Autor Wątek: MRDP 2017  (Przeczytany 126586 razy)

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
Odp: MRDP 2017
« 8 Lip 2017, 08:00 »

Ta trasa jest prawie ostateczna i ulegnie jedynie drobnym korektom ze wzgledu na remonty.

Witam
Proponuję by zastanowić się nad zmianą trasy na odcinku od Cieszyna do Gołkowic. Proponuję poprowadzić trasę zamiast ruchliwą ul. Katowicką poprowadzić ul. Frysztacką i dalej do Kaczyc a potem przez Karwinę i Petrovice po czeskiej stronie a wjechać do Polski przejściem w Gołkowicach.
Propozycja wydłuża dystans po czeskiej stronie o 8km z 3,3km do 11,3km. Propozycja ma długość 24,3km skraca trasę o 600m i zmniejsza przewyższenie 49m prowadzi mniej ruchliwą trasą jedynie w Karwinie dość ruchliwą drogą przez 1,6km ale z  poboczem asfaltowym, jest tam też ścieżka rowerowa ale raczej nie obligatoryjna :) jak rozumiem zdaniem miejscowej Policji bo wyprzedzali mnie kiedyś jak jechałem drogą ignorując ją. Wjazd do Polski sugeruję przejściem granicznym w Gołkowicach a nie w Skrbeńsku bo dojazd do granicy w Skrbeńsku jest dość nieintuicyjny i zjeżdża się do granicy w taką boczną dróżkę którą łatwo przeoczyć... Ul. Katowicka  w Cieszynie biegnąca w oryginalnym śladzie, to główna ulica co prawda na odcinku do S1 jest dwupasowa w naszym kierunku ruchu ale bez pobocza na znacznej części kończy się wysokim krawężnikiem i jest o dużym natężeniu ruchu... Wysokie natężenie ruchu jest na odcinku do stacji paliw w Hażlachu tj. przez 5,3km
https://ridewithgps.com/routes/22901358

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 8 Lip 2017, 15:25 »
To jest MRDP, więc jak najmniej zagranicy proszę. 3 km wystarczy :icon_cool:

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 10 Lip 2017, 22:32 »
Dziękuję za propozycje i sprawdzenie tej Przełęczy Klekociny. Na dzień dzisiejszy trasa zostaje jak w projekcie. Ten 3km odcinek przez Czechy to wypadek przy pracy, musicie wybaczyć:)

Na ten rok przewidziałem 40 Stref Kontroli Przejazdu.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
    • ekstremalna strona rowerowa
« 12 Lip 2017, 10:56 »
Na trasie 229 gmin. Dodatkowo w 3 przypadkach droga biegnąca po granicy oddzielającej gminy.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 13 Lip 2017, 15:35 »
Chciałbym ostatecznie wyjaśnić i zamknąć temat pomocy kibiców na trasie.

Proszę więc o jasną informację, czy korzystanie z spontanicznego wsparcia kibiców jest dozwolone. W relacjach z poprzedniej edycji bardzo często czytałem o pomocy, typu zorganizowane punkty żywieniowe bezpośrednio przy trasie, podawany prowiant, ciepłe napoje itp.

Proszę o jasną informację, czy w tegorocznej edycji mogę przyjąć taką spontaniczną pomoc na trasie.

Uprzedzam, że nie mam zamiaru organizować sobie tego typu punktów - po prostu nie chcę główkować w trakcie jazdy, czy czasem nie łamię właśnie regulaminu.

« 13 Lip 2017, 20:04 »
Patrząc na regulamin, wygląda to bardzo czytelnie w Twojej kategorii.

EXTREM – uczestnik pokonuje cały dystans maratonu tylko o własnych siłach. Możliwe jest korzystanie ze wszystkich napotkanych po drodze sklepów, restauracji, barów, hotelów, zajazdów, agroturystyki i innych obiektów noclegowo-gastronomicznych. Dopuszcza się samodzielne utworzenie stałych punktów logistycznych, w których uczestnik będzie mógł: zjeść posiłek, wykapać się, wyspać się, wymienić bądź uzupełnić sprzęt oraz inne niezbędne czynności w celu dalszego kontynuowania Maratonu. Dopuszcza się pomoc rodziny, przyjaciół i znajomych w celu zorganizowania tych punktów.Stały Punkt Logistyczny może być zorganizowany tylko w budynkach, tj . hotel, dom itp. Zabrania się tworzenia takich punktów w obiektach ruchomych np. w samochodach. Obowiązuje zakaz dostarczania żywności i ekwipunku bezpośrednio na trasę Maratonu.Wszelkie naprawy roweru zawodnik musi dokonać we własnym zakresie, skorzystać z pomocy innych zawodników lub dotrzeć o własnych siłach do najbliższego ogólnodostępnego serwisu. Zabrania się dojazdu do serwisu jakimkolwiek innym środkiem transportu niż własny rower. W szczególnych przypadkach (po ustaleniu z Sędzią Głównym Maratonu} możliwe jest dostarczenie niezbędnych części na trasę Maratonu.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Możesz je nawet sam sobie zorganizować.

Offline Mężczyzna byczys

« 13 Lip 2017, 20:10 »
Patrząc na regulamin, wygląda to bardzo czytelnie w Twojej kategorii.

EXTREM – uczestnik pokonuje cały dystans maratonu tylko o własnych siłach. Możliwe jest korzystanie ze wszystkich napotkanych po drodze sklepów, restauracji, barów, hotelów, zajazdów, agroturystyki i innych obiektów noclegowo-gastronomicznych. Dopuszcza się samodzielne utworzenie stałych punktów logistycznych, w których uczestnik będzie mógł: zjeść posiłek, wykapać się, wyspać się, wymienić bądź uzupełnić sprzęt oraz inne niezbędne czynności w celu dalszego kontynuowania Maratonu. Dopuszcza się pomoc rodziny, przyjaciół i znajomych w celu zorganizowania tych punktów.Stały Punkt Logistyczny może być zorganizowany tylko w budynkach, tj . hotel, dom itp. Zabrania się tworzenia takich punktów w obiektach ruchomych np. w samochodach. Obowiązuje zakaz dostarczania żywności i ekwipunku bezpośrednio na trasę Maratonu.Wszelkie naprawy roweru zawodnik musi dokonać we własnym zakresie, skorzystać z pomocy innych zawodników lub dotrzeć o własnych siłach do najbliższego ogólnodostępnego serwisu. Zabrania się dojazdu do serwisu jakimkolwiek innym środkiem transportu niż własny rower. W szczególnych przypadkach (po ustaleniu z Sędzią Głównym Maratonu} możliwe jest dostarczenie niezbędnych części na trasę Maratonu.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Możesz je nawet sam sobie zorganizować.

Nie mogę - patrz pogrubienie. Pytanie, czy spontaniczna pomoc kibiców się pod to wpisuje.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 13 Lip 2017, 20:52 »
Dla mnie ten fragment regulaminu trochę się kłóci sam ze sobą, bo jak można jednocześnie dopuścić tworzenie punktów z posiłkami i sprzętem, jeśli nie wolno dostarczać ich na trasę maratonu?

Rozwiązanie jest dość proste - utworzyć punkt 100m od trasy ;)

« 13 Lip 2017, 21:11 »
Sądzę, że punkt stacjonarny (hotel, dom, itp. ) może być przy trasie nawet nie w odległości 100 metrów), a nie wolno dostarczyć żywności i ekwipunku  na trasę w sposób niestacjonarny (samochód, pieszo, inny rower).

Ale w sumie niech ORG się wypowie, bo w mojej kategorii to wolno tylko jechać do przodu  :icon_biggrin:

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 14 Lip 2017, 08:16 »
Dla mnie ten fragment regulaminu trochę się kłóci sam ze sobą, bo jak można jednocześnie dopuścić tworzenie punktów z posiłkami i sprzętem, jeśli nie wolno dostarczać ich na trasę maratonu?

Rozwiązanie jest dość proste - utworzyć punkt 100m od trasy ;)
albo na przystanku autobusowym

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 14 Lip 2017, 08:38 »
Nie mogę - patrz pogrubienie. Pytanie, czy spontaniczna pomoc kibiców się pod to wpisuje.
Spontaniczna pomoc kibiców to spontaniczna pomoc kibiców, czyli sytuacja inna, niż że mama stanie w samochodzie spontaniczne na 1100 km trasy z kanapkami, a brat spontanicznie zabierze z domu nowe i czyste ciuchy na przebranie oraz zapas Sudocremu w opakowaniach rodzinnych.

Tak mi się to wydaje.

Zasada powinna być prosta: jeśli zastanawiasz się, czy regulamin na "coś" pozwala, to nie rób tego "czegoś".

Ale z przyjemnością poczekam na odpowiedź od Daniela... również w odniesieniu do kategorii TE.

Chyba nie jest to szczęśliwie napisane, wydaje mi się, że Daniel o tym już kiedyś pisał:

Punkt stacjonarny typu dom, hotel, zajazd, gdzie czeka umówiona "obsługa": cacy.
"Ej, jestem 10 km przed Kudową, przywieźcie mi tam banany": be.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna wiecho

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 01.01.2016
« 14 Lip 2017, 09:37 »
Jak Daniel kiedyś pisał TE traktuję jako samotną wyprawę po za granicami kraju. Nie mam problemu z interpretacją tego regulaminu. Kategoria E, to wyprawa grupowa po za granicami zorganizowana z pomocą biura podróży. Dla mnie proste.
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 14 Lip 2017, 11:09 »
Jak Daniel kiedyś pisał TE traktuję jako samotną wyprawę po za granicami kraju. Nie mam problemu z interpretacją tego regulaminu
Czyli jeśli np. po drodze jakiś zupełnie nieznajomy Ci człowiek poczęstuje Cię kanapką, to nie ma problemu?
Tak samo, jeśli ktoś będzie stał i np. proponował smarowanie łańcucha albo dopompowanie kół?

Mnie kiedyś za granicą częstowano kawą. Więc gdyby ktoś na trasie chciał spontanicznie mnie poczęstować kawą, to absolutnie nie mam nic przeciwko.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna byczys

« 14 Lip 2017, 15:02 »
Obowiązuje zakaz dostarczania żywności i ekwipunku bezpośrednio na trasę Maratonu.

Ok, w takim razie rozumiem ten zapis tak, że to ja nie mogę dostarczać żywności i ekwipunku na trasę (również poprzez rodzinę czy znajomych) w sposób zamierzony. Ze spontanicznej pomocy mogę korzystać.

Offline Mężczyzna wiecho

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 01.01.2016
« 14 Lip 2017, 19:21 »
Na GMRDP  Kurier był tak głodny, że  poprosił weselników o kiełbaski, rozpalił ognisko i je zjadł. Czy złamał regulamin? Dla mnie nie. Ja jadąc Brzegami, chodziłem po domach i prosiłem o wodę i się napiłem. Czy złamałem regulamin, według mnie nie. Nie ma dla mnie znaczenia, czy napiję się z potoku, studni, czy kranu, bo wynika to z potrzeby sytuacji wynikającej bezpośrednio z udziału w maratonie. Nie ma dla mnie różnicy, czy jadąc po drodze napiję się kawy na stacji benzynowej, czy na werandzie w jakieś agroturystyce, jeżeli zajdzie taka potrzeba i sposobność.

Czyli jeśli np. po drodze jakiś zupełnie nieznajomy Ci człowiek poczęstuje Cię kanapką, to nie ma problemu?
Tak samo, jeśli ktoś będzie stał i np. proponował smarowanie łańcucha albo dopompowanie kół?

A jak poczęstuje Cię wodą, to będzie problem? (Nie widzę róźnicy). Z pomocą techniczną widzę to tak, że napompujesz koła sam i nasmarujesz łańcuch sam. W punkcie serwisowym zrobią to za Ciebie jak tam dotrzesz. Marcin Nalazek na GMRDP złamał kierownicę i ktoś musiał mu to naprawić w przydrożnym warsztacie. Uważam, że nie ma problemu.
Pewnie każdy ma jeszcze innych wiele przykładów pytań co może robić, a co nie. Ja proponuję sobie wyobrazić, że się wyjechało na objazd Islandii w pojedynkę i trzeba sobie radzić :)

Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum