Autor Wątek: Zerwana linka!  (Przeczytany 27611 razy)

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
Odp: Zerwana linka!
« 11 Kwi 2016, 13:42 »

Dzię.  :)
Zainwestowałem w klucz dyn.-metr. Rozpoznawszy odp. końcówkę/adapter, bym mógł dociągać z odp. siłą.

A jaki ?
Bo zamierzam coś kupić...

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 11 Kwi 2016, 20:21 »
tomek: maju/używaju 2:

- 1-wszy kupił z 7 lat temu; nie wiedział, że są specjalne pod rowery, więc wziął odp. marki beta, zakresu 4-2o Nm (jest git, jednak teraz bym kupił inny, tańszy - najchętniej syntace, park tool, wera lub wuerth),
-  2-gi w roku bieżącym (wersja budżetowa) - Proxxon 2o-1oo Nm.

4gotten: znowuś mnie uratował!, serdecznie dziękuję  :).
We worku rzeczywiście znalazłem pierścień z tw. szt., podpiąłem pod klucz do HTII, łożysko zdemontowałem.

Na tym etapie prac znowu mam prosiebne pytanie: czy korbę to mam punkąć i wybić, czy też jest tam 'kichś cynkwajs, co tę trzyma - tak z ręki, na szybko (dziś nie mam czasu robić) nie chce dać się wysunąć.

W xt z htII - jak pamiętam - wyszła gładko.

Dziaduśrubkę potraktowałem WD-40. Jutro po robocie sprawdzę, czy w następstwie odurzenia środkiem podejmie współpracę, ulegnie.

c.d.n.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwi 2016, 08:32 łatośłętka »
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 11 Kwi 2016, 20:25 »
Na tym etapie prac znowu mam prosiebne pytanie: czy korbę to mam punkąć i wybić, czy też jest tam 'kichś cynkwajs, co tę trzyma - tak z ręki, na szybko (dziś nie mam czasu robić) nie chce dać się wysunąć.
Czasem ludzie zakładają tą blokadę zsunięcia się ramienia. W miejscu rozcięcia na lewej korbie możesz mieć blaszkę, odchyl ją.

My home is where my bike is.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 11 Kwi 2016, 20:58 »

globalbus: zachęcony Twym wpisem, zszedłem do roweru, korbę/suport dokładnie obfilowałem - nie znalazłem nic, więc: mocniej przywaliłem z ręki, w następstwie czego ta się wysunęła.

Sprawy poszły dalej - dziękuję za pomoc! :)

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 13 Kwi 2016, 08:54 »

W sprawie postępu (prac):

Zamontował kasetę 11-32 - oludzie!-jakaż-wiocha!: jest wielga, śrebrna - wiec i brzydka! Kiedy już zawieszę dużą przerzutkę tylną, wówczas nic, tylko krowy na pastwisko rowerem gonić. (Jaka noga, wyścigi - takie trasy, wyzwania.)

Dziaduśrubkę wykręciłem stosując siły odśrodkowo-ukośno-skrętno-ścinające, przy odp. przyłożeniu nacisku (skopiowałem zjawisko przyrodnicze zachodzące podczas tworzenia się wirów). Cały punkt przyznaję sobie, punktu 0,3 z całości - sinuche (powłoki WD-40 na gwincie nie stwierdzono).

c.d.n.

Offline tater

• Miasto: Jura Krakowsko - Częstochowska
  • Na forum od: 13.09.2009
« 14 Kwi 2016, 20:57 »
W markiecie jest 50/34, 11-28. Pod tutejszy teren + WarmiaMazury jest git.
Niebawem skończy się kaseta.

W drodze na Zlot, z małym bagażem bym se myślał pokręcić się trochę pograniczem RP/Słowacji.

Te przełożenie 11/32 przy korbie 50/34 w nasze góry to lekka przesada. Dość sporo km nakręciłem w tych okolicach i używam przełożenia 50/36 : 11/28 i nigdy nie czułem braku przełożenia, choć nie jestem typowo góralem. Taka osoba jak Ty ( mało jeżdżąca po górach)przy korbie 50/34 to max 11/30 i tak będzie za miękkie. Wiem, że to indywidualne podejście do podjazdów, ale z szosy robić górala to ......
Marek

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 14 Kwi 2016, 21:08 »
tater, każdy podjazd robiłeś przynajmniej 2x szybciej niż reszta z normalną kadencją więc nic dziwnego, że Ci nie brakło. Mi często brakuje.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 15 Kwi 2016, 11:26 »
/.../Wiem, że to indywidualne podejście do podjazdów, ale z szosy robić górala to ......

Kiedy wczoraj montowałem tylną przerzutkę, patrzyłem na tej dł. zwisu, tę śrebrną kasetę wielkości średniej, chińskiej miski do mycia chińskich nóg po kostki, rąk po łokcie, głów po nasadę (na raz) ...

Żeś trafił w sedna sedno - jednak już tak się stało (list od Cię wpłynął zbyt późno). :(

Po powrocie (jak żona piniądz da) kupię kasetę 11-28, a'5 zamontuję przerzutkę krótką. Zestaw obecny czekał będzie na projekty terenów ostrogórzystych, wysokogórskich.

Aktualności:

Ble ble wsio pomontowane. 1.x wczoraj sam definiował odp. długość łańcucha (dotychczas kopiował dł. już zużytych).

Dziś: regulejszyn biegów, nowe ustawienie klamek pod nowy sezon, świeża o!-wij-ka ble ble ble.

A patom: RAKIETA ciiuuuuuuuu szu! szu! szu! - jakoś tak czuję, znowu będę pierwszy.

Już prywykłem. 8)

Offline tater

« 15 Kwi 2016, 21:03 »
tater, każdy podjazd robiłeś przynajmniej 2x szybciej niż reszta z normalną kadencją więc nic dziwnego, że Ci nie brakło. Mi często brakuje.

Nie przesadzaj, może zdarzyło się ze dwie hopki tak pokonać potem było już równe tempo. Za to na zjazdach zawsze oglądałem plecy innych. 
Marek

Offline tater

« 15 Kwi 2016, 21:08 »
Po powrocie (jak żona piniądz da) kupię kasetę 11-28, a'5 zamontuję przerzutkę krótką. Zestaw obecny czekał będzie na projekty terenów ostrogórzystych, wysokogórskich.

Jeśli po drodze będziesz miał podjazdy powyżej 15% to może 11/30 była by odpowiednia.
Marek

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 15 Kwi 2016, 21:29 »

Nie przesadzaj, może zdarzyło się ze dwie hopki tak pokonać potem było już równe tempo. Za to na zjazdach zawsze oglądałem plecy innych.
Nie dwie a trzy: Rdzawka, Krowiarki i Makowska ;)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 15 Kwi 2016, 21:51 »
Sam jeżdżę po górach na 38x28, ale twierdzę że wilku ma tutaj 100% racji :) Nie każdy ma odpowiednie kopyto do takich przelozen, i nie chodzi o moc tylko sprawność mięśni w kreceniu vs. cisnieciu.

Sent from my D6603 using Tapatalk

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 16 Kwi 2016, 09:03 »
tater: właściwe przełożenia dopiero muszę rozpoznać; użytkuję mocno zepsute kolana - tych nie chcę zatrzeć.

Wilk, Alek: szczerze dziękuję Wam za powyższe wpisy - podbudowały mnie. W górach dotychczas użytkowałem wyłącznie piasty Rohloff'a - najpierw 44x16, następnie (chyba) 42 (lub) 43x (na pewno) 17.

Napędu zewnętrznego w kontekście przewyższeń jeszcze nie znam - więcej wiedział będę już zdobywszy doświadczenia.

alina87: bez możliwości uzyskania skutecznego wsparcia Społeczności podrozerowerowe.info nawet bym się nie zabierał; z, krok-po-kroczku, wszystko dotychczas w rączkach mi się wije. Jedno i drugie umacnia. :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum