Autor Wątek: Budowa infrastruktury w Gorcach  (Przeczytany 4719 razy)

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Odp: Budowa infrastruktury w Gorcach
« 7 Paź 2015, 21:23 »
Ale rejestracji KRA i KOS nie da się wytłumaczyć- ONI JUŻ WIEDZĄ.
Miałem się tu nie odzywać, ale...
Jak dla kogoś "ofrołd" polega na zjechaniu z asfaltu na twardą i w miarę równą, ale gruntową drogę, a wyczynem jest wjechanie  "na górę" (choć da się to zrobić bez większego problemu także osobówką), to taka osoba wykorzysta każdą okazję, aby się dowartościować - KRA czy KOS na blasze nie ma w tym wypadku żadnego znaczenia moim zdaniem...

[nawiasem mówiąc] wystarczyłoby - tak jak w niektórych państwach jest - wytyczyć legalne szlaki do turystyki off-road (oczywiście nie idące wspólnie z innymi szlakami - pieszymi, rowerowymi, czy konnymi) i nikt by nikomu w drogę nie właził/wjeżdżał
A i pewnie wyjazd na Gorc straciłby wówczas także na atrakcyjności... [koniec nawiasu]

A Gorce - cóż, na pewno nie będą już takie same jak dawniej...

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 7 Paź 2015, 21:51 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 27 Sty 2017, 12:10 PABLO »

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 8 Paź 2015, 08:39 »
Jak dla kogoś "ofrołd" polega na zjechaniu z asfaltu na twardą i w miarę równą, ale gruntową drogę, a wyczynem jest wjechanie  "na górę" (choć da się to zrobić bez większego problemu także osobówką), to taka osoba wykorzysta każdą okazję, aby się dowartościować - KRA czy KOS na blasze nie ma w tym wypadku żadnego znaczenia moim zdaniem...
KRA i KOS ma znaczenie bo jestem pewien że to nie ludzie z gminy/LP a turyści czego już nie mogę założyć przy KNT.
Nie obchodzi mnie co dla nich jest wyczynem i offroadem- jest infrastruktura by paniusia wjechała  na szczyt góry, to będzie wjeżdżać i już wie że można

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline vooy.maciej

« 9 Paź 2015, 13:33 »
Po to że dzięki presji wiele udaje się zmienić- ten nie do końca szczęśliwy projekt można kontrolować i poprawiać dzięki temu że ludzie zobaczyli ten rozmach i dali znać projekt trafił pod lupę całej Małopolski a później i Polski.

Oby ta presja dała chociaż efekt w postaci zablokowania tych szlaków dla samochodów  quadów etc

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 9 Paź 2015, 13:41 »
Ale po co oceniać projekt, który jest w trakcie budowy?
Inwestycja zostanie zrealizowana zgodnie z projektem, jak to zazwyczaj bywa ;) Spokojnie można ocenić na podstawie projektu jak to będzie wyglądało w rzeczywistości.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline vooy.maciej

« 9 Paź 2015, 14:09 »
przecież nie pisze o pisaninie tu na forum tylko o gnębieniu projektu w fazie jego powstawania przez dziennikarzy i różne organizacje.
Gdyby wszyscy przyjęli postawę poczekajmy co z tego wyjdzie to wszelkie korzystne zmiany miałyby szanse być wprowadzone później

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 9 Paź 2015, 14:17 »
Tubylcy są za bo będzie więcej turystów czyli więcej dudków. Jak budowali zaporę w Czorsztynie to się Wajrak łańcuchami przykuwał a teraz wszyscy zadowoleni.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 9 Paź 2015, 14:24 »
W Gorcach i tak wiele szlaków było przejezdnych samochodami, więc nie ma co tu dramatyzować, to że ludzie tak jeżdżą to nie efekt przebudowy, tylko braku kultury.

To, że ludzie wjeżdżają samochodami na Gorc i Lubań to bezpośredni efekt tego, że zbudowano drogi na Gorc i Lubań. Jeśli tak zostanie, to zamierzam dramatyzować, bo to chyba pierwszy przypadek w Polsce, żeby tak wysokimi grzbietami puszczano ruch samochodowy.

Rozwiązać to można banalnie - stawiając szlabany w takich miejscach, gdzie nie da się minąć tego samochodem; tak np. leśnicy walczą z plagą przydrożnej prostytucji.

Jeśli tak się stanie, to mój lament się skończy, na razie jednak jeździ tam od cholery osobówek, a te drogi wyglądają tak jakby dokładnie po to je zrobiono, a nie pod rowery.

Offline skolioza

« 9 Paź 2015, 14:58 »
KRA i KOS ma znaczenie bo jestem pewien że to nie ludzie z gminy/LP a turyści czego już nie mogę założyć przy KNT.
Nie obchodzi mnie co dla nich jest wyczynem i offroadem- jest infrastruktura by paniusia wjechała  na szczyt góry, to będzie wjeżdżać i już wie że można
Jest prawie jak piszesz
I dopóki nie jest to nielegalne, to może się taki "wyczyn" co najwyżej Ci czy nam nie podobać... I nie ma tu znaczenia co jest na blasze auta - myślisz że tylko rowerzyści dostrzegli zmiany i dyskutują nt nowości w Gorcach?

Z drugiej strony - demonizujecie tu możliwość wyjechania autem na jedną górę i to od strony moim zdaniem zdecydowanie najmniej ciekawej Bo nie ma szlabanu, bo nie ma zakazu...
Zupełnie, jakby nikt z Was nigdy nie spotkał się w Gorcach (tudzież innych górach) z użytkownikami innych pojazdów terenowych, bez tablic rejestracyjnych, powożonych przez ludzi skrzętnie zasłaniających twarze kaskami Tacy ludzie dopiero czują się bezkarnie i z jakichkolwiek zakazów jawnie sobie drwią, nie wspominając o jakimkolwiek savoir vivre na szlaku
I to jest problem moim zdaniem, a nie samochód który legalnie wjechał tam, gdzie mu ten wjazd udostępniono

A tak całkiem na koniec - na początku lat '90, kiedy rowery górskie dotarły wreszcie do Polski, mountain bikerów też odsądzano od czci i wiary... I jak widać dało się pogodzić osobnymi szlakami ich interesy, z interesami "prawdziwych" turystów (piechurów)
Z off roadem powinno się pójść tą samą drogą

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 9 Paź 2015, 16:17 »
Ja bym jednak nie porównywał Mountainbika z terenówą. Sorki, ale Gorce są malutkie, tyle różnych terenów do jazdy takimi monstrami jest. Czy koniecznie trzeba wpuszczać je do samego serca takich ładnych gór?
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline skolioza

« 9 Paź 2015, 16:54 »
Piotrek, nie zrozumiałeś mnie - ja nie porównuję roweru do samochodu, tylko zjawisko, jakim jest pojawienie się innej (niechcianej) formy turystyki Nie pamiętasz komentarzy o [epitet] degradujących ściółkę, pędzących na złamanie karku, zagrażając wszystkim dookoła i zwierzętom w dodatku też? ja pamiętam...

I bynajmniej nie jestem entuzjastą wjazdu autem na Gorc - żeby ta droga jeszcze jakoś offroadowo ciekawa... -  problem tu poruszony jest szerszy, nie dotyczący tylko Gorców

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum