Autor Wątek: Sama rama i pedały.  (Przeczytany 2335 razy)

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Odp: Sama rama i pedały.
« 7 Wrz 2015, 08:08 »
Skoro masz rower na wolnobiegu, to pewnie jest to trup od nowości i nie warto w niego inwestować.

To jest dokładnie ten - http://wwww.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=1033&kr=2009, nieprzyzwoity rower :P Przyzwyczaiłem się do niego, szczególnie że spory ze mnie chłop i jego kobylaste 23" bardzo mi odpowiadają (choć wysoki środek ciężkości sprawiał, że różnie bywało :P ). No i chętnie bym poszedł nawet w 12s, ale ... no właśnie, wspomniana przez Ciebie cena. A tu jeszcze cały biwakowy stuff do zgromadzenia :( Myślę, że do mojej, mało porywającej jazdy, wystarczą zabytki :)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 7 Wrz 2015, 08:58 »
Różnica między 8 a 9 jest ogromna? Jakby mi ktoś podmienił, to prawdopodobnie bym nie zauważył ;) No chyba, że miałbym sfatygowaną przerzutkę, bo przerzutki, które już mi nie ogarniały na 9sp, na 8 wymagającym niższej precyzji jeszcze dawały radę ;)

Porównując kasetę 11-32
10sp:11-13-15-17-19-21-23-26-30-32T
  9sp:11-13-15-17-19-21---24-28---32T
  8sp:11-13-15---18---21---24-28---32T.

Jeżeli taka różnica zestopniowania robi komuś znaczącą różnicę, to gratuluję wyczulenia..
P.S O ile km/h wzrasta średnia prędkość, jak się zmieni 8 na 10 czy 11sp.?

Skoro masz rower na wolnobiegu, to pewnie jest to trup od nowości i nie warto w niego inwestować.
Często do znośnej alu ramy, przy miernym amorku i kołach pakują wolnobiegi, mimo iż rower spokojnie "pasowałby" na 8 czy 9sp.

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 7 Wrz 2015, 09:36 »
P.S O ile km/h wzrasta średnia prędkość, jak się zmieni 8 na 10 czy 11sp.?

Ja rozumiem, że są sytuacje w życiu rowerzysty, kiedy średnia ma znaczenie, ale jak człowiek jeździ tylko "do kościoła", to już mniej. Zanim zacznę zdobywać Hindukusz czy coś, to mam w planach dojazd i rozbicie namiotu w sadzie u dziadków :D Myślę, że napęd 8 s. pozwoli mi to ogarnąć, a komfort będzie jednak większy niż przy wolnobiegu :)

Offline Mężczyzna Pedro

• Miasto:
  • Na forum od: 19.01.2014
« 7 Wrz 2015, 11:41 »
http://wwww.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=1033&kr=2009
"Kaseta:   Shimano HG30, 11-28 z., 8 b."
Przecież wg tego katalogu w tym rowerze jest kaseta ósemka...
Podejrzewam,że masz Unibike flash :)
« Ostatnia zmiana: 7 Wrz 2015, 11:46 Pedro »

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 7 Wrz 2015, 12:10 »
Podejrzewam,że masz Unibike flash :)

Z pewnością jest to Crossfire, z tym, że jak zacząłem grzebać w sieci, to moje (i Żony, bo ma ten sam model), nieszczęście polega na trafieniu na nieliczne modele z wolnobiegiem :( Tak to jest jak rower kupuje żółtodziób, a sprzedający słowem się nie zająknie, że w tej samej cenie jest model z kasetą :(

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 7 Wrz 2015, 12:18 »
Trochę tego nie rozumiem. :)
11 biegów, to trochę mało do wożenia bagażu.
Chyba miałeś na myśli pozbycie się 3 koronki w korbie.
Z kasetą 11-42t powinno wystarczyć. Najważniejsze to idealnie dobrać rozmiar zębatki na korbie, bo rzeczywiście jest na styk.

Różnica między 8 a 9 jest ogromna? Jakby mi ktoś podmienił, to prawdopodobnie bym nie zauważył ;) No chyba, że miałbym sfatygowaną przerzutkę, bo przerzutki, które już mi nie ogarniały na 9sp, na 8 wymagającym niższej precyzji jeszcze dawały radę ;)
Między 8 a 10. Mam porównanie między kasetą 8s 11-32 i 10s 11-34. Na tej drugiej jechało się zdecydowanie lepiej, choć w pierwszym rowerze korba miała nieco więcej zębów przez co jechałem pewnie na trochę wyższym biegu.

9s jest już bardzo tanie, więc nie ma sensu pchać się na siłę w starsze rozwiązania. Gęste zestopniowanie poprawia komfort jazdy.

Z pewnością jest to Crossfire, z tym, że jak zacząłem grzebać w sieci, to moje (i Żony, bo ma ten sam model), nieszczęście polega na trafieniu na nieliczne modele z wolnobiegiem :( Tak to jest jak rower kupuje żółtodziób, a sprzedający słowem się nie zająknie, że w tej samej cenie jest model z kasetą :(
Niestety zmiana na kasetę będzie się wiązała ze zmianą piasty (koszt piasty + przeplecenie), dodatkowo prawa manetka pod nową liczbę biegów. Przerzutka (konkretnie kółka) spokojnie poradzi sobie z łańcuchem 9s. Rower jest lepszy niż bym się spodziewał, więc można coś doinwestować ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 7 Wrz 2015, 12:50 »
Gęste zestopniowanie poprawia komfort jazdy.
I pogarsza precyzję działania. Wymaga czyściutkich pancerzy, przrzerzutki w nienagannym stanie, kółeczka prowadzącego bez dużego luzu itp. 8-ka bardziej wybacza.
9s jest już bardzo tanie
Praktycznie porównywalne z 8, jednak pewne cechy 8-ki przeważają (w zastosowaniach turystycznych i amatorskich). Przy napędzie 3x8 można uzyskać taką rozpiętość i zestopniowanie przełożeń, że powinno to zdecydowanie wystarczyć. Więcej, to (dla mnie) przesada.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 7 Wrz 2015, 13:05 »
Z kasetą 11-42t powinno wystarczyć. Najważniejsze to idealnie dobrać rozmiar zębatki na korbie, bo rzeczywiście jest na styk.
Z tym wywaleniem przedniej przerzutki, jestem za. Też bym chciał z  niej zrezygnować.

Nawet jeździłem na szosowym zestawie 42/52  - 32 w pełni obładowany. Po płaskościach nie widzę problemu.
Ale w górach czasami musiałem z buta.

Z czegoś by trzeba zrezygnować,  chyba z cięższych przełożeń - koniec dokręcania na zjazdach :)

Tak to widzę: 46 - kaseta 11/42

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 8 Wrz 2015, 08:09 »
I pogarsza precyzję działania. Wymaga czyściutkich pancerzy, przrzerzutki w nienagannym stanie, kółeczka prowadzącego bez dużego luzu itp. 8-ka bardziej wybacza.

Co przy moim zaganianiu, a co za tym idzie braku czasu na dopieszczanie do błysku elementów napędu jest nie bez znaczenia :P Punkt dla 8 s. :)

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 8 Wrz 2015, 08:12 »
Z tym wywaleniem przedniej przerzutki, jestem za. Też bym chciał z  niej zrezygnować.
(...)
Z czegoś by trzeba zrezygnować,  chyba z cięższych przełożeń - koniec dokręcania na zjazdach :)

Bez dokręcania na zjazdach i wykorzystywania prędkości do pokonywania kolejnych górek, to ja nie dam rady :P Dlatego pozwolę sobie pozostać przy 3 rzędach z przodu :)
EDIT: Od następnej odpowiedzi będę je kumulował w jednym wpisie :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum