Autor Wątek: noski czy spd?  (Przeczytany 37906 razy)

Offline Mężczyzna mordimer

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 15.06.2006
    • http://www.wyprawy.yoyo.pl
noski czy spd?
« 25 Lip 2008, 09:37 »
Ja szczerze mowiac, nie musialem wcale uzywac imbusa, zeby wyregulowac pedaly i ani razu nie mialem przygod z kolanami zeby mnie bolaly akurat po jezdzie w spd...
Michał Wolff, zle sie wypinales dlatego Cie bolaly kolana? Czy sie nie wypiales i upadles na kolano? Czy po prostu ustawienie stopy bylo na tyle niefizjologiczne ze odbijalo sie to na pozycji kolan?

Nie wydaje mi sie, ze celem kupna stuffu spd jest to aby zyskac na sredniej predkosci, przeciez ona zalezy sily w nogach... ciezarze, szerokosci opon...
Ja zmienilem noski na spd tylko dlatego ze mi przeszkadzaly w wyjmowaniy z nich stop (zahaczalem o sakwy i w przypadku szybkiego zatrzymania sie mogla byc wywrotka)
Moje buty natomiast sa tez dosc waskie, na dlugosc odpowiednie. Czasem mam wrazenie ze sa za ciasne... ale stopa sie rozgrzeje to jest komfortowo. Ja polecam buty, ktore maja szersze zastosowanie. Wygladaja jak zwykle buty do chodzenia i jestem z nich bardzo zadowolony. Troche blokami trzeszcze po asfalcie, no ale zawsze mozna je odkrecic ;]

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
noski czy spd?
« 25 Lip 2008, 10:08 »
Ja używam  Shimano SH-MT41G http://cycle.shimano-eu.com/catalog/cycle/products/shoe.jsp?PRODUCT%3C%3Eprd_id=845524441805547&FOLDER%3C%3Efolder_id=2534374302050114&ASSORTMENT%3C%3East_id=1408474395181667&bmUID=1216972252379  o numer większe niż cywilne buty. Generalnie ja osobiście polecam używanie obuwia większego ale nie na tyle by "noga telepała się po bucie :D ". Stosuję tę zasadę kupujac buty do biegania. Noga pod koniec dnia puchnie i dobrze mieć zapas a dodatkowo w okresie chłodów można grubszą skarpetę włożyć. Mam właśnie do odsprzedania tanio buty shimano spd nie pamiętam modelu w rozmiarze chyba 28,5 długość wkładki, które chcę sprzedać ze względu na to, że właśnie są dla mnie zbyt ciasne plus do nich pedału spd Welgo 919 (chyba), wszystko w stanie dobrym, przebieg 500km. Jeśli ktoś jest zainteresowany piszcie na priva, podeślę foty i więcej szczegółów. Generalnie spd daje tę korzyść że w trakcie całego obrotu możemy z równomierną siłą oddziaływać na napęd, czyli nie tylko przy naciskani pedałów ale także przy podciąganiu z dolnego położenia co przeklada się na rytmikę i równomierność (nie ma szarpania) w trakcie jazdy a efektem czego jest to co pisał transatlantyk. Nie przekonanym polecam spd a pedały platforma/spd są genialnym wymysłem dającym swobodę wyboru.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
noski czy spd?
« 25 Lip 2008, 12:37 »
No i wszystko jasne, dziękuję wszystkim za porady :)
Dziś jadę dobrać rozmiar, a potem kupuję. Na www.chainreactioncycles.com buty SPD są generalnie 20-30% tańsze niż w cykloturze, a są i wyprzedaże po 80-90 zł za parę (oczywiście nie ma wtedy pełnej rozmiarówki).
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
noski czy spd?
« 25 Lip 2008, 13:46 »
I dlatego właśnie kupuję pedały jednostronne (bo w dotychczasoewych platformach po ok. 25.000 km wreszcie padły mi łożyska ;) ) i spróbuję SPD. jeśli mi nie podpasują, to zawsze mam drugą stronę :)

Offline Mężczyzna mordimer

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 15.06.2006
    • http://www.wyprawy.yoyo.pl
noski czy spd?
« 25 Lip 2008, 15:21 »
MichaĹ? Wolff, jakbym zartowal to bym kawal napisal...
TO nie bylo az tak klarowne dlaczego nie preferujesz spd.
Nie wiem sam jak poznac ze bloki sa zle zamocowane. Dopiero jak kolana zaczynaja bolec? Przyczyna wcale nie musi dotyczyc spd, tylko np przeciazenia kolan dystansem, jakiejs dawnej kontuzji, stanem zapalnym kolana - moj brat ma dolegliwosci, bo ma za duzo wody w kolanach... nie wiem co to jest, ale dopatrywanie sie przyczyn w spd wcale nie musi byc tak uzasadnione jak piszesz...

Czy znasz kogos komu spd zalatwily kolana? Bo po prostu pierwszy raz spotykam sie z taka opinia o spd.

Rozumiem, w gorach trudno przewidziec wypadek i spd tez nie pomaga, dlatego jezdzac po gorach pewnie zmienialbym na platformy i tez nie twierdze ze bylyby one zle na dlugie dystanse. Kwestia przyzwyczajenia...

Poza tym dlaczego jestes taki opodyktyczny na tym forum... wszystko musi byc tak na serio.. i w powazny sposob potraktowany?

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
noski czy spd?
« 25 Lip 2008, 15:34 »
Cytat: "Michał Wolff"

Nie żartuj - od złego wypinania nie załatwisz sobie kolan, to mogą zrobić tylko setki tysięcy obrotów korbą z blokami w złej pozycji, bo tyle się robi podczas dystansów ponad 200km.

Jednak lekko przesadziłeś: 10 godzin jazdy to przy kadencji 100 daje 60.000 obrotów. Czyli nawet przy wyższej kadencji do "setek tysięcy" jeszcze sporo brakuje :)
No chyba że ktoś takie dystanse jeździ ze średnią 12 km/h ;)

Ale w sumie setki czy dziesiątki tysięcy - nieważne. Zgadzam się, że niefizjologiczna pozycja nogi przy dużej liczbie obrotów może sprzyjać kontuzjom. I sądzę, że to się da wyczuć zanim się ból odczuje - w końcu również na platformach ustawia się nogi w dość ściśle określony sposób i po założeniu SPD powinno być łatwo wyczuć, czy noga jest w pozycji, do której jest przywyczajona, czy też w zecydowanie innej. Zwłaszcza, że zawsze mozna porównać z drugą stroną pedału, gdzie czeka platforma :D

W każdym razie będę na to uważał "przesiadając się" na SPD :)

[ Dodano: Pią Lip 25, 2008 5:15 pm ]
Jeszcze słowko o pedałach jednostronnych. Robb i Arkadoo zdają się polecać Shimano M324. Tymczasem natrafiłem na taką opinię
http://www.forumrowerowe.org/index.php?s=&showtopic=39813&view=findpost&p=494661
i kilka innych (na tym samym wątku) w których z kolei jest mowa o tym, że te pedały jednak nie chcą się ustawiać pionowo i pozwolić zautomatyzować ruch do wpięcia bądź używania platformy (ruch stopą do przodu bądź do tyłu, o którym była tutaj mowa).

Czy użytkownicy tych pedałów mogą się odnieść do tych opinii oraz czy faktycznie w A530 wyeliminowano te wady? Różnica w cenie niewielka (113- 126 zł w cykloturze) a na dodatek 530 są wyraźnie lżejsze, więc chyba warto dołożyć?

Offline piszczel

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 09.06.2007
Witam
« 25 Lip 2008, 21:17 »
posiadam pedały spd a530 więc co nie co mogę o nich napisać ale nie mogę się odnieść do 324 ponieważ takich nie miałem.
więc:
platforma dobrze trzyma nawet podczas deszczu. A spd to praktycznie to samo co 520 te same łożyska i konstrukcja tylko jednostronne więc żadnych problemów z nimi nie mam. Jeśli jakieś pytania to z chęcią odpowiem a przejechałem na nich trochę ponad 1000 km nie jest to dużo ale mam je od troszkę ponad miesiąc. Myślę że drugi raz bym je kupił i że są warte swojej ceny.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
noski czy spd?
« 28 Lip 2008, 09:25 »
Dzięki za info. Na pytania już za późno - zamówiłem A530 ;)

Offline Mężczyzna tomeko

noski czy spd?
« 28 Lip 2008, 10:06 »
Cytat: "aard"
Jeszcze słowko o pedałach jednostronnych. Robb i Arkadoo zdają się polecać Shimano M324. Tymczasem natrafiłem na taką opinię
http://www.forumrowerowe....ndpost&p=494661
i kilka innych (na tym samym wątku) w których z kolei jest mowa o tym, że te pedały jednak nie chcą się ustawiać pionowo i pozwolić zautomatyzować ruch do wpięcia bądź używania platformy (ruch stopą do przodu bądź do tyłu, o którym była tutaj mowa).
używam 324, zrobiłem jakieś 500km i fakt, że nie zawsze się ustawiają pionowo ale nie stanowi to szczególnego problemu by szybko złapać pozycję do wpięcia lub platformę. Używam ich w ruchu miejskim i często się wpinam i wypinam. Może jak zrobię większy przebieg to się wyrobią.
zamówiłem A530 ;)
fajne te pedały, czekam na opinie z użytkowania

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
noski czy spd?
« 28 Lip 2008, 13:36 »
Podejrzewam, że im większy przebieg, tym będą się obracać gorzej, a nie lepiej, jak sobie obiecujesz. Po prostu łożyska się zabrudzą. Ale obym się mylił ;)

Offline Mężczyzna tomeko

noski czy spd?
« 28 Lip 2008, 15:12 »
Po prostu łożyska się zabrudzą.
albo się wyrobią  :D ciekaw jestem czy A530 będą się ustawiały prawidłowo

Offline Mężczyzna tomeko

noski czy spd?
« 28 Lip 2008, 15:31 »
To różnie bywa, u mnie np z jednej strony wraz z latami pedał się poluzowywał, z drugiej dokręcał coraz mocniej :)
a to ciekawe, czyli Michał średnio wyszło bez zmian :D?

Offline Mężczyzna tomeko

noski czy spd?
« 28 Lip 2008, 16:07 »
Średnio może i tak - tylko do diabła z taką średnią jak ci się jeden pedał całkiem zakisi :lol:
no i żeby równo obciążąć kolana to w jedną stronę trzeba jechać normalnie a w drodze powrotnej tyłem :D

Offline anooshka

• Miasto: tu i tam:)
  • Na forum od: 04.06.2006
    • http://www.ku-sloncu.org
noski czy spd?
« 1 Sie 2008, 23:58 »
Witam Panow:)

... a propo obciazania kolan. Czy uwazacie ze poprzez jezdzenie non stop w spdach kolana narazone sa na wieksze obciazenie, np poprzez fakt tak jakby unieruchomionej, "zapietej" kostki i wiecej nawet nieswiadomych ruchow wykonywanych kolanem?
tak ostatnio od kogos uslyszalam.. bo mialam maly problem z prawym kolanem i szukalam przyczyny:)

pzdr

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
noski czy spd?
« 2 Sie 2008, 02:09 »
Przyczyn bólu kolana może być naprawdę wiele i wcale nie muszą mieć naury "mechanicznej".

Fakt faktem wśród rowerzystów popularną dolegliwością jest niedobór mazi stawowej. To taki smar dzięki, któremu powierzchnie stawowe nie ścierają się ze sobą podczas ruchu. Zużywa się podczas pracy, a kiedy jedziemy rowerem to tej pracy jest wyjątkowo dużo. Wystarczy, że zabraknie jakieś witaminy w ustroju. A że 99% ludzi nie jest na jakieś sportowej diecie to o takie sytuacje nie jest trudno. Jeśli kogoś często bolą kolana na rowerze (czy podczas biegania) można kupić specjalne preparaty. Najlepiej oczywiście mieć profesjonalnie opracowaną dietę ale naprawdę mało kto ma na tyle cierpliwości by ją przestrzegać przez dłuższy czas, a w długiej trasie to już chyba w ogóle niemożliwe.

Nie przejmuj się  bólem kolana jeśli pojawił się tylko kilka razy, powinno samo przejść prędzej czy później, jeśli już to można odpocząć albo popytać w aptece. A jeśli nie przejdzie to przypadkiem nie idź do lekarza bo ten każe Ci skończyć z rowerem 8)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum