Autor Wątek: Być jak szwedzka matka. Chcesz mieć zdrowe dziecko? Wygoń je z domu!  (Przeczytany 26113 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« Ostatnia zmiana: 27 Sty 2017, 10:49 PABLO »

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
czy ktoś widzi ten temat?
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline PABLO

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Racja! Byle bez smartfona i z papierową mapą

Offline PABLO

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• foty na flickr.com
Niby każdy wie, że świeże powietrze hartuje
Ja tam nie wiem jak w innych miastach, ale ja w Krakowie ostatnio musiałam zrezygnować z wożeniem dzieci do przedszkola przyczepką, bo po 20 minutach wdychania smogu młodszy dostawał takiego ataku kaszlu, że nawet sterydy nie pomagają.
Ja na zewnątrz z dziećmi jesienią i zimą nie wychodzę zanim nie sprawdzę jakości powietrza. W przeciwnym razie kończy się to zarwaną nocą i wiszeniem na inhalatorze.
Wychodzenie na "świeże" powietrze gdy normy są przekroczone 3-4 razy z hartowaniem nie ma nic wspólnego.

Także takie pisanie o tym jak to fajnie wyjść sobie po pracy jesienią i zimą na spacer oderwane jest zupełnie od polskiej (a na pewno krakowskiej) rzeczywistości.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Ja już nie dziecko, ale u mnie się hartowanie świeżym powietrzem nie sprawdza ostatnio. I w ubiegłym sezonie jesienno-zimowym i w tym już mam wieczne problemy zdrowotne. Lekarze rozkładają ręce. Teraz niemal codziennie jestem minimum 3 godziny na dworze, ruszam się. Próbowałam zostawiać uchylone okno - zatoki mi padły i nie powstały. Ubierałam się adekwatnie do pogody, nie przegrzewałam się, nie spociłam, nie zmarzłam - i tak choruję. Rower odstawiam, bo trudno mi nie przemarznąć na nim, ale nadal się codziennie ruszam na dworze. Może kiedyś przejdzie, a może powinnam się przyzwyczaić zwyczajnie.

Natomiast za dzieciaka jak tylko kataru dostawałam to mnie mama na konie nie puszczała bo przecież zapalenia płuc jeszcze bym dostała  ::)

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• foty na flickr.com
Jak dziecko po 20min dostaje kaszlu - to ma jakieś problemy z oddychaniem
Tylko, że w Krakowie - jak patrzę po dzieciach znajomych i kolegów z pracy - takich dzieci jest około połowa. Wszystkie jadą na sterydach. Najbliższe "swieże" powietrze to 100 metrów powyżej zabudowań.

Offline PABLO

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Artykuł spoko przy czym powiedzcie mi jakie ludzie północy mają wyjście ? Czekać na dobra pogodę i umrzeć w domu :)?
U nas szczególnie na południu i wschodzie jest często pogodnie co zachęca do przeczekiwania dupnej pogody.

Natomiast nie ulega wątpliwosci że u nas dzieci się dociepla- widziałem ostatnio jak ludzie ubierają siebie i dzieci w Holandii - to jest absolutna przepaśc w stosunku do tych czapek itd widzianiych w tych samych temperaturach u nas

@magda
Hartowanie nie przyniesie skutku jeśli organizm z jakiegoś powodu jest osłabiony. To zbyt indywidualna sprawa by wydawać wyrok na jednym przypadku

Tylko, że w Krakowie ...

W Krakowie to zwykle wszystko jest inaczej niż wszędzie indziej.

PABLO
Wszystko wszędzie nie- ale dzięki Bogu nie tylko ze smogiem jest inaczej :)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Po czym poznać polską mamę w Dublinie? Po okutanym w czapki i szaliki dziecku...

Przegrzewamy dzieci i nie dajemy im siąpać nosem, bo każdy katarek musi być leczony witaminami i wygrzany pod kołdrą. Ostatnio 17-letnia harcerka nie pojechała na biwak, bo 'mama mi nie pozwoliła, bo mam katar i chrypkę'.
Z niektórymi nie wygrasz.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Chyba jednak nie popłynęła. Bardzo wiele dzieci w Polsce (nie tylko w Krakowie) jedzie na sterydach. Może lekarze zbyt łatwo je wypisują? Nie wiem, za małą mam wiedzę w temacie, żaden odpowiedzialny rodzic nie podważy jednak decyzji profesjonalisty w sytuacji, gdy dziecko mu się dusi od kaszlu.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum