Autor Wątek: Estonia w grudniu  (Przeczytany 793 razy)

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 16.03.2012
    • Zalążek bloga
Estonia w grudniu
« 11 Lis 2015, 03:26 »
U mnie jak zawsze - więcej planów niż czasu i środków na realizację. Jednak dzięki nadwyżce tychże planów zawsze coś z tego wypala. Po wielu podróżach, głównie autostopowych, lotniczych i morskich apetyt na sport, zwłaszcza rower wzrósł jak nigdy. Z drugiej strony rozleniwiłem się niemiłosiernie. Nieważne. Trzeba ruszyć tyłek ;)

Właśnie kupiłem bilet autobusowy do Tallinna, gdzie dojadę 27 grudnia. A później będę się starał jechać na południe, tyle ile dam radę. Plan maksimum to powrót do domu. Mam wtedy nieco ponad tydzień czasu wolnego. Nie wiem co z tego wyjdzie ale zaczynam powoli przygotowania. Głównie od strony sprzętowej i kondycyjnej, aby nauczyć się jeździć w niskich temperaturach i trudniejszych warunkach pogodowych, z czym nie miałem dotychczas zbytnio doświadczenia.

Ważny będzie też dobór trasy, aby uniknąć dróg tranzytowych z dużym ruchem a nie wpakować się w jakieś bezdroża bo tam z pewnością sobie nie poradzę. Postaram się dzielić na bieżąco moimi przygotowaniami i spostrzeżeniami tutaj. No i pewnie będę miał sporo pytań :)

Co do charakteru jazdy, zależy od tego jaki sprzęt zdążę zdobyć do czasu wyjazdu. W grę wchodzą noclegi przez Couchsurfing jak i campingowanie.

https://www.google.pl/maps/@56.694086,23.0271653,860296m/data=!3m1!1e3
« Ostatnia zmiana: 11 Lis 2015, 03:34 King »
fb.com/ZaHoryzont         <-----   ;)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Odp: Estonia w grudniu
« 11 Lis 2015, 09:37 »
Powodzenia! Zrobiliśmy tą trasę w sierpniu w odwrotnym kierunku. Przy okazji 'zalajkowałam' Estonię na fejsie i wczoraj przeczytałam, że w Tallinie co roku odbywa się jarmark świąteczny. Zdjęcia z ubiegłych lat wyglądały bajkowo, a skoro będziesz tam dokładnie w tym czasie to koniecznie podziel się zdjęciami. Daj znać jeśli będziesz szukał campingów, kilka możemy polecić. Tylko nie wiem czy są czynne zimą.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna mors

• 52.102km (17 lat) bez kapcia -dętka i opona Dębica
  • Miasto: południowe lubuskie
  • Na forum od: 04.04.2014
    • Mój "Głos spod lodu" (bikestats)
« 11 Lis 2015, 22:39 »
Ważny będzie też dobór trasy, aby uniknąć dróg tranzytowych z dużym ruchem a nie wpakować się w jakieś bezdroża bo tam z pewnością sobie nie poradzę.
Jeśli będzie mróz ale nie będzie śniegu, to bezdroża czemu nie?
Jeśli nie będzie ani śniegu ani mrozu, to lokalne drogi byłyby optymalne.
Ale jeśli byłoby dużo śniegu, to tranzytowe dają największą szansę na przejezdność.

Pamiętaj także, o baaardzo krótkim dniu o tej porze na tej szerokości geogr.
Wilk: "kreujesz się niemal na Yeti, na co trochę osób się nabiera"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 10 Gru 2015, 09:15 »
Termin wyjazdu przesuwam na luty, po sesji :) Teraz mam od groma roboty na uczelni, nie ma najmniejszych szans żebym mógł przerowerować tyle czasu wolnego. Ale co się odwlecze to nie uciecze :)

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 7 Lut 2016, 03:15 »
Cóż, plan nie wypali - życie mi się obróciło do góry nogami. Jeszcze przed sesja egzaminacyjną zauważyłem ogłoszenie o prace na sv Darze Młodzieży na stanowisku instruktora. Nie czekając chwili złożyłem dokumenty w dziale armatorskim, wybrałem się na rozmowę z kapitanem i zostałem przyjęty. Studia jak i rower odłożone w czasie na kiedyś, póki co mieszkam na pokładzie do października ;)

Jeśli ktoś jest ciekawy życia i pracy na Darze, zapraszam na moją stronę na fb gdzie będę wrzucał zdjęcia jak i historie z morza i portów :)

www.facebook.com/ZaHoryzont

Offline Mężczyzna wallace

• Miasto: okolice otwocka
  • Na forum od: 13.11.2012
« 7 Lut 2016, 08:03 »
Fajna przygoda, będę zaglądał na bloga.
Wiatru w żagle !!!  :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy