Autor Wątek: noski czy spd?  (Przeczytany 37912 razy)

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
Odp: noski czy spd?
« 7 Lis 2012, 23:20 »
Bo nogi mi pokraczenie uciekają z pedałów, po 3 latach jeżdżenia w spd'kach. ;)_

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 7 Lis 2012, 23:21 »
Drogie ;) W Krakowie można kupić za 12 zł.

Moim zdaniem lepsze są krótsze. Jeśli masz zamiar jeździć w dużych butach (nie adidasach) można brać większe.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Oskar

« 7 Lis 2012, 23:23 »
Noski pod buty trekingowe, byle na zimę. ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 7 Lis 2012, 23:37 »
jeśli Ci nogi uciekają, tzn że źle nogi ustawiasz na pedałach i najwyższy czas się nauczyć je ustawiać dobrze :P a to że SPD'y to korygują, to tylko gorzej dla Ciebie, bo tylko się z nimi niepotrzebnie siłujesz nic z tego nie mając ;)

ja np porzuciłem noski m.in. z tego właśnie powodu. ciągle źle w nich stopę ustawiałem...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 7 Lis 2012, 23:46 »
imho noski pod buty z zabudowaną kostką to nieporozumienie, bo nie ma z nich korzyści (stopa nie "zanurkuje" w czasie ruchu w dół). No i wymaga to baaardzo poluzowanych pasków - skręcających się pasków w wersji materiałowej. Ja na zimę (taką śnieżną) zdejmuję.

My home is where my bike is.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 7 Lis 2012, 23:48 »
ale jakie nurkowanie w dół? i noski i spd'y tylko pomagają pedałować ŹLE. Bardzo często osoby z spd'ami pedałują w naprawdę dziwny sposób...

[ Invalid YouTube link ]
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Oskar

« 7 Lis 2012, 23:53 »
@ globalbus, rozważę to. ;)

@ Waxmund,
źle nogi ustawiasz na pedałach i najwyższy czas się nauczyć je ustawiać dobrze
możesz to rozwinąć? Co/jak masz na myśli źle/dobrze? Może coś w tym jest. :p

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 8 Lis 2012, 00:05 »
spd'y/noski umożliwiają przy poziomym ustawieniu stopy, tak jakby wypychanie całej stopy do przodu, ew ustawianie stopy palcami w dół. żadnego pożytku z tego nie ma, a tylko się jakiejś kontuzji można szybciej nabawić.

jeżdżąc na platformach trzeba trochę bardziej zadbać o technikę pedałowania, bo bez tego najzwyczajniej noga się będzie ślizgać. I dobra technika na pewno bardziej wpłynie na średnie prędkości, niż męczenie się na spd'kach ;)

Bardzo łatwo sprawdzić czy dobrze pedałujesz, właśnie poprzed zdjęcie nosków/spdów. jeśli noga Ci się tylko podnosi, niejako ciągnąć pedał to spoko. ale jeśli ją co chwilę przekrzywiasz, przekręcasz itd to znaczy że w spd'ach robisz to samo, czyli siłujesz się z pedałami, a noga Ci się nie przestawia tylko dlatego że nie może ;)

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 8 Lis 2012, 00:10 »
Normalnie, czub buta idzie w dół, wtedy można wysuwając się do przodu jeszcze dopychać korby w "martwym punkcie". Oczywiście robienie tego przy niskiej kadencji nie jest zbyt rozsądne.
Powiedziałbym, że "optimum" może się znacznie różnić przy różnej kadencji chwilowej, inaczej układa się pedały przy 60, a inaczej przy 100.

My home is where my bike is.

« 8 Lis 2012, 00:13 »
spd'y/noski umożliwiają przy poziomym ustawieniu stopy, tak jakby wypychanie całej stopy do przodu, ew ustawianie stopy palcami w dół. żadnego pożytku z tego nie ma, a tylko się jakiejś kontuzji można szybciej nabawić.
Dzięki pchani w przód przez dłuższy czas można naciskać na pedał.

Zmiana poziomu pozwala na wykorzystanie innych mięśni.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 8 Lis 2012, 21:00 »
można to robić przez moment, a jak długo jeździłem w noskach, to zauważyłem, że pcham do przodu sporo dłużej. sorry, ale są różne wynalazki do tego żeby wyeliminować martwą strefę przy pedałowaniu, jak np jajowate blaty, ale wszystko to o kant dupy potłuc ;) żeby to umieć wykorzystać, trzeba mieć naprawdę świetną technikę pedałowania, którą zawodowcy ćwiczą godzinami, a zwykli rowerzyści nie ćwiczą jej praktycznie w ogóle ;)

a nawet jeśli się umie, to naprawdę nie daje to wiele... :P więcej pewnie by dała inwestycja w lepszą aerodynamikę, niż wywalanie kilkuset złotych w buty + pedały spd ;)

ciekaw bardzo jestem, czy idealnie płynnie pedałujecie jedną nogą...
« Ostatnia zmiana: 8 Lis 2012, 21:08 Waxmund »

www.waxmund.pl

« 8 Lis 2012, 21:14 »
Podczas ruszania odczuwam większą płynność. Inna sprawa, że te noski muszę założyć i wolniej ruszam :D

Przy wysokiej kadencji martwe strefy nie występują, a z noskami łatwiej szybko kręcić. Bez spd/nosków pewnie trudno byłoby dojść do ponad 170 :icon_twisted:

Kolejna zaleta to lepsze czucie roweru i brak możliwości ześlizgnięcia się z platform podczas deszczu/ przy spadającym łańcuchu. Zaliczyłem lądowanie na górnej rurze na oba sposoby ;)

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 8 Lis 2012, 21:48 »
to drugie i trzecie to na pewno ;) za to w sytuacji stresowej, gdy trzema zareagować w ułamku sekundy, spd'y... cóż, nie ma na to szans mając spd'y ;)

a co do płynności ruszania to sam sobie odpowiedziałeś ;) platformy wygrywają, noski tuż za, spd'y w tyle...

www.waxmund.pl

« 8 Lis 2012, 22:08 »
Noski raczej ostatnie, spd wpina się szybciej (albo ja nie umiem zakładać nosków). Choć można od biedy nie zakładać.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 8 Lis 2012, 22:10 »
no co Ty :P bez zaciskania nosków, to ja je odruchowo zakładałem, nie tracąc praktycznie nic czasu :P prawie tak samo jak na platformach

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum