Autor Wątek: Najciekawsze okolice szlaku R-10  (Przeczytany 3790 razy)

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
Najciekawsze okolice szlaku R-10
« 16 Paź 2015, 06:59 »
Gdzie Waszym znaniem warto zjechać z R-10 jadąc z zachodu na wschód by coś fajnego zobaczyć ?
W zachodniej części moim zdaniem:
- w Świnoujściu falochrony, później na latarnię i do do Fortu Gerharda,
- W Międzyzdrojach przejechać promenadą przy plaży (kawałek po deskach z widokiem na morze), aleja gwiazd i molo,
- w Trzęsaczu droga klifowa w bok za ruiną (czerwony szlak turystyczny),
a dalej ?
Za Rowami na Człopino i na plażę ?
Bo na Hel wydaje się być oczywiste :)
Które fragmenty poza R10 podobały Wam się najbardziej i uważacie, że warto je zobaczyć ?

Drogi gruntowe nie będą utrudnieniem (rowery górskie) o ile nie ma piachu po kostki lub błota po kolana ;)
« Ostatnia zmiana: 20 Paź 2015, 05:32 zws »
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: R-10 - gdzie warto zjechać
« 16 Paź 2015, 07:17 »
R-10 biegnie do latarni i fortu Gerharda a potem zawraca. Jeśli nie przeprawisz się na lewobrzeże to stracisz całe miasto a tutaj masz m.in. symbol Świnoujścia czyli stawa młyny, dwa forty, wieża po starym kościele oraz najpiękniejsza polska plaża. Po tej stronie też jest kamienny falochron. :D

Za Międzyzdrojami polecam podjechać na Klif Gosań.

Offline Mężczyzna zws

« 19 Paź 2015, 19:19 »
Dzięki yoshko o takie informacje właśnie mi chodziło :)

Wygląda na to, że albo R10 jest perfekcyjnie wytyczona, albo na pomorzu nic ciekawego nie ma ;P skoro nikt więcej nie ma uwag ;) Tak wiem, wszystko jest gdzieś opisane, wystarczy poszukać, jednak informacje są często nieścisłe i sprzed lat.

Dodam kilka słów od siebie, może się komuś przyda. W tych miejscach moim zdaniem warto opuścić r10 o ile jedzie się eksploracyjnie a nie transportowo:
Międzyzdroje - kawałek promenady z desek tuż przy plaży, przyjemnie się jedzie mimo spacerowiczów. Na deptaku trochę lipa bo uliczki jednokierunkowe i nie można jechać na wschód, trzeba zapętlić albo prowadzić chodnikiem. Na Kawczą Górę nie ma co zapychać, nieco zarośnięta, widok nie powala, za to dalej między Kawczą a Gosań jest ścieżka i cały ciąg umocnień obronnych do oglądania. Na Gosań nie byłem, ale yoshko poleca :)
Na Kikut w Wisełce nie ma co wjeżdżać, lasek i ścieżki wprawdzie przyjemne (mtb) ale na latarnię wejść nie można a poza ławką nic tam nie ma.
W Dziwnowie Martwa Dziwna - szału nie ma ale można sobie objechać lasem. Wjazd na promenadę zakazany dla wózków czterokołowych i motocykli, rowerów nie ma na znaku zakazu. Pisałem do IT w tej sprawie, nic nie odpowiedzieli. Mijana straż miejska nie ukarała, ale to nie jest wyznacznik.
Powyższa wiedza pochodzi z lat 2014 i 2015

Ciekaw jestem czy warto objeżdżać Jezioro Liwia Łuża (rezerwat) w Niechorzu.
Zakładam, że warto zjechać za Dźwirzynem na Trasę Rowerową Ku Słońcu,
A co z bagnami w Klukach ? coś się zmieniło czy dalej trzeba brnąć w błocie ?
Pozdrawiam, Zbyszek

Online Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 19 Paź 2015, 20:27 »
Kluki to obowiązek ponieważ tam jest skansen oraz wieża nad j.Łebsko (naprawdę warto) z Kluk pojechalem bagnami do Główczyc. Było mokro ale dało się przejechać (2014). W połowie drogi jest kierunkowskaz do Łeby ale tam już nie wiem.

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 19 Paź 2015, 23:13 »
skoro nikt więcej nie ma uwag

Chyba Podjazdy nie zauwazył tego tematu, bo na pewno by coś dodał, jechał nieraz - latem i zimą;)

bagna w Klukach to chyba zależą od aktualnej pory roku. Jechaliśmy kiedyś we wrześniu i jesczez jako-tako, a w tym roku w styczniu, gdy zachcialo się komuś bagien w środku nocy przy księżycu, to ja miałam nogi po kolana mokre. Oczywiście bagna przy księzycu faktycznie ładnie wyglądały.

PS: Turysta tez się jakoś nie odezwał, temat widocznie jest zbyt enigmatycznie zatytułowany:D

« Ostatnia zmiana: 19 Paź 2015, 23:18 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna zws

Odp: Najciekawsze okolice szlaku R-10
« 20 Paź 2015, 06:08 »
Z bagnami coś mi przemknęło w otchłani internetu o planowanych zmianach. Dlatego chciałbym niektóre informacje zweryfikować :)

W Łazach myślę opuścić R10 i do Dąbek przedostać się szlakiem nadmorskim przez Dąbkowice.
Czytałem, że plażą w lecie nie da się tam jechać nawet przy wodzie, ale na mapie (Pobrzeże Koszalińskie wyd. 2 2015/2016) jest naniesiona ścieżka mniej więcej środkiem mierzei. Czy ta ścieżka istnieje ? czy da się nią jechać ? prowadzić ? czy może jest piaszczysto-korzenista i wygodniej te 4 km pokonać brzegiem ?
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 20 Paź 2015, 07:27 »
W maju dojechałem do Dąbkowic, droga kończy się płotem, żadnej ścieżki nie widziałem. Próbowałem plażą, ale że pogoda była deszczowa i mocno wiało z zachodu, to ani o pchaniu po grząskiej plaży, ani tym bardziej jeździe nie było mowy i musiałem zawrócić.

Moje wrażenia z Międzyzdrojów: syf, brud, tandeta, nic ciekawego. Za to przed Międzyzdrojami możesz odbić na Gosań na punkt widokowy na klifie.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna yacek

• Miasto: Poczesna
  • Na forum od: 24.03.2009
    • http://www.yacek.bikestats.pl
« 20 Paź 2015, 08:25 »
Polecam zjechać do Wapnicy nad Jezioro Turkusowe. po drodze pozostałości po wyrzutniach V3. Z Ustki do Rowów jest szlak zwiniętych torów można więc ominąć sporą część asfaltu ale można też pojechać trochę na południe i przez -chyba park krajobrazowy- dotrzeć do Gałęzinowa (Dolina Charlotty). Z Rowów oczywiście przez Słowiński PN do Kluk ale można też wschodnim brzegiem J. Gardno do Gardny Wielkiej i na Rowokół. Dalej warto objechać J. Żarnowieckie (w Nadolu jest skansen, tuż obok elektrownia szczytowo-pompowa, można też podjechać nad jej górny zbiornik).

Online Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 20 Paź 2015, 21:15 »

Czytałem, że plażą w lecie nie da się tam jechać nawet przy wodzie, ale na mapie (Pobrzeże Koszalińskie wyd. 2 2015/2016) jest naniesiona ścieżka mniej więcej środkiem mierzei. Czy ta ścieżka istnieje ? czy da się nią jechać ? prowadzić ? czy może jest piaszczysto-korzenista i wygodniej te 4 km pokonać brzegiem ?
Moje doświadczenie sięga roku 2006 i 2009. Nie udało mi się przejechać. Objeżdżałem przez Bukowo M.
Jeżeli chcesz spróbować jechać plażą - spróbuj na odcinku pomiędzy Pogorzelicą a Mrzeżynem. Bardzo drobny piasek, dobrze ubity - trzeba jechać skrajem morza i zaopatrzyć się w solidny dzwonek (gwizdek) na plażowiczów - nie spodziewają się, że od morza wyjedzie na nich sakwiarz  ;D

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 20 Paź 2015, 23:15 »
Jeżeli chcesz spróbować jechać plażą - spróbuj na odcinku pomiędzy Pogorzelicą a Mrzeżynem

Tyle że tam jest teraz droga rowerowa przez teren wojskowy, z punktem widokowym na morze. Wprawdzie z 4 km jest po bruku, ale to i tak chyba wygodniej niż plażą.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 21 Paź 2015, 07:28 »
W maju dojechałem do Dąbkowic, droga kończy się płotem, żadnej ścieżki nie widziałem.
Ścieżki są wcześniej, między kanałem Szczuczy, a Dąbkowicami.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 21 Paź 2015, 07:29 »
I one prowadzą wydmami do Łazów?

Offline Mężczyzna zws

« 21 Paź 2015, 07:45 »
Byt ścieżki Łazy-Dąbkowice wyjaśniony (tak sądzę):
"13. Mierzeja Bukowska – gdy jest jesiennie ale bez sztormu da się jechać, latem piasek za szybko wysycha. 2,4 km wzdłuż plaży, bo środkiem biegnie dukt „quadowy”, w kopnym piachu."

Tor wyjeżdżony przez quady - nie nadaje się do naszych celów.

podjazdy - dzięki za poświęcenie :) kopalnia wiedzy :) z pewnością zajrzę niejednokrotnie i nie tylko ja :)
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 21 Paź 2015, 08:27 »
I one prowadzą wydmami do Łazów?
Na plażę. Szybciej tory tam odkopiesz, niż pojeździsz ścieżkami po wydmach ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 21 Paź 2015, 09:42 »
Na plażę to wiadomo, ale autor wątku pytał o inną drogę do Łazów niż plażą.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum