Autor Wątek: noski czy spd?  (Przeczytany 37914 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: noski czy spd?
« 8 Lis 2012, 22:23 »
Raz tylko miałem okazję do porównania ;) Było to na początku roku, nie byłem może jeszcze do końca wprawiony i jeździłem ze starymi, cięższymi noskami (mocniej opadają, wiec i trudniej założyć). Zwykle wchodzą same choć bywa, że jak na złość nie chcą i kawałek się z nimi walczę :)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 9 Lis 2012, 02:47 »
oj wiedzą. często ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 9 Lis 2012, 04:06 »
Nie wiem, czemu uważacie, że wpięcie spdów trwa dłużej niż ruszenie z platformami, ruch ten sam, po prostu trzeba nieco kopnąć zatrzask.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 9 Lis 2012, 09:53 »
każdy tak mówi, a rzeczywistość pokazuje, że trwa to sporo (tzn tą sekundę, dwie... :P) dłużej ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 9 Lis 2012, 10:29 »
Przy odbrobinie wprawy w zasadzie trafiasz nogą w zatrzask, a jeśli nie to ruszasz niewpięty, więc IMHO o różnicy w szybkości ruszania trochę szkoda gadać.

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 9 Lis 2012, 19:44 »
Ja jeżdżę MTB, gleby są na porządku dziennym i jakoś nigdy nie udało mi się upaść wraz z rowerem z powodu niewypiętych SPD. To jest kwestia odpowiedniej regulacji. Dobrze wyregulowane SPD wypinają się kiedy Ty nawet o tym nie wiesz. 
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna nosferatu7

• Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 05.01.2013
    • rowerowytomysl
« 5 Sty 2013, 20:08 »
Dzisiaj po raz pierwszy założyłem noski, i  jestem zdziwiony pozycją nogi na pedale. Już się nawet zacząłem zastanawiać czy noski mają swoje rozmiary w zależności od rozmiaru nogi.  Czy takie położenie nogi, że na pedał naciska przednia część stopy, jest dobrą pozycją ?. Szczerze mówić czułem się dziwnie.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 5 Sty 2013, 20:16 »
Tak, pedałując przednią częścią stopy można włożyć większą siłę.

Istnieją noski z rozmiarami, ale głębokość zależy przede wszystkim od modelu.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 5 Sty 2013, 21:08 »
tak, zdecydowanie przodem, naciskanie śródstopiem jest złe. Analogicznie jak się ustawia spd'y.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna routen

• Miasto: Dolina Złudzeń
  • Na forum od: 10.02.2014
« 25 Mar 2014, 20:33 »
Z czego te kontuzje kolan się wzięły?Ze samego jeżdżenia w noskach,czy z zapominania,że stopa jest uwięziona ?

Offline Mężczyzna routen

• Miasto: Dolina Złudzeń
  • Na forum od: 10.02.2014
« 25 Mar 2014, 20:46 »
Tylko pomyślałem,że jak się zapomni o noskach,albo o spd to można nieźle w kolano zarobić.
Przepraszam za offtop :)

Offline Mężczyzna StoProcentSok

• Na forum od: 18.06.2013
« 29 Cze 2014, 14:59 »
Hmm a cóż to za model platform co to ma z jednej strony SPD a z drugiej klasyke? Nie słyszałem wcześniej o takim rozwiązaniu a brzmi ciekawie. Było wspominane o takowych w tym temacie tylko, że no... było to ponad dwa lata temu ;p
"When you want to give up, just remember why you started"

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 29 Cze 2014, 15:16 »
O np takie coś, w sumie nic nowego w tym nie ma:
http://xtrabike.pl/32/2321,9,,,,,,,,,,,,,,,,,id,1.html
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna StoProcentSok

• Na forum od: 18.06.2013
« 29 Cze 2014, 15:22 »
Ostatnio ojciec kupował buty Shimano co by móc i wpiąć w SPDka i pochasać jak w adidasach w razie potrzeby i właśnie podpowiedział mi, żebym się zastanowił nad platformami tego typu skoro nie mogę się do końca przekonać do full SPD. Zaznaczył przy okazji, że na większości odwiedzonych forum niezbyt pochlebne opinie się pojawiały. Najczęstszy problem wynikający z braku równomiernego wyważenia to to, że podczas jazdy może być ciężko wpiąć buta, strona z SPD obraca się ku dołowi.
"When you want to give up, just remember why you started"

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 29 Cze 2014, 23:39 »
Wśród moich znajomych nie ma osoby, dla której po kilku tygodniach jazda w SPD nie byłaby całkowicie naturalna. IMO należy SPD kupić, pojeździć z 2 tygodnie i zostawić, albo sprzedać ;) A awaryjnie na SPD w adidasach, a nawet w klapkach jechałem. Nie ma tragedii.

Moja dziewczyna, początkowo czując się raczej niepewnie i niezgrabnie w SPD...
... teraz właśnie bez SPD czuje się niepewnie, bo tak jakoś nic nogi nie trzyma, łatwiej się ześlizgnąć, i noga jakoś tak sama do góry idzie, a pedał nie nadąża... ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum