Autor Wątek: noski czy spd?  (Przeczytany 37910 razy)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Odp: noski czy spd?
« 4 Lis 2014, 10:42 »
Alek piszesz o normalnym wypinaniu, ale w sytuacjach awaryjnych, podczas upadku jest możliwe również wyrwanie stopy z bloków "do góry" nawet w blokach jednokierunkowych. Nigdy nie pamiętam symboli :)  sh51?
Same bloki różnią się dodatkowym szlifem:

Po prawej Sh-56
« Ostatnia zmiana: 4 Lis 2014, 11:16 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 4 Lis 2014, 10:58 »
Musze ci wierzyć na słowo, dwa razy wypiepr** się na rowerze w spdach i dwa razy automagicznie się wypięły - ale zważając na okoliczności nie zauważyłem w jaki sposób  8)

Obydwa razy lądowałem na lewej, więc może ruszyły się w bok w pewnym momencie.

Ale Mai z wcześniejszego obrazka się nie wypięły kiedy leciała równo w przód - co przeczy twojej teorii.

• Jestem, jaki jestem...
« 4 Lis 2014, 11:15 »
Nie równaj mnie do Mai  ;D, w sporcie bloki się dużo sztywniej reguluje.
Jechałem rowerem Marka Konwy, obecnie sąsiad zza płotu, więc mam porównanie.
Alek, też się wyłożyłem i zdarzyło , że się nie wypięły. Pamiętam dwa upadki. Jeden na plaży, jadąc brzegiem wody, na oczach plażowiczów spektakularnie położyłem się na bok. A drugi zimą, wyskoczyłem z lasu z wąskiej ścieżki na szerszą drogę. Była cała zalodzona, nie zdążyłem nawet pomyśleć, przednie koło poszło błyskawiczne na bok i bum, tralala :)  A stopy w pedałach nadal wpięte.
« Ostatnia zmiana: 4 Lis 2014, 11:34 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

blondas

• Gość
« 4 Lis 2014, 11:16 »
Po pół roku codziennej jazdy nie myślisz już w ogóle o wpinaniu-wypinaniu, działa pamięć mięśni, ten lekki ruch pięta na zewnątrz dzieje się bez twojej kontroli. O to chodziło wikrapowi.

Alek, to przeczytaj uważnie co napisał wikrap1. Twierdzi, że bez żadnego gestu i tylko na początku, później już jego pedał wiedział co ma robić. Proszę Cię, tego się nie da obronić. Chyba, że są systemy inne niż SPD które tak działają i on takich używa.

Jak sięgnę pamięcią te 5 czy ileś lat wstecz, to może faktycznie na początku najpierw obracałem stopę, żeby wypiąć a potem stawiałem na ziemi.  po miesiącu czy dwóch jazdy po prostu wyciąga się nogę. Bez żadnego gestu, nic. Po prostu noga idzie w bok. Owszem blok przy wypięciu postawi niewielki opór, więc z aptekarską dokładnością należałoby stwierdzić, że prędkość nogi będzie mniejsza. Tylko czy zauważalnie?

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 4 Lis 2014, 11:24 »
Ciągle wydaje mi się że chodziło mu o automatykę tego obrotu pięty, a nie o wyeliminowanie.

• Jestem, jaki jestem...
« 4 Lis 2014, 11:41 »
Z SPD nie wystawisz stopy tak jak z platformy. Musi być ruch pięty. Taka jest konstrukcja tego systemu. Robisz to odruchowo ale musisz tak zrobić. Oczywiście piszę o sprawnym i prawidłowo wyregulowanym systemie.
Alek, nie wiem co autor miał na myśli ale napisał tak:
"Osoba, która umie z SPD korzystać nie wykonuje "manewru wypinania" tylko wystawia nogę. To nie trwa. ściągasz nogę  jak z normalnego pedała. Tylko to trzeba umieć. Mieć w odruchu, że stopa jest luźna przy wypięciu a nie sztywna. Nie każdemu to musi pasować i nie każdy to musi umieć."

« Ostatnia zmiana: 4 Lis 2014, 11:47 Mariusz »

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 4 Lis 2014, 11:55 »
W tym momencie czepiasz się słów. Jeżdżę w SPDach i też wystawiam po prostu nogę w bok.

Technicznie rzecz biorąc na pewno przekręcam stopę, ale w praktyce nie ma to żadnego znaczenia. Dzieje się i tyle.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 4 Lis 2014, 12:50 »
Jeżdżę w SPD od czterech lat, na wyprawach i po mieście. Nogę oczywiście wypinam odruchowo, ale coś musi ten odruch spowodować. W przypadku nagłych gleb np. na śliskiej drodze to, że jest ślisko, zauważam zazwyczaj uderzając tyłkiem o ziemię, kiedy na odruch jest trochę za późno. Dlatego nie lubię jeździć w SPD zimą po śliskich drogach.

Jeśli chodzi o ciągnięcie pedałów do góry (pomijając zupełnie kwestię tego, czy to pomaga), to nogi chyba jednak trochę się do tego przyzwyczajają. Jakiś czas temu przejechałam 20 km na pedałach platformowych, po raz pierwszy od kilku lat. Bez przerwy odrywałam od pedałów tę stopę, która przy SPD "ciągnęłaby" pedał do góry. Dawno się tak nie wymęczyłam na rowerze jak na tych 20 km.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 4 Lis 2014, 12:54 »
Z mojego doswiadczenia to nie chodzi o jakies wybitne "ciagniecie" do gory, co raczej o zachowanie plynnego ruchu. Latwiej pedaluje sie w takich "duzych kolkach", szczegolnie z wysoka kadencja, w spdach niz na platformach.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 4 Lis 2014, 12:56 »
Oczywiście, właśnie dla tej płynności i wygody używam SPD. Ale o tym już pisało wiele osób, więc nie chciałam się powtarzać ;) Sama płynność jednak nie wyjaśnia tego, dlaczego przy każdym obrocie stopy spadały mi z pedałów.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 4 Lis 2014, 14:09 »
To też kwestia butów, rodzaju platform i przyzwyczajeń.
No właśnie, przyzwyczajeń - stopy były ewidentnie przyzwyczajone do ciągnięcia pedałów do góry.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 4 Lis 2014, 14:14 »
Szczerze to nie mam takich problemów z jazdą na platformach, mimo że od roku w 99,9% jeżdżę w SPD.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: