Sama prawa manetka 8sp. jest bez problemu do kupienia do 50zł.
A co jest złego w napędzie 3x7 oprócz relatywnie małej podaży piast i kaset ??
Cytat: wikrap1 w 4 Wrz 2015, 13:41Sama prawa manetka 8sp. jest bez problemu do kupienia do 50zł.A czy jest sens zadziałać przyszłościowo i zakupić klamkomanetkę 9 sp do kasety 8 sp? O stanie podzespołów ciężko mi się wypowiadać, ale chyba zarówno blaty z przodu jak i mechanizm z tyłu powinny dać radę. Ale to musi obejrzeć ktoś bardziej kumaty, a nie humanista
Klamkomanetka 9sp nie będzie działać z kasetą 8sp. Moim zdaniem napęd 8sp jest wystarczający do zastosowań niewyczynowych
Nie używam takich, więc nic o nich nie powiem ale wyglądają solidnie.
Czy można bezkarnie mieszać kasetę i łańcuch Sram z dynksami Shimano?
Ponieważ mój wiekowy wolnobieg 3x7 odchodzi w tym sezonie do krainy pękniętych dętek, chciałbym odłożyć jakiś grosz przez zimę i w nowy sezon wejść już z jakąś kasetą 3x9. Niestety, wstępna kalkulacja (grupa Alivio) daje mi koszt porównywalny z nowym rowerem z niższej półki Macie może jakieś rady, jak tanio przejść w tym przypadku?
Najlepiej iść w napęd 9 lub 11s. 9 jest tanie, łatwe w naprawie (przerzutka sis) i daje dosyć gęste zestopniowanie, 11 pozwala pozbyć się przedniej przerzutki, tylko cena.. 10s jest już droższe, ale raczej trzeba używać przerzutki dyna-sys (do obejścia).Różnica między 8 i 10 rzędami jest ogromna, więc nie ma się co pchać na siłę w zabytki.