Skoro masz rower na wolnobiegu, to pewnie jest to trup od nowości i nie warto w niego inwestować.
P.S O ile km/h wzrasta średnia prędkość, jak się zmieni 8 na 10 czy 11sp.?
Podejrzewam,że masz Unibike flash
Trochę tego nie rozumiem. 11 biegów, to trochę mało do wożenia bagażu. Chyba miałeś na myśli pozbycie się 3 koronki w korbie.
Różnica między 8 a 9 jest ogromna? Jakby mi ktoś podmienił, to prawdopodobnie bym nie zauważył No chyba, że miałbym sfatygowaną przerzutkę, bo przerzutki, które już mi nie ogarniały na 9sp, na 8 wymagającym niższej precyzji jeszcze dawały radę
Z pewnością jest to Crossfire, z tym, że jak zacząłem grzebać w sieci, to moje (i Żony, bo ma ten sam model), nieszczęście polega na trafieniu na nieliczne modele z wolnobiegiem Tak to jest jak rower kupuje żółtodziób, a sprzedający słowem się nie zająknie, że w tej samej cenie jest model z kasetą
Gęste zestopniowanie poprawia komfort jazdy.
9s jest już bardzo tanie
Z kasetą 11-42t powinno wystarczyć. Najważniejsze to idealnie dobrać rozmiar zębatki na korbie, bo rzeczywiście jest na styk.
I pogarsza precyzję działania. Wymaga czyściutkich pancerzy, przrzerzutki w nienagannym stanie, kółeczka prowadzącego bez dużego luzu itp. 8-ka bardziej wybacza.
Z tym wywaleniem przedniej przerzutki, jestem za. Też bym chciał z niej zrezygnować.(...)Z czegoś by trzeba zrezygnować, chyba z cięższych przełożeń - koniec dokręcania na zjazdach