Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
21 Lis 2024, 22:44
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Osprzęt
»
Napęd, pedały, hamulce
»
noski czy spd?
Strony:
<< Poprzednia
1
2
3
[
4
]
5
6
7
8
...
17
Następna >>
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: noski czy spd? (Przeczytany 37898 razy)
Robb
"Ojciec Założyciel"
Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
Na forum od: 04.06.2006
noski czy spd?
«
3 Lut 2008, 23:13 »
przewaga M-324 to platforma, te inne maja z obu stron spd i niby platforme, ktora tylko zwieksza pole nacisku
M-324 sa jakby 2 w 1
.. mozna jezdzic i w spd i w np. kaloszach :-)
… why so serious ?
tomeko
Miasto: Radzików
Na forum od: 11.01.2008
noski czy spd?
«
3 Lut 2008, 23:41 »
Oglądałem dokładnie (widok 3D) na stronie shimano 324, 424 i 545. W 424 i 545 mechanizm spd wystaje sporo ponad płaszczyznę/powierzchnię platformy co w przypadku jechania w spd i dodatkowego oparcia o podeszwą o platformę zwiększa powierzchnię nacisku o tyle przy pedałowaniu w normalnych butach obawiam się, że te wystające elementy spd powodowały by spory punktowy nacisk na stopę co po pierwsze na dłuższą metę pewnie jest niewygodne a po drugie stanowi przez to niezbyt stablne oparcie dla stopy na pedale. Dobrze kombinuję?
Robb
"Ojciec Założyciel"
noski czy spd?
«
5 Lut 2008, 13:46 »
no mnie sie zdaje ze tak ... :-)
… why so serious ?
tomeko
noski czy spd?
«
5 Lut 2008, 15:33 »
No dobra, pedały mamy wybrane. Ponieważ pewnie będę kupował przez net, rozumiem (mam nadzieję), że te 324 ustawiają się pionowo i umożliwiają przy ruchu nogą w jedną stronę łatwe ustawienie do wpięcia bloków lub przy ruchu w druga stronę ustawienie na platformie. Wolę zapytać bo nie będę miał możliwości pomacania i sprawdzenia jak rozmieszczony jest środek ciężkości i w jakiej pozycji pedał się ustawia, może ktoś ostatecznie potwierdzić by zamknąc dla mnie temat?
Przy tej okazji chcę zapytać o buty. Obecnie używam sportowych dość sztywnych i niewygodnych shimano (nie pamiętam modelu). Trochę nogi drętwieją w nich, no napewno nie nadają się do dłuższego chodzenia. Czy coś polecacie z butów z spd i turystycznych zarazem (dla mnie także na codzień do dojeżdżania do pracy). Bo z drugiej strony może lepiej zainwestować w miarę wygodne buty turystyczne z spd i może pozostać przy obecnych pedałach spd wellgo 919.
marek.dembowski
Miasto: Ogrodzieniec
Na forum od: 06.04.2007
noski czy spd?
«
5 Lut 2008, 16:03 »
Używam pedałów Shimano 324 prawie od roku. Miałem je na wyprawie na Nordkapp i uważam, że są to bardzo dobre pedały. Nie miałem z nimi żadnych kłopotów. Czy ustawiają się odpowiednio? Chyba tak, bo nigdy mi to jakoś nie przeszkadzało. Jak były nowe to obracały się z lekkim oporem i wtedy na pewno nie ustawiały się zawsze tak samo. Jeżdżę na nich używając butów spd Shimano M075 lub zwykłych. W butach spd jechałem w Norwegii i muszę przyznać, że pod koniec wyprawy trochę zaczęły mnie boleć stopy ale było to po pięciu tygodniach codziennej jazdy. Te moje buciki są dobre na lato szczególnie gdy jest ciepło, bo są bardzo przewiewne. Gdy jest zimno to muszę zakładać ochraniacze. Ale jeździ sie w nich bardzo dobrze.
Pozdrawiam
Marek
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz
arkadoo
Miasto: Łódź
Na forum od: 22.11.2006
noski czy spd?
«
5 Lut 2008, 17:02 »
Nie ma wygodnych butów turystycznych z SPD. Każde z SPD mają sztywną podeszwę i na dobrą sprawę nie da się w nich chodzić dalej niż 20-30m od roweru. Te turystyczne mają większy luz niż sportowe więc noga będzie miała lepszy komfort (ważne jak jeździsz więcej niż 2-3h). Na lato polecam sandały Shimano SPD.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow
Robb
"Ojciec Założyciel"
noski czy spd?
«
5 Lut 2008, 17:22 »
Shimano MT90L SPD Hiking Shoe
Ludzie chodza w tym na kilkudniowe trekingi :-) np. przejezdzajac przez Tybet ....
… why so serious ?
transatlantyk
Moderator Globalny
GM 2420
Miasto: Annopol
Na forum od: 21.11.2007
noski czy spd?
«
5 Lut 2008, 17:35 »
A ja kupiłem dziś pedałki Shimano PD-M520, do tego buty Shimano SH-MT30
i dojechałem na tym do domu i nawet się nie zabiłem :mrgreen:
arkadoo
noski czy spd?
«
5 Lut 2008, 18:09 »
O proszę, z vibramem te buty o ile oczy mnie nie mylą. To super, że są w końcu buty z SPD w których da się chodzić normalnie. W takim razie mój poprzedni post mocno się zdezaktualizował.
transatlantyk>>
Uważanie nic nie pomoze i tak zaliczysz glebę, jak się zapomnisz, że wpięty jesteś
Każdy początkujący z SPD musi to przeżyć
transatlantyk
Moderator Globalny
GM 2420
Miasto: Annopol
Na forum od: 21.11.2007
noski czy spd?
«
5 Lut 2008, 19:52 »
Jeżeli "musi to przeżyć" , to znaczy, że nie wychodzi z tego martwy, a to juz brzmi pokrzepiająco.
A odnośnie gleby, to rzeczywiscie piękny jest ten wiadukt na widok którego rąbnąłeś się chyba w grudniu jeżdżąc tropami bobra.
arkadoo
noski czy spd?
«
5 Lut 2008, 20:33 »
Wtedy to lód wziął mnie z zaskoczenia, gdy podziwiałem wiadukt i szukałem bobrów
Pogadamy jak po następnej przejażdzce zatrzymasz się na światłach i zapomnisz, że jesteś wpięty
Ja chyba z dwa razy w życiu to miałem zanim się do SPD przyzwyczaiłem
tomeko
noski czy spd?
«
5 Lut 2008, 22:57 »
Piękne są te Shimano MT90L SPD Hiking Shoe, vibram, gore-tex, klasa. Ciekawe ile takie "cóś" kosztuje? M075 fajne i cena przyzwoita, ogólnie podobne do moich, dla mnie one są dość sportowe, potrzebował bym bardziej turystycznych.
Co polecacie innego z tzw. turystycznych spd?
Podobają mi się np.:
http://cycle.shimano-eu.com/catalog/cycle/products/shoe.jsp?PRODUCT%3C%3Eprd_id=845524441786238&FOLDER%3C%3Efolder_id=2534374302050114&ASSORTMENT%3C%3East_id=1408474395181667&bmUID=1202248195172
i nawet proponują je jako parę do 324.
[
Dodano
: Wto Lut 05, 2008 11:03 pm
]
Głównie myślę o "niskich" butach wiosenno letnio zimowych.
mordimer
Miasto: Katowice
Na forum od: 15.06.2006
noski czy spd?
«
6 Lut 2008, 09:25 »
Cytat: "arkadoo"
Ja chyba z dwa razy w życiu to miałem zanim się do SPD przyzwyczaiłem
Mnie też się zdarzyła chwila roztargnienia... oczywiście zapomniałem, że jestem wpięty...
akurat jakiś samochód zatarasował mi drogę na chodniku i wtedy gdy stałem w miejscu nie zorientowałem się, że mam 'nieruchome' nogi i zaliczyłem tzw glebę, choć nie było to takie bolesne. Śmieszne natomiast było to, że zdarzyło mi się to naprzeciwko przystanku autobusowego zapchanego ludzmi hehe ale ta wpadka zdarzyła się w 1 tygodniu użytkowania...
Robb
"Ojciec Założyciel"
noski czy spd?
«
6 Lut 2008, 11:33 »
te buty kosztuja jakies 400 zl
… why so serious ?
szkodnik
Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
Na forum od: 12.05.2007
noski czy spd?
«
6 Lut 2008, 12:15 »
Według cennika Shimano 440pln.
Ciekawe czy wogole jakiś sklep zamawia te buciki i czy mozna je gdzies przymierzyc bo duzego zainteresowania nimi pewnie nie ma..
Ciekawe jak sie w nich chodzi z przykręconym już SPD'em..
Ciekawe na ile solidnie są wykonane, szwów widać sporo..
Robb wiesz coś wiecej na ten temat??
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."
Drukuj
Strony:
<< Poprzednia
1
2
3
[
4
]
5