Pytanie:Dozwolona jest asysta zawodniczek / zawodników po ścianie Pd Wsch.
To nie są absurdy, ....
Chciałbym ostatecznie wyjaśnić i zamknąć temat pomocy kibiców na trasie.Proszę więc o jasną informację, czy korzystanie z spontanicznego wsparcia kibiców jest dozwolone. W relacjach z poprzedniej edycji bardzo często czytałem o pomocy, typu zorganizowane punkty żywieniowe bezpośrednio przy trasie, podawany prowiant, ciepłe napoje itp.Proszę o jasną informację, czy w tegorocznej edycji mogę przyjąć taką spontaniczną pomoc na trasie.Uprzedzam, że nie mam zamiaru organizować sobie tego typu punktów - po prostu nie chcę główkować w trakcie jazdy, czy czasem nie łamię właśnie regulaminu.
CytujObowiązuje zakaz dostarczania żywności i ekwipunku bezpośrednio na trasę Maratonu.Ok, w takim razie rozumiem ten zapis tak, że to ja nie mogę dostarczać żywności i ekwipunku na trasę (również poprzez rodzinę czy znajomych) w sposób zamierzony. Ze spontanicznej pomocy mogę korzystać.
Obowiązuje zakaz dostarczania żywności i ekwipunku bezpośrednio na trasę Maratonu.
Cytat: byczys w 13 Lip 2017, 15:35Chciałbym ostatecznie wyjaśnić i zamknąć temat pomocy kibiców na trasie.Proszę więc o jasną informację, czy korzystanie z spontanicznego wsparcia kibiców jest dozwolone. W relacjach z poprzedniej edycji bardzo często czytałem o pomocy, typu zorganizowane punkty żywieniowe bezpośrednio przy trasie, podawany prowiant, ciepłe napoje itp.Proszę o jasną informację, czy w tegorocznej edycji mogę przyjąć taką spontaniczną pomoc na trasie.Uprzedzam, że nie mam zamiaru organizować sobie tego typu punktów - po prostu nie chcę główkować w trakcie jazdy, czy czasem nie łamię właśnie regulaminu.Aby było równo dla wszystkich to należałoby całkowicie zakazać pomocy kibiców itp, ale taki zakaz popsułby całą zabawę i relacje zawodnik-kibic. A one też są bardzo ważne.Dlatego też jeżeli spotkasz na trasie kibica, który poczęstuje Ciebie wodą, kanapką czy czymś ciepłym nie będzie w tym nic złego, ważne jest abyś nie dzwonił do "kibiców" z prośbą o dowiezienie jedzenia w miejsce x czy y. Mówimy tu o całkowicie spontanicznej, niespodziewanej pomocy.Ważne jest też aby kibic był bezstronny, tj, oferował swoją pomoc wszystkim spotkanym zawodnikom, a nie tylko tym, których lubi czy zna.Cytat: byczys w 14 Lip 2017, 15:02CytujObowiązuje zakaz dostarczania żywności i ekwipunku bezpośrednio na trasę Maratonu.Ok, w takim razie rozumiem ten zapis tak, że to ja nie mogę dostarczać żywności i ekwipunku na trasę (również poprzez rodzinę czy znajomych) w sposób zamierzony. Ze spontanicznej pomocy mogę korzystać.W zapisie "Obowiązuje zakaz dostarczania żywności i ekwipunku bezpośrednio na trasę Maratonu.", chodzi o zorganizowane dostarczanie żywności, tj zawodnik informuje znajomych/ rodzinę lub zamawia sobie jedzenie w restauracji z prośbą o dostarczenie w konkretne miejsce na trasie. Zakaz dotyczy takich sytuacji.Czyli spontaniczne dowiezienie wody i żywości czy smaru do łańcucha jest dozwolone.Cytat: Adamo w 16 Lip 2017, 21:40Pytanie:Dozwolona jest asysta zawodniczek / zawodników po ścianie Pd Wsch.Tak jak było pisane wyżej, nie ma problemu jak kibic przejedzie z Tobą kilka czy kilkanaście km, ważne jest aby jechał obok czy z tyłu, tak aby ewentualna pomoc była wyłącznie psychiczna. Fizycznie sam lub z innymi zawodnikami musisz pokonać cały dystans.Obowiązuje zakaz jazdy "na kole" za rowerzystami nie będącymi uczestnikami MRDP.A tak już całkowicie na koniec, każdy jedzie ten Maraton dla siebie, wiec styl w jakim chce go pokonać jest w miarę dowolny. Są 3 kategorie i można sobie wybrać zakres pomocy z jakiej chce się korzystać. Sport- korzystamy ze wszelkiej pomocy w dostarczaniu żywności i ekwipunku, warunek jeden, całą trasę maratonu pokonujemy na rowerze lub prowadząc rower.Extrem - korzystamy z pomocy zorganizowanych i umówionych stałych punktów logistycznych, możemy jechać w grupie kilku zawodnikówTotal Extrem - jedziemy cała trasę samotnie, a niezbędne wyżywienie i ekwipunek uzupełniamy w napotkanych po drodze sklepach czy restauracjach.We wszystkich kategoriach można korzystać z pomocy mentalnej czy psychicznej bez ograniczeń. Tak samo ze spontanicznej pomocy kibiców.W kat Extrem i Sport, pomoc fizyczna jest dozwolona tylko w relacji zawodnik-zawodnik. Np jazda na kole, przy czym holowanie linką to już byłaby przesada.A i jeszcze jedno, jadąc w kat TE śmiało można w czasie jazdy zamienić kilka czy kilkanaście zdań o swoich przeżyciach i wrażeniach z innymi zawodnikami. Ważne by nie trwało to zbyt długo i by nie korzystać w tym czasie z jazdy "na kole". Ot po prostu jedziecie sobie kilka km obok siebie i wymieniacie doświadczeniami, po czym każdy jedzie dalej swoim tempem. Tak samo gdy na trasie spotka się kibica, pogadacie sobie chwilę jadąc obok siebie i tyle.