W instrukcjach na stronie Shimano jest wszystko dobrze opisane. Nie powinno być z tym problemu, chociaż nie wiem czy wewnętrzne prowadzenie linek nie utrudni zadania?
Musisz zrzucić na najniższy bieg tak by wyjąć beczkę z manetki, duże problemy mogą być jeśli postrzępiona resztka linki siedzi tam dalej i się zaklinuje. Natomiast w Canyonach dodatkowo bardzo słabo się to wymienia ze względu na wewnętrzne prowadzenie linek. Ostatnio wymieniałem taką linkę - i trzeba było odkręcić również linkę przedniej przerzutki - by móc wyjąć od dołu ślizg do linek. I dopiero wtedy dało się przeprowadzić nową linkę, nie idzie ona w żadnej koszulce naprowadzającej, po prostu goła linka wewnątrz ramy. A po tym trzeba obie przerzutki ustawiać.
Nie wiem ile zrobiłeś na tym rowerze, ale w moim przypadku to raczej norma, 10tys i dużo gór - więc można się było spodziewać takiej awarii, ja ją wykryłem w porę, jeszcze przed zerwaniem, więc wyszła z manetki bez większych kłopotów. Linki przerzutkowe to jak napęd, trzeba się liczyć z tym, że się zużywa, natomiast grubszą, hamulcową zerwać to już spora sztuka. Dlatego lepiej profilaktycznie wymienić linkę do przerzutki co sezon-dwa, bo jak już pęknie to problemy mogą być spore, w manetkach szosowych to sporo trudniejsza operacja niż w manetkach MTB, wszystko zależy od tego w jaki sposób się zaklinuje i czy da się cofnąć manetkę tak by był dostęp do linki.
Proszę o info:Przypadek: Będąc na blacie, łańcuch trze o prawą ściankę przedniej przerzutki (ustawienie przedniej przerzutki jeszcze z fabryki; cały zeszły rok było git).Pytanie: Aby w lewo, tj. do ramy, przesunąć linię rotacji łańcucha, pokrętło w postaci śruby baryłkowej obracać mam w tę stronę (tzn. w którą?), aby baryłka opadała, czy się wznosiła?(Kręciłem w obie i jakoś nic.)Ew. mocniej naciągnąć, zamocować linkę? Czy podczas tej czynności łańcuch winien być na tarczy 34z, linka klamką zupełnie zrzucona?Dziękuję za pomoc.
Przypadek: Będąc na blacie, łańcuch trze o prawą ściankę przedniej przerzutki (ustawienie przedniej przerzutki jeszcze z fabryki; cały zeszły rok było git).
Pytanie: Aby w lewo, tj. do ramy, przesunąć linię rotacji łańcucha, pokrętło w postaci śruby baryłkowej obracać mam w tę stronę (tzn. w którą?), aby baryłka opadała, czy się wznosiła?