Autor Wątek: Wybór aparatu  (Przeczytany 2926 razy)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Odp: Wybór aparatu
« 13 Gru 2015, 18:30 »
Moje aparaty zestarzały się (technologicznie) kompletnie.
Myślę nad zakupem nowego, ma to byc zawansowany kompakt - użytkowany przede wszystkim  na wyjazdach rowerowych.

W zasadzie mam już "typa" - Sony RX10
Pasuje mi zakres ogniskowych i to co o nim piszą w ulotkach - tylko trochę drogi ;)
Na forach "branżowych" różne sprzeczne informacje, ale tam tak jest, można przy tym polec.
Może ktoś bardziej obeznany w foceniu miał z nim do czynienia, ew. jakieś uwagi.

Może jakiś inny model, podobny - ale dobra optyka.
« Ostatnia zmiana: 13 Gru 2015, 18:51 sinuche »

Offline Mężczyzna outsider

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 13.07.2015
« 14 Gru 2015, 07:34 »
Zawsze najlepszą metodą obok porównania suchych danych jest przejrzenie testowych fotografii w formacie RAW lub jpg (jeśli aparat nie robi rawów). Zazwyczaj jest ich sporo, trzeba tylko pamiętać niestety o jakości własnego monitora ;) albo iść do kogoś kto ma niezły i dopiero oceniać. 

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 14 Gru 2015, 09:16 »
Gdyby się dysponowało fotografią tego samego kadru, z tą samą ekspozyzją, najlepiej tym samym obiektywie, to miałoby to sens. W innym wypadku sens wątpliwy, wręcz może nas takie przypadkowe porównanie wprowadzać w błąd.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 14 Gru 2015, 09:32 »
Już chyba o tym pisałem: w serwisach http://www.photographyblog.com/ i http://www.dkamera.de/ publikują zdjęcia raw - w miarę podobne sceny, niestety - nie zawsze w podobnych warunkach.

Offline Mężczyzna outsider

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 13.07.2015
« 18 Gru 2015, 13:42 »
Czasem wystarczy rzut oka na surowe zdjęcie żeby wiedzieć czy po prostu fotki podobają się pod względem subiektywnym np. kolorystyka, plastyka (no to już obiektywy czy te dostępne dla danego modelu nam leżą), itp. Pamiętam jak fuji wprowadziło swoje charakterystyczne matryce, jedni się zachwycali inni wieszali na tym psy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum