Autor Wątek: Zerwana linka!  (Przeczytany 27619 razy)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Odp: Zerwana linka!
« 18 Mar 2017, 19:56 »
globalbus, m.arek, Mariusz: koronki wydają się być dobrze osadzone, gwintowanym el. zewn. zapięte. Do przodu obracając pedały, z góry filując na kasetę, obserwuje się wahanie, falowanie ostatnich gdzieś 3 koronek (nie trzymają linii/osi), jakby założone zostały nieco na ukos (nie pod idealnym kątem 90o w stosunku do bębenka) - jednak nie są luźne, ew. ciut się gibają. Bębenek - na bolka oko - raczej normal.

Na gwintowanym el. zewn. jest info o 40 Nm siły dociągania. Przy ok. 20 Nm pierścień jakby wyskakuje z gwintu (takie coś mam 1wszy raz). Różnica między momentem dociągnięcia 40 Nm, a ok. 20 Nm, skutkuje większą odległością pomiędzy gw. pierścieniem zewn., a najmniejszą koronką - se myślę.

Mariusz - nie wiem nic o zabezpieczeniu; ciągnę kluczem, nagle wyskakuje z gwintu. Kaset wymieniłem gdzieś z 6-7, zawsze było git. Ostatnie 3, 4 koronki ciut-ciut się chyboczą.

M.arek: to może być. Mam kupić nowy taki pierścień, wymienić? Czy to może się rozlecić, ja, np. pod koła, polecieć (raczej słabo się goję)?

Senks za pomoc.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 18 Mar 2017, 20:14 »
Alu bębenek?

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 18 Mar 2017, 20:16 »

Ano (dt 24o).

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
« 18 Mar 2017, 20:18 »
Może być, że zębatki indywidualnie 'wgryzły' się w bębenek, przez co całość kasety nie jest osadzona na sztywno, ale ma lekki luz. Ściągnij kasetę i popatrz uważnie, jest tam coś? (chciaż mi to się przy największych zębatkach zrobiło)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 18 Mar 2017, 20:34 »
Mam kółka do szosy w których jest alu bębenek. Kaseta wgryzła się mocno (ciężko cholerstwo zdjąć), ale nic mi nie buja/pływa.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 18 Mar 2017, 21:04 »

Iwo: W stosunku do innej piasty (również z alubębenkiem, jednak o większym przebiegu), wręgi (?), tj. ślady 'zorania', są zauważalnie większe. Zapasu nie mam, więc nie sprawdzę, czy właśnie w tym leży przyczyna.

Merci.

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 23 Mar 2017, 09:19 »
Pytanie dodatkowe: Czy pod ultegry 11rz/10rz odp. kasety 1o5 dobrze chodzą, są kompatybilne? (Coś chcę w życiu zmienić, pomyślałem, bym zaczął od tego.)
Łatosiu,
Kasety 11rz Ultegra i 105 są kompatybilne. Co więcej - wszystkie internety piszą, że nie ma różnicy w działaniu, precyzji zmiany biegów. Jest różnica w konstrukcji kasety, wadze i użytych materiałach.
Tyle teoria. A w praktyce?
Kupiłem kasetę 105 do reszty napędu Ultegra i, przynajmniej na razie, ja widzę/słyszę/czuję różnicę przy przerzucaniu biegów.
Na Ultegrze to szło miękko, aksamitnie i szybko, tak w górę czy w dół. A na 105 - metaliczne odgłosy przy zmianie i nieco wolniej, zwłaszcza przy zrzucaniu na mniejszą koronkę.

To moje wrażenia na gorąco, tuż po zmianie napędu wczoraj.
Gdybym miał w tej chwili kupić drugę kasetę, to bym dołożył tę stówkę i wziął Ultegrę.
Ale może się wszystko ułoży - i na rowerze i w głowie  ;)

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 23 Mar 2017, 09:38 »

Senks Ci, tomek, b. ważna info. :)
O tę stówkę, pomnożoną przez il. kaset, mi właśnie szło.

No to ja tę ultegrę domęczę, dojeżdżę. Przeskoczę bądź na 1o5, bądź na - he he he - Campagnolo. 8)

Na Campagnolo będzie tak:

Oczywiście na nowej, stalowej (yeah!) ramie.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 23 Mar 2017, 11:01 »
Cytat: łatośłętka link=topic=15195.msg351886#msg351886
  Ostatnie 3, 4 koronki ciut-ciut się chyboczą.

To by mogło znaczyć, że ta zakrętka/nakrętka kasety dochodzi do końca gwintu, a mimo to nie ściska zębatek i jest tam luz, który powoduje te bicia. Czyli brak jakiegoś pierścienia dystansowego, który zniweluje te luzy.  U siebie na piaście mavica przekładając kasetę z ultegry/105 na tiagrę muszę cienką podkładkę od strony koła usunąć bo nakrętka płytko łapie a wracając na ultegrę dodać bo są luzy na nieznitowanych zębatkach. Nie pamiętam jednak czy ta podkładka była z kasetą czy z kołem.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 23 Mar 2017, 11:33 »

Senks Ci za uwagi, kawerna :).

Przy unieruchomionym kole ostatnie 3-4 koronki ciut chyboczą, tj. suwają się w osi.
Podczas jazdy tych widać bicie.
Kaseta zapięta jest mocno, jest spójna, póki co się nie rozłazi.
Wymieniałem ultegrę na ultegrę (mniejsze koronki na większe).
Po zamontowaniu żadnego przeoczonego pierścienia dystansowego nie stwierdziłem.

Jadąc, wygląda fajansiarsko. Odczuwam niepewność, obawę, wtem będzie trach.
Staram się jeździć na na koronkach powyżej falujących (start + blat).

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 23 Mar 2017, 21:21 »

Po 4o km+ koronki poluzowały się. Te zdemontowałem, złożyłem. Monolit, jednak: podczas obrotu biją. Nadal.

Krwinki czerwone (erytrocyty) zbielały, ciśnienie, cukier skoczyły, OB, morele spadły, się potłukły.

Rewanż jutro.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 27 Mar 2017, 18:26 »
Jesteś pewien, że bruzdy, które powstały na powierzchni bębenka nie blokują nasuwania pojedynczych zębatek?
Dzisiaj wymieniając kasetę miałem identyczny objaw jak Ty. Niby wszystko spasowane, ciasno siedzi, a kilka zębatek krzywo. Użyłem sporo siły żeby nasunąć zębatki i dokręcić pierścień i nic nie pomogło.
Okazało się właśnie, że na powierzchni bębenka powstały delikatne "wypustki" po "wgryzieniu" się pojedynczych zębatek. Uniemożliwiały one dokładne spasowanie zębatek i dystansów.
Spiłowałem delikatnie pilnikiem i już było ok. Badanie organoleptyczne i jazda testowa potwierdziły usunięcie nieprawidłowości.
A, i też mam alu bębenek DT.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 27 Mar 2017, 20:14 »

Rewanż musiałem przełożyć, więc jeszcze nie grzebałem. Myślałem wszystko rozbebrać, oczyścić, z powierzchni bębenka usunąć zadziory, wszystko smarem, złożyć, na koniec kluczem mocno w prawo.

Sądzę, przyczynę właśnie nazwałeś. Dziękuję.

Dygres.: bębenek piasty Acros ;54 Road od DT SWISS 240 znacznie lepiej sobie radzi - znacznie większe obciążenia, znacząco trudniejsze warunki pracy, znacznie większy przebieg, przy tym bez mała żadnych oznak użytkowania. Acros robi dobre rzeczy, m.in. bdb. stery.

4gotten: Ew. uważaj na korek canyona (jeśli tym jeszcze jeździsz). Podczas demontażu przodu - w kontekście czynności pielęgnacyjnych - rozpoznałem, ten chytrował. Dla bezpieczeństwa dziada wywaliłem, zamieniłem innym firmy innej.
Ew. sprawdź.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 27 Mar 2017, 20:19 »

U mnie bębenek DT dość szybko się poddaje. Dużo wytrzymalszy jest, również aluminiowy, ten w piaście Novateca, który mam zamontowany na kole treningowym.
Ten plastikowy grzybek wywaliłem po 2 miesiącach kiedy zorientowałem się, że nie mogę zlikwidować luzu sterów, bo ten grzybek "poddawał" się przy mocniejszym dokręceniu. Wymieniłem na taki z KCNC i od tamtej pory zero problemów.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 27 Mar 2017, 20:20 »
Założę się że bębenek Acrosa jest stalowy, DT Swiss - alu? Moje stalowe z fabrycznych kół Shimano XT też nie mają nawet zadraśnięcia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum