Autor Wątek: noski czy spd?  (Przeczytany 37909 razy)

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
Odp: noski czy spd?
« 30 Cze 2014, 10:29 »
Najczęstszy problem wynikający z braku równomiernego wyważenia to to, że podczas jazdy może być ciężko wpiąć buta, strona z SPD obraca się ku dołowi.

To nie prawda, pedał obraca się blokiem do tyłu. Tak jest wyważony celowo. Z wpinaniem podczas jazdy i przy ruszaniu nie ma problemu.

Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna wloczykij

• Miasto: home
  • Na forum od: 01.04.2013
« 15 Lip 2014, 20:52 »
Jeździłem w noskach, wszystkie moje 3 rowery posiadały noski. Nawet mam takie fajne Specialized, sztywne i dosyć wygodne. Zaryzykowałem kupiłem buty SPD Shimano XC50 i do tego 3 komplety pedałów M520. Na początku było ciężko, bo bloków nie miałem dobrze ustawionych. Jednak po ok tygodniu nie wyobrażam sobie jazdy w noskach. W SPD o wiele pewniej się czuję, zarówno na podjazdach gdzie teraz wygodniej jest mi na stojącej pozycji, jak i na zjazdach, no i w terenie. Dodatkowo jest małe prawdopodobieństwo, że pedały się nie wypną. Co w noskach jest dosyć częste. Do nosków już raczej nie wrócę, tak samo do strapów czy innych dziwnych mocowań. Za duże niebezpieczeństwo, że nie wyjmę nogi i kostka się skręci. Tak więc polecam SPD dla osób niezdecydowanych. Koszt dużo większy niż kupno nosków, ale się zwraca i jazda w SPD jest lepsza. W końcu poczułem, że ciągnę korby. ;)

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 15 Lip 2014, 23:51 »
A ja odwrotnie. Po wielu latach w SPD przejechałem sie na rowerze kolegi z noskami. Oczywiście zaliczałem przez nie glebę :) Dodatkowo przy ruszaniu trzeba obracać pedał noskiem do góry co jest mega niewygodne. Jednym słowem noski to straszna rowerowa kupa. Nie wiem jak mozna w nich jeździć :)
« Ostatnia zmiana: 22 Lip 2014, 18:48 gagarin »
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna wloczykij

• Miasto: home
  • Na forum od: 01.04.2013
« 22 Lip 2014, 18:22 »
True, plus SPD mają taki fajny PR0 dźwięk przy wkładaniu i wykładaniu z nich butów. ;)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 22 Lip 2014, 22:55 »
Ciekawostka: dziś pierwszy raz widziałem noski możliwe do założenia na pedały SPD (na pedały SPD, które z jednej strony posiadają SPD a z drugiej platformy).
Zamawiała je pewna Pani.

Ciekawi mnie po co jej z jednej strony SPD a z drugiej strony noski na platformach :D
Czyżby jeździła czasem w zwykłych butach i potrzebowała koniecznie być "wpięta"?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 22 Lip 2014, 23:00 »
To strasznie jej współczuję walenia noskami po krawężnikach i ciągnięciem ich po ziemi na zakrętach.

Mam nadzieję, że to nie są sztywne plastikowe noski, bo w połączeniu z SPD jeżeli zahaczy noskiem o krawężnik, to może teoretycznie uszkodzić sobie kostkę..

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 22 Lip 2014, 23:43 »
Właśnie takie sztywne plastikowe - tzn. nieco miękkie były, ale nie były tak miękkie jak skórzane etc.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 23 Lip 2014, 08:34 »
Ała ;)

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 21 Paź 2014, 23:25 »
A czy ktoś z was ma porównanie pomiędzy systemem SPD i SPD SL?

Kupiłem niedawno szosę i póki co jeżdżę w "fabrycznych" noskach, ale zbieram się powoli do zakupu pedałów zatrzaskowych. Mam już takie buty:
http://www.sporti.pl/product-pol-39091-Buty-Shimano-SH-R088.html?gclid=CKXk-vTVvsECFSYIwwod7UcA1g
i mogę zamontować w nich zarówno system SPD jak i SPD SL

Dodam, że rower ma służyć typowo do jazdy po asfalcie, bez zwiedzania, wędrówek (no chyba że do sklepu), spacerów itp.

Podsumowując, jakie są zalety i wady obu systemów? Jak na razie w necie niewiele konkretnego jestem w stanie znaleźć.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 22 Paź 2014, 10:33 »
Generalnie systemy są podobne. Blok szosowy jest wielki, bulwa taka. Dlatego w tmb używa się małego bloku. W takim bucie jaki pokazałeś chyba szosowy blok lepszy bo płaska podeszwa i szukanie bloku nogą tego małęgo od spd będzie tragedią...

Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 22 Paź 2014, 11:03 »
Bloku się nie szuka, blok się wpina. To się robi odruchowo, noga na pedał, klik i jazda.
Laxigen, było trochę na ten temat na forum, całkiem niedawno.

http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=12031.0
« Ostatnia zmiana: 22 Paź 2014, 11:17 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 22 Paź 2014, 11:56 »
W szosowych się niewygodnie chodzi bo sterczy z przodu. Szosowe się szybciej zużywają (jeśli będą z plastiku, a w większości chyba są), szosowe lepiej przenoszą energię podczas pedałowania.

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 22 Paź 2014, 12:19 »
W takim bucie jaki pokazałeś chyba szosowy blok lepszy bo płaska podeszwa i szukanie bloku nogą tego małęgo od spd będzie tragedią...

Właśnie jak dla mnie na odwrót, szosowy dużo ciężej wpiąć, bo jest wpięcie tylko z jednej strony i najpierw trzeba przekręcić pedał. To raczej system przystosowany do wpięcie na starcie i wypięcia mecie a nie do ciągłego wpinania i wypinania w mieście.

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 23 Paź 2014, 17:59 »
Bloku się nie szuka, blok się wpina. To się robi odruchowo, noga na pedał, klik i jazda.
Laxigen, było trochę na ten temat na forum, całkiem niedawno.

http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=12031.0

Dzięki, właśnie takiej burzliwej wymiany zdań poszukiwałem ;)

Zapomniałem napisać, że ze zwykłymi SPD mam od kilku lat do czynienia w butach turystycznych. Po przeczytaniu waszych opinii chyba pójdę w stronę SL. Poczekam pewnie tylko jakiś czas, bo w ty roku już pewnie wiele nie pojeżdżę, a nóż jakąś promocję (przed)zimową złapię.
« Ostatnia zmiana: 23 Paź 2014, 18:09 laxigen »

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 23 Paź 2014, 20:51 »
Ja mam chyba z 3 komplety SPD SL używanych jakbyś potrzebował ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum