Autor Wątek: Randonneurs Polska @2016  (Przeczytany 8876 razy)

Offline Mężczyzna KiESWY

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 27.05.2012
Odp: Randonneurs Polska @2016
« 11 Sty 2016, 22:01 »
Dziwi mnie też skręt z Łukowa (~45km) na wschód, bo na wprost jest całkiem dobry asfalt, o ile dobrze pamiętam.

Rzeczywiście, wygląda na to, że od Łukowa do Mosaków rozpięto nową nawierzchnię. Na wlocie w Mosakach można dostrzec tablicę o modernizacji drogi; wariant ten nie ma pokrycie na street view.
Kiedyś wracałem z Olsztyna (w przeciwnym kierunku) manewrując jak w oryginalnej trasie. Asfalt tam też był przyzwoity.

RDK

• Gość
« 11 Sty 2016, 22:06 »
Akurat jechałem tamtędy na zlot w 2013  ;)

Offline Mężczyzna KiESWY

« 11 Sty 2016, 22:27 »
A co oznacza "Odcinek Mikołajki-Orzysz trochę mózg lasuje"? Z natężeń wynika, że to odcinek mniej obciążony niź np. DK53 do Pisza. Przy czym 53ką jechałem i uważam, że była całkiem wygodna.

RDK

• Gość
« 11 Sty 2016, 22:45 »
Nie chodzi mi o ruch aut ;) Krajobrazowo jest dość monotonnie, a wskutek licznych skrętów, odległość Mikołajek do Pisza się wydłuża, w stosunku do dróg bardziej na wprost. To jest tak, że jedziesz i ten pisz jest ciągle daleko, mimo że na mapie leży dużo bliżej.

Offline Mężczyzna KiESWY

« 11 Sty 2016, 23:19 »
Dla tej trasy myślałem jeszcze nad sugestią zmiany końcówki gdzieś od miasta Łyse.
Dalej przez Lelis, (niestety) Ostrołękę i za Narwią, przez Pulwy do Pułtuska.
http://www.gpsies.com/map.do?fileId=olhuyabjvblzbkmq
Sporo nowych asfaltów, chyba ciekawiej niż przez Maków. Dokładam jednak za dużo kilometrów (choć można minąć Grale i Płoszyce i pojechać z drugiej strony lasu przez 800 metrowy odcinek twardego, zbitego szutru - może już tam dodano asfalt?)

Offline Mężczyzna magicjade

• Na forum od: 07.06.2013
« 12 Sty 2016, 22:24 »
Witam,

...
W wyścigach Randonneurs, nie zawsze korzysta się z rejestratorów GPS.
...
 Wyobrażam sobie, że wiele osób popełni (nawet nieświadomie) błędy nawigacyjne, w których będą i te im sprzyjające...
...

O ile mnie pamięć nie myli, to tylko na ubiegłorocznej 400-ce była możliwość jazdy z rejestratorem, który dodatkowo pozwalał na śledzenie zawodników on-line. Niestety sprzęt taki jest przeważnie wypozyczany, a to automatycznie podnosi koszty imprezy. Dodatkową trudnością w przypadku brevetu było by zapewnienie wystarczającej liczby takich urządzeń - w przypadku standardowych dystansów mozna wystartować bez wcześniejszego zgłoszenia, wystarczy pojawić się na starcie w ciągu godziny od startu (w czasie "otwarcia" punktu kontrolnego).

Uczestnik dostaje dokładny opis trasy (cue sheet), który powinien pozwolić na sprawną nawigację. Oczywiście można przeoczyć skręt i zdaża się to nawet autorom tych opisów. Z własnego doświadczenia wiem, że im większa grupa tym wieksze prawdopodobieństwo zgubienia drogi. W ubiegłym roku startowałem w brevecie w Moskwie i prawie połowa startujących, jadąc w grupie ominęła 1 skręt na trasie, który był zaraz po starcie. Ślad GPS jest publikowany jako opcja, ale trzeba pamiętać, że w przypadku korekt trasy w ostatniej chwili, może się okazać, że uczestnik nie zaktualizuje pliku na swoim urządzeniu.

Do ukończenia brevetu oprócz zmieszczenia się w limicie czasu konieczne jest zebranie potwierdzeń na punktach kontrolnych. Niezaliczenie PK oznacza DNF. Jeśli przebieg trasy może prowadzić do skrócenia, to tak jak napisano wcześniej, można tam zrobić PK. W regulaminie brevetu jest też tzw. wirtualny PK, który może być w dowolnym punkcie trasy i każdy powinien sie w nim pojawić w okreslonym przedziale czasowym.

Pozdrawiam,

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 14 Sty 2016, 15:59 »
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :)

Takie zróżnicowane tereny mi odpowiadają i raczej zdecyduje sie na udział w tym brevecie.

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 18 Kwi 2016, 15:04 »
W sobotę 16 kwietnia 2016 r. odbył się pierwszy z anonsowanych wcześniej przez tolafa brevetów Fundacji Randonneurs Polska. Rozpoczynał i kończył się w Pomiechówku. Wystartowało 64 uczestniczek i uczestników. Bardzo przyjemna impreza.

Poniżej moja relacja:
http://skaut.bikestats.pl/1450109,Brevet-200-Pomiechowek.html

Offline Mężczyzna tolaf

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.09.2015
« 19 Kwi 2016, 07:59 »
Dodam jeszcze, że po wsłuchaniu się w komentarze/krytykę/porady które pojawiły się na tej stronie - trasa głównej imprezy (1050) Randonneurs w 2016 zostanie zmieniona - a komunikat powinien być w najbliższych dniach/tygodniach. Takie plotki pojawiły się w tzw. "kuluarach"  ;)
A więc kto jest zainteresowany albo wciąż się waha - niech śledzi ich strony.
z przodu mistrzowie ... z tyłu bohaterowie :D

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 19 Kwi 2016, 09:44 »
Podróżerowerowe.info -  najbardziej opiniotworcze medium w Polsce długodystansowej. ;-)
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 19 Kwi 2016, 09:50 »
Gdyby w wyścigach decyzje podejmowano większością głosów, to w wielu rządzilibyśmy jak PiS na Wiejskiej... Więc nasza opinia jest opinią solidnej większości. Gdy luda kupa...
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
« 19 Kwi 2016, 09:58 »
Dodam jeszcze, że po wsłuchaniu się w komentarze/krytykę/porady które pojawiły się na tej stronie - trasa głównej imprezy (1050) Randonneurs w 2016 zostanie zmieniona - a komunikat powinien być w najbliższych dniach/tygodniach. Takie plotki pojawiły się w tzw. "kuluarach"  ;)

jeśli wyścigfaktycznie ma odbyć się w czerwcu to trochę późno się za to zabieracie ...

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 19 Kwi 2016, 10:00 »
Tolaf raczej chyba nic wspólnego z organizacją Brevetów. :)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 19 Kwi 2016, 10:11 »

jeśli wyścigfaktycznie ma odbyć się w czerwcu to trochę późno się za to zabieracie ...
Brevet 1050 był w kalendarzu od początku. Jeśli ktos zamierzał w nim wystartować to zmiana trasy nie wpłynie zbytnio na przygotowania. No chyba, że trasa zahaczy o góry i wzrośnie znacznie ilość przewyższeń.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
« 19 Kwi 2016, 11:43 »
Brevet 1050 był w kalendarzu od początku. Jeśli ktos zamierzał w nim wystartować to zmiana trasy nie wpłynie zbytnio na przygotowania. No chyba, że trasa zahaczy o góry i wzrośnie znacznie ilość przewyższeń.

Sprawa tak podstawowa dla wyścigu jak przebieg trasy powinna być podana do wiadomości z dużym wyprzedzeniem. Oczywiście drobne zmiany w trasie, nawet tuż przed wyścigiem nie robią żadnego problemu.
Pierwotny projekt trasy był po prostu słaby. Nie dość, że trasa wiedzie z punktu A do B do A to poprowadzona jest samymi krajówkami, omijając piękne rejony Wielkopolski.
Wiele osób nie lubi takich ruchliwych tras. Nie mając pewności co do ostatecznego kształtu trasy zapewne wiele osób już dawno odpuściło sobie te zawody, nie rezerwując sobie wolnego w pracy.

Na forum padło wiele ciekawych propozycji zmian trasy. Wystarczyło tylko zebrać te pomysły do kupy...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum