Autor Wątek: Najciekawsze okolice szlaku R-10  (Przeczytany 3791 razy)

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
Odp: Najciekawsze okolice szlaku R-10
« 22 Lis 2015, 17:51 »
33. Droga pożarowa Dębki – Karwia

Mógłbym prosić o pomoc w namierzeniu tej drogi ? Mam 3 wersje:

1. Wg mapy google przy końcu Dębek, naprzeciw campingu Bereszowisko pojawia się droga do wejścia na plażę nr 18 i dalej opisana jest jako "Ścieżka z Dębek do Karwieńskich Błot". Wg map kończy się w lesie (więc skąd taka nazwa ?!?),
2. Kolejną możliwość widać na mapie OpenCycleMap, Jakiś kilometr dalej, za ostatnimi zabudowaniami jest wjazd w lewo do lasu, kawałek na północ i dalej na wschód aż do Karwieńskiego Błota Drugiego,
3. Przed Karwieńskim Błotem R10 skręca na południe i odsuwa sie od wybrzeża, natomiast lasem biegnie na wschód następna droga, bliżej lini brzegowej, do Kanału Karwianka.

Która jest właściwa ? może wszystkie trzy ?
Link do mapy: http://www.opencyclemap.org/?zoom=13&lat=54.82469&lon=18.15125&layers=B0000

A może ta pożarówka po prostu pokrywa się z R10 ?
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 22 Lis 2015, 18:33 »
Jedziesż cały czas lasem blisko morza

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna zws

« 22 Lis 2015, 18:48 »
W którym miejscu zjeżdżam z R10 ?
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 23 Lis 2015, 07:41 »
Nie Jedziesż na Karwieńskie błota i cały czas prosto do karwii

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna endrzer

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.10.2013
« 29 Lis 2015, 00:45 »
Czytałem, że plażą w lecie nie da się tam jechać nawet przy wodzie, ale na mapie (Pobrzeże Koszalińskie wyd. 2 2015/2016) jest naniesiona ścieżka mniej więcej środkiem mierzei. Czy ta ścieżka istnieje ? czy da się nią jechać ? prowadzić ? czy może jest piaszczysto-korzenista i wygodniej te 4 km pokonać brzegiem ?

Też dałem się nabrać na ta ścieżkę naniesioną na którejś z map ;) Nie istnieje, a przynajmniej latem 2013 jej nie było ;)

Tak jak koledzy pisali, też polecam wtaszczyć się na Górę Gosań (najwyższy szczyt polskiego wybrzeża - 95 m.np.m.). Kawczą Góre mniej polecam.

A tą plażą w lecie to mówię, że się da przejechać. Jak zjechaliśmy z latrnii Czołpino na plażę, to mieliśmy brzegiem do przejechania dokładnie 13km do pierwszego zjazdu przed Łebą. Sakwy w pełnym obładowaniu z namiotami, opony 1.75 i te 8-10km/h dało się jechać. Gorzej miał kolega na poziomce, małe kółko bardzo się zapadało  ;D Ogólnie zajęło nam to z jakieś 3 godziny. Ale był to jeden z najlepszych dla mnie odcinków - prawie zero ludzi, dzikie, kilometrami ciągnące się plaże.

Kiedyś już było na forum, ale jak nie dowierzasz to luknij na filmik z wyprawy (od '6"20).
Może więcej ciekawostek się doszukasz, to pytaj o szczegóły  :lol:

Offline Mężczyzna Wagabunda

• Miasto: Słupsk
  • Na forum od: 19.12.2015
« 6 Sty 2016, 17:03 »

Poziom wody na żółtym szlaku między Klukami a Lisią Górą nad rzeczką Pustynka, na odcinku zwanym powyżej "bagnami w Klukach" jest zmienny. Jak widać, nawet w styczniu tonęła tam "martwawiewiórka". W maju też było kiepsko. Zależy to i od pory roku, i od opadów, i od intensywności pracy pomp odwadniających. Powyższe zdjęcie pochodzi z maja 2015. Przejeżdżałem też tędy na sucho. Więcej zdjęć z tej Krainy Słowińców mam tutaj http://www.wagabunda.slupsk.pl/podroze-2015/wedrowki-po-okolicy/w-krainie-slowincow
    A przejazd i przejście wydmami wzdłuż mierzei jez. Bukowo z Łazów do Dąbkowic jest zabroniony, ponieważ jest to pas ochronny brzegu morskiego i grozi to mandatem. Można przedostać się jedynie plażą, ale z objuczonym rowerem nie zawsze jest to łatwe. Zależy to od pory roku. Widziałem kiedyś mapę z błędnie naniesionym tutaj szlakiem, biegnącym po wydmach.
Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o swoich planach.

http://www.wagabunda.slupsk.pl/

Offline Mężczyzna zws

« 8 Sty 2016, 19:26 »
Czy ktoś z Was jechał w okolicach Wisełki, od jeziora Czajcze przez las do Kołczewa (nie przez Domysłów ani Żółwino) ? Da się jechać ?
Drugie pytanie o odcinek kawałek dalej, od Chynowa, przez Rekowo do Międzywodzia (nie przez Sierosław i Zastań) Da się przejechać ?
Na różnych mapach różnie to wygląda. Jakie są Wasze propozycje pokonania tego odcinka, żeby nie było zbyt wiele asfaltu, ale też by nie przeprawiać się przez zarośnięte łąki ?
Tutaj można podejrzeć ślad fragmentów o które pytam: https://www.google.com/maps/d/edit?hl=pl&authuser=0&mid=zVrt0EZkaWQg.kaP76uNEEKq8
Wszelkie inne uwagi również mile widziane :)
« Ostatnia zmiana: 9 Sty 2016, 05:13 zws »
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 8 Sty 2016, 23:40 »
Ad. 1 Od Warnowa do Wisełki. dojedziesz kiepskim asfaltem a potem przyjemną DW 102. Pewnie chodzi ci o to by przedrzeć się bezpośrednio lasem. Możliwość pewnie jest ale poświęcony na to czas bym wykorzystał w lepszych miejscach.

Ad. 2 Jeśli nie potrzebujesz odpowiedzi na jutro to mogę sprawdzić ten odcinek osobiście.

Offline Mężczyzna zws

« 9 Sty 2016, 06:01 »
Chciałbym unikać DW102. Drogi na mapach są, tylko czy nie zarośnięte...
Mam czas do lata. Gdybyś był w pobliżu, będę wdzięczny za info :)
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 9 Sty 2016, 10:33 »
Cały czas jestem w pobliżu. ;-)

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
« 23 Maj 2016, 22:07 »
Post zauważyłem, ale no to nie jest odpowiedź co zajmuje jedną minutę, a zwykle tak jest, że się sporo napiszę a autor i tak potem nie zajrzy. No jechałem kilka razy tym R10. Latem i zimą, podczas suszy i podczas sztormu, roztopów, mrozów. Gdzie na pewno warto zboczyć?

Przejechałem i większość rad to hity. Bez nich uważam, że wyjazd okolicą R-10 byłby o wiele słabszy. Dzięki Podjazdy! Szacunek.

Listę polecam każdemu zapisać i realizować wg kolejności.

Moje dopiski po sprawdzeniu większości:

10. Ściezka nad J. Jamno od strony północnej zachodniej

zaczyna się jeszcze w Unieściu, trzeba odbić do jeziora na prawo

13. Mierzeja Bukowska – gdy jest jesiennie ale bez sztormu da się jechać, latem piasek za szybko wysycha. 2,4 km wzdłuż plaży, bo środkiem biegnie dukt „quadowy”, w kopnym piachu.

mi wyszło 4,5 km, bo droga, jaką widać na mapach, istnieje, ale: tam piach taki jak na plaży i też jechać się nie da, a dodatkowo masa, masa komarów, uciekałem szybciej niż plażą :)
Plażą wyjdzie więc 4,2 km jakieś. Da się to przepchać. Raz w życiu warto spróbować pchania roweru po plaży, mi wystarczy i kolejnym razem będe objeżdżać.

16. Szlak czerwony pieszy Ustka – Rowy przez Orzechowo (piękny klif, wieża widokowa)

na początku las i piachy, później za Orzechowem zaczyna się faktycznie klif i jest pięknie. Jednak jest trochę piachu i to ścieżki leśne. Dość męczący odcinek.

28. Mierzeja Sarbska – tędy chyba leci R10

leśne, wąskie ścieżki. Z przyczepką nie pojedziesz. Trochę piachów. Męczące, choć całkiem ładnie.

30. Droga Pożarowa nr 6 – najlepsza szutrówka na wybrzeżu :D

tu duże zaskoczenie, świetne 15 km drogi przez lasy wzdłuż morza :) aż do Białogóry. Po 10 km droga pożarowa 6 kończy się i można trochę szlakami podjechać (żółty chyba). Ze 2 km będzie piachu (ale idzie jechać), później super nowy szuter.

Moje uwagi:

1.
Odcinek żółtego szlaku, idący na południe od J. Łebsko.
Obecie wytyczony jest nowy R-10. Czasami jednak na niektórych tablicach z mapami, dalej pokazuje R10 przez Kluki. Mi odradzali w agroturystyce przejazd, mówili że to bagna.

Ze Smołdzina do Łeby objazdem R10 wychodzi około 30 km.
Są mapy PN Słowińskiego z oznaczonym nowym odcinkiem.
Szlak idzie: Smołdzino - Żelazno - Wierzchocinio (asfalt) - Rumsko (polne drogi utwardzone) - Równo (kocie łby) - Główczyce (polne, utwardzone) - Ciemino - Izbica (asfalt) - Gać (szutr) - Żarnowska - Łeba (szutr/leśne/trochę piachu).

2.
W Gdyni w drodze do Sopotu idzie się pogubić. Można jechać główną drogą, ale też można przez rezerwat. Warto jednak mieć GPS, co by szybciej dojechać. Nie spodziewałem się tyle górek w mieście...

3.
Mój wyjazd to 15-22 maja. Spałem w samych agroturystykach. Jeżeli nie udało mi się znaleźć miejsca (lub woli właściciela na nocleg rowerzysty na 1 noc i to jednego), to w kolejnym miejscu się udawało. Ceny: 30-70 zl za dobę, najdrożej wyszło w Chałupach... na Płw. helskim.

4.
Ogólnie dystans dzienny 100 km przy sakwach i tym terenie to moim zdaniem takie maks. aby jeszcze coś zobaczyć, mieć czas na obiad i jechać bez pędzenia. Więcej to już pomijanie atrakcji i więcej asfaltów.

Nie jechałem ściśle R10, zresztą czasem brakowało oznaczeń. Jechałem zgodnie z radami Podjazdy, szlakiem R10, szlakiem pieszym czerwonym, na azymut i wybranymi drogami/ścieżkami z mapy.

5.
W Łebie w cukierni Cukiernia E.M. Wenta na 11 listopada kupiłem tak świetne ciasto drożdżowe z rabarbarem (więcej rabarbaru niż ciasta), że z chęcią wrócę tam tylko po to ciasto!!
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline Mężczyzna zws

« 24 Maj 2016, 07:53 »
Na jakich oponach jechałeś ?
Dzięki za aktualne informacje, szczególnie opis objazdu bagna w Klukach :) Wprawdzie mam je na celowniku jako jedną z atrakcji :) jednak przy deszczowej pogodzie przyda się plan B :)
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
« 24 Maj 2016, 21:43 »
Na jakich oponach jechałeś ?

1.60 klasyczne 28".

Czasem po leśnych ścieżkach było ciężko i trochę energi kosztowała jazda lub podpychanie. Po piachu to w ogóle ciężko. Podczas wyjazdu 3x czyściłem łańcuch, bo zgrzytał. Teraz i tak pewnie do wymiany, zwłaszcza po pchaniu po plaży i niektórych piaszczstych ścieżkach.
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum