Autor Wątek: Islandia 2015: trochę środkiem, trochę ringiem, trochę w bok  (Przeczytany 1318 razy)

Offline Mężczyzna nagniatamy

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 11.04.2013
    • Nagniatamy!
Hej,

Tym razem nie byliśmy ani trochę oryginalni i pojechaliśmy tam gdzie wszyscy. Tylko w naszym samolocie do Reykjaviku leciało w sumie 8 rowerzystów z Polski :) Ale, ale... ani trochę nie żałujemy, bo Islandia jest niesamowitym miejscem na rower pod każdym względem. Aż ciężko to wszystko ogarnąć po powrocie. Pierwsza próba na gorąco na blogu.

http://nagniatamy.pl/przez-srodek-islandii-rowerem-wiatr-deszcz-i-przygoda-zycia/

Z ciekawych miejsc udało się ujechać drogę F35 (z przygodami). Gorąco polecamy też górski "skrót" 939 przez przełęcz Oxi (piękne podjazdy po 17 procent). Po stokroć też warto odbić przy Vatnajokul w drogę F985. 16-kilometrowa wspinaczka na 800 metrów przy lodowcu. Tam tylko polecamy schować gdzieś wszystkie sakwy za kamień, bo podjazdy raczej są nie do sforsowania z bagażem ;)

pozdr,
Janek

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
O boże...939. Tam płakałem. ;)

Genialne zdjęcia i super pogoda. Jestem pod ogromnym wrażeniem!

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
fajny wypad, gratulacje. Po takiej trasie jaką zrobiliście wcześniej to faktycznie dla doświadczonych wydawałoby się to drobiazgiem ale jednak.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Piękne zdjęcia i film. Gratuluje wytrwałości w walce z wiatrem.

• Nagniatamy!
O boże...939. Tam płakałem. ;)

Ja to się prawie popłakałem na końcu, gdy na chwilę przestało lać, słońce przebiło się przez chmury i zaczęło się to całe tęczowo-błękitno-zielono-wodospadowo-skalne szaleństwo :)

pozdr,
Janek

Offline Mężczyzna Dawid_2248

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.11.2011
    • Moja galeria Picasa
Po tych zdjęciach żałuję, że nie starczyło mi podczas tegorocznej wyprawy na Islandię czasu na Kjolur. Mimo cierpień, które przeżywaliście z powodu huraganowego wiatru :D

Mieliście w planie, podobnie jak my, kolorowe góry Landmannalaugar?
www.gdzielosponiesie.pl

"Podróże to jedyna rzecz, na którą wydajemy pieniądze, a stajemy się bogatsi"

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
oXI ZNAMY znamy:D Pięknie tam lało:) Wialo! i Wszystko się działo!
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

• Nagniatamy!
Mieliście w planie, podobnie jak my, kolorowe góry Landmannalaugar?

Tak! Ujechaliśmy F208 ok. 15km od południowej strony i kiblowaliśmy 2 dni na owczej farmie w nadziei na zmianę pogody. Niestety cały czas lało i już na 100-kilkudziesięciu metrach były tak niskie chmury i mgła, że nic nie było widać. Trudno, F208+F26 zostanie na następny raz.

pozdr,
Janek

• Nagniatamy!
A jakby ktoś miał ochotę na część drugą, to w końcu jest. Zapraszam tutaj:

http://nagniatamy.pl/ludzka-strona-islandii/

(Nad)ludzka strona Islandii: turyści, elfy i północna gościnność

"Islandia: 325 tysięcy ludzi i już ponad milion turystów rocznie. Do tego drugie tyle ludzi ukrytych, elfów, troli i nadprzyrodzonych stworów. Podpowiadamy jak się w tym wszystkim odnaleźć. Próbujemy też odpowiedzieć na pytanie jacy są Islandczycy i czy jadąc tam na wakacje można jeszcze z nimi ot tak, po ludzku, pogadać."

pozdr,
Janek

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
uśmiałem się z tej kupy turysty. Aczkolwiek tej ekipie pożarniczej już nie było do śmiechu. Podziwiam te psy pasterskie, pięknie ganiają za tymi owcami.

Tagi: islandia 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum