Autor Wątek: Wór Crosso Expert + szelki  (Przeczytany 932 razy)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Wór Crosso Expert + szelki
« 30 Wrz 2015, 21:34 »
Hej.

Jakiś czas temu zacząłem przygodę z kurierką rowerową. Firmowe plecaki całkiem przypadły mi do gustu i myślę, że prywatnie również by się przydało mieć coś podobnego.

Popatrzyłem na ceny podobnych plecaków no i różowo nie jest ::) Tu zrodził się pomysł:
Wór Crosso Expert + dedytkowane szelki. Razem koszt 200zł, a poza plecakiem będę miał wór na bagażnik. No i pojemność 50L, gdzie plecaki mają do 30L.

Czy ktoś używał wora w ten sposób? Czy to jest jakkolwiek wygodne? Czy szelki się nie wyrywają pod obciążeniem?

RDK

• Gość
Odp: Wór Crosso Expert + szelki
« 30 Wrz 2015, 21:59 »
Jest ok, ale ciężar znajduje się oczywiście w dolnej części i lubi wywierać dość punktowy nacisk na tę część pleców, z którą się styka (głównie lędźwiowy), a na ramionach lubi odstawać do tyłu. Rozwiązanie przydatne jeśli nie planujesz stosować go na dłużej. Do niewygody można się przyzwyczaić, no i jest to kwestia wysoce subiektywna ;) Jeśli myślisz, by stosować to rozwiązanie na wyprawach, wygodniej jest zostać przy zwykłych sakwach, ale jeśli planujesz przypiąć rower i zwiedzać np. muzeum, wór zakładasz na plecy i idziesz, a z sakwą nie ma co zrobić (o ile pakujesz się albo w 1 wór, albo w 1-2 sakwy).

Wspomniane przez ciebie rozwiązanie z powodzeniem służyło mi i na rowerze, i w codziennym życiu przez kilka lat, aż nie zapomniałem zabrać go z autobusu. Mimo to nie wróciłem do tego rozwiązania.

• Wyprawy młodej pary
« 30 Wrz 2015, 22:06 »
Dzięki za relację.

Na pewno nie chcę zastąpić sakw na wyprawie. Bardziej chodzi mi o stosowanie na mieście, na uczelni, żeby nie babrać się z sakwami i tysiącem rolowań i suwaków, tylko mieć na plecach dobytek i przejechać z kampusu A do B.

Rozważam też używać w pracy kuriera, jeśli będę miał wolne po uczelni, a nie będzie czasu na zjechanie do firmy po plecak.

Rozwiązanie przydatne jeśli nie planujesz stosować go na dłużej. Do niewygody można się przyzwyczaić

Nie ma porównania jakikolwiek plecak vs. sakwy na rowerze. Jednak jeśli chodzi o krótkie przejazdy, lub kilkadziesiąt postojów dziennie, to sakwy zaczynają przeszkadzać. Bardziej zastanawiam się, czy worek z szelkami nie będzie jeszcze bardziej niewygodny od firmowego plecaka. chociaż ten konstrukcję ma prostą - "worek" z naszytą siateczką na plecy i szelki. Więc chyba powinno być podobnie.

A czy ktoś spotkał "nosidło Camel" polecane przez Crosso, ale jakiś tańszy odpowiednik? Wówczas mógłbym stosować dowolne worki co byłoby ogromną zaletą.

RDK

• Gość
« 30 Wrz 2015, 22:19 »
Na pewno nie chcę zastąpić sakw na wyprawie. Bardziej chodzi mi o stosowanie na mieście, na uczelni, żeby nie babrać się z sakwami i tysiącem rolowań i suwaków, tylko mieć na plecach dobytek i przejechać z kampusu A do B.

Rozważam też używać w pracy kuriera, jeśli będę miał wolne po uczelni, a nie będzie czasu na zjechanie do firmy po plecak.

Dokładnie w ten sposób z tego rozwiązania korzystałem ;) Ważne było dla mnie rozwiązanie ekonomiczne i praktyczne

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
« 1 Paź 2015, 17:43 »
Możesz wykorzystać stelaż od tego plecaka.
http://allegro.pl/szwedzki-plecak-wojskowy-ze-stelazem-m75-i5662207664.html
http://allegro.pl/szwedzki-plecak-ze-stelazem-m75-demobil-i5574821119.html
Rozwiązanie bez porównania wygodniejsze od szelek Crosso.
Co prawda raz w Crossowym worze niosłem  gdzieś ze trzydzieści kilo głównie piwa w szklanych butelkach ;D, ale na rower z czymś takim bym nie wsiadł.
Tak jak pisał RDK górna część worka odstaje do tyłu. Można co prawda skrócić szelki, ale do zakładania zdejmowania potrzebna może być pomoc innej osoby.(mowa o obciążonym)

Co do linkowanego plecaka zaletą jest również to, że na stelażu można zamocować sakwę rowerową.
(sam stelaż jest zadziwiająco lekki)

Niestety wygoda samych szelek jest tylko nieznacznie większa niż tych z crosso. Trzeba się przyzwyczaić.
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

• Wyprawy młodej pary
« 1 Paź 2015, 18:40 »
Sam stelaż wygląda zachęcająco, ale szelki są bardzo proste (bez żadnych zmiękczaczy) i tego bym się mocno obawiał.

Obecnie czekam aż znajomy odda mi wór i wtedy przetestuję GOPACK30 + plecak z Lidla + pasy montażowe z Juli

Offline Mężczyzna wallace

• Miasto: okolice otwocka
  • Na forum od: 13.11.2012
« 3 Mar 2016, 23:35 »
Czy wór z serii '' crosso expert ''50l to jest największy, czy są jeszcze większe?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 3 Mar 2016, 23:55 »
Nie tyle największy, co jedyny. :)
Po większe musisz się schylić w stronę DRY.

Offline Mężczyzna wallace

• Miasto: okolice otwocka
  • Na forum od: 13.11.2012
« 4 Mar 2016, 00:26 »
W DRY największa średnica to 35cm?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy