Autor Wątek: Corratec super bow i bagażnik ?  (Przeczytany 3190 razy)

Offline Kobieta emonika

• Miasto: Kościerzyna/Kaszuby
  • Na forum od: 26.05.2014
Corratec super bow i bagażnik ?
« 16 Lis 2015, 22:47 »
Cześć.
Czy wg Was istnieje możliwość zamontowania na tej ramie corrateca bagażnika pod sakwy crosso ??
Zna ktoś tę ramę i może coś powiedzieć ?
"Uśmiech kosztuje mniej niż elektryczność i daje więcej światła"

Offline Mężczyzna wjck

• Miasto: Grodzisk Maz.
  • Na forum od: 09.01.2013
Odp: Corratec super bow i bagażnik ?
« 17 Lis 2015, 08:42 »
Wiem że można na każdą ramę założyć bagażnik.

Mam Speca, żadnych otworów poza 6 do bidonów.

Zrobię wieczorem zdjęcia i wrzucę.

aha, bagażnik RC-26 z szybkozłączką, montujesz na dole do piasty, więc musi pasować średnica, jak nie to trzeba kombinować.

Offline Kobieta emonika

« 17 Lis 2015, 09:27 »
Wiem że można na każdą ramę założyć bagażnik.

Mam Speca, żadnych otworów poza 6 do bidonów.

Zrobię wieczorem zdjęcia i wrzucę.

aha, bagażnik RC-26 z szybkozłączką, montujesz na dole do piasty, więc musi pasować średnica, jak nie to trzeba kombinować.

dzięki za odzew. czekam na zdjęcia.
 pozdr.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 17 Lis 2015, 13:26 »
Twoj nowy nabytek czy lubego?
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Kobieta emonika

« 17 Lis 2015, 18:30 »
Twoj nowy nabytek czy lubego?

;D ;D Lubego :)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 17 Lis 2015, 22:09 »
Pomiędzy da się a da się sensownie i stabilnie jest pewna różnica. Ten rower wygląda na model bez otworów montażowych do bagażnika. Więc zapewne się da - na obejmy czy inne wynalazki. Czyli kombinowanie, możliwość uszkodzenia farby albo i ramy, jak dla mnie mniejsza pewność konstrukcji.

Offline Mężczyzna wjck

« 18 Lis 2015, 09:19 »
Wrzucę fotki jak się obrobię, straszna ta niewiara, że można samemu coś zrobić i być zadowolonym
Jeśli nie chcesz uszkodzić ramy i farby zostaw rower w domu, po co się martwić ;-)
Bez urazy ;-)
P.

Pomiędzy da się a da się sensownie i stabilnie jest pewna różnica. Ten rower wygląda na model bez otworów montażowych do bagażnika. Więc zapewne się da - na obejmy czy inne wynalazki. Czyli kombinowanie, możliwość uszkodzenia farby albo i ramy, jak dla mnie mniejsza pewność konstrukcji.

Offline Kobieta emonika

« 18 Lis 2015, 09:23 »

Zgadza się ten model nie ma otworów montażowych do bagażnika. Zatem czekam na foty i porady :)

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
« 18 Lis 2015, 09:50 »
Można stabilnie zamocować bagażnik do takiej ramy. Sam nie lubię jazdy z bagażnikiem, ale zdarzało mi się tak jeździć. Też mam rower (Giant XTC) bez jakichkolwiek otworów montażowych bagażnika, dodatkowo rurki tylnego trójkąta ramy mają przekrój trapezu więc żadne obejmy nie wchodzą w grę. Mocowanie bagażnika - dół - na przedłużonej ośce
http://www.bikeman.pl/adapter-tubus-z-zaciskiem,3,17904,4282
u góry mam dodatkowy zacisk na sztycy, choć można to zrobić bardziej elegancko wymieniając zacisk sztycy na taki z mocowaniem bagażnika: https://ctbike.pl/m-wave-zacisk-sztycy-34-9-mm-z-mocowaniem-do-bagaznika.html
Wszystko jest równie stabilne jak montowane do otworów w ramie, jedynie dość upierdliwe jest wyjęcie koła z ramy w przypadku kapcia bo trzeba wyciągać ośkę.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 18 Lis 2015, 10:28 »
Wrzucę fotki jak się obrobię, straszna ta niewiara, że można samemu coś zrobić i być zadowolonym

To nie jest niewiara, tylko fakty. Wszystko się zrobić da, zwłaszcza jak komuś na tym zależy, a jak do tego ma żyłkę majsterkowicza to już w ogóle. Przy takim kombinowaniu często jednak trzeba "sforsować" kilka przeszkód, a to zły przekrój rurki, kształt, grubość, a to za krótki/długi element konstrukcyjny bagażnika, a to jeszcze coś. Wszystko do opanowania, ale nie można mówić, że to żaden problem, proste i wygodne, bo nic nie jest prostsze i bardziej wygodne niż bagażnik zamontowany w ramie z otworami. Pomijając takie fakty można kogoś wpuścić w maliny, bo nie każdy może mieć chęć i możliwości na takie akcje.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna wjck

« 18 Lis 2015, 11:10 »
Obejma ramy zrobiona ze starego stalowego pedała, pod nią kawałek dętki, całość ściągnięta śrubą której uciąłem łeb bo była za długa.
Trochę kombinowania jest i narzędzi było potrzebnych, ale z tym co pokazał Ricardo to standardowy montaż nawet dla ludzi niewprawionych.
Co do zmiany dętki - nie widziałem problemu, choć za pierwszym razem się bałem jak to będzie. Poszło nad wyraz sprawnie.

Offline Mężczyzna wjck

« 18 Lis 2015, 11:12 »
Aha, co do trwałości rozwiązania - łącznie 2 tygodnie po strasznych wertepach, zjazdy po szutrach, ciężkie sakwy plus namiot - żadnych nieprzyjemności ;-)

Offline Kobieta emonika

« 18 Lis 2015, 11:17 »
Obejma ramy zrobiona ze starego stalowego pedała, pod nią kawałek dętki, całość ściągnięta śrubą której uciąłem łeb bo była za długa.
Trochę kombinowania jest i narzędzi było potrzebnych, ale z tym co pokazał Ricardo to standardowy montaż nawet dla ludzi niewprawionych.
Co do zmiany dętki - nie widziałem problemu, choć za pierwszym razem się bałem jak to będzie. Poszło nad wyraz sprawnie.

Zatem da się :)
Jak zacznę "kombinować" i cudować - to będe pisac zapytania :)
Na tę chwilę dziękuję :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 18 Lis 2015, 12:59 »
Wszystko do opanowania, ale nie można mówić, że to żaden problem, proste i wygodne, bo nic nie jest prostsze i bardziej wygodne niż bagażnik zamontowany w ramie z otworami.
pomijając fakt, że nawet mając otwory, może być problem ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Karbon

• Na forum od: 11.02.2013
« 18 Lis 2015, 13:13 »
W filmie z poniższego linku jest przedstawiany karbonowy rower (uwaga: reklama), który jest używany również pod sakwy. W 2min 56s filmu dokładniej widać, że system składa się z solidnego bagażnika firmy Tubus przymocowanego do obejmy pod siodłem, oraz do osi koła.
Corratecowi życzę wielu udanych przygód z sakwami :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum