Jest też bagażnik pod takie rozwiązanie - Tubus Disco. Jednocześnie daje montaż na zacisku piasty i odsuwa bagażnik do tyłu by nie kolidował z hamulcami tarczowymi, wtedy jedynie górne mocowanie trzeba załatwić we własnym zakresie
blaszka po jakimś czasie się łamie (w punkcie mocowania).
Weź mi dokładnie wytłumacz w którym punkcie? tam gdzie się reguluje śrubą wysokość?
Niestety fotki tego nie mam, ale o ile dobrze pamiętam, to paru forumowiczów będzie się mogło pochwalić (olo?)
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.
namiot, śpiwór i ciuchy ważą u mnie jakieś najwyżej 5-6 kg, gdzie te pozostałe 15 kg?
Mimo wszystko nie uważam aluminiowych bagażników za złe, należę raczej do zwolenników rowerów z częściami w rozsądnej cenie, nie potrzeba Tubusa, przerzutek SLX, sakw Ortlieba i innych najlepszych produktów na rynku by móc cieszyć się jazdą. Awarie oczywiście bywają upierdliwe, zwłaszcza gdy dotykają nas na zadupiu, ale nie zdarzają się znowu tak często, a ten bagażnik służył mi jeszcze przez pół roku przyklejony taśmą klejącą i działał świetnie
Aluminiowy bagażnik to nie jest bagażnik stalowy, aluminium jako materiał na bagażnik wyraźnie ze stalą przegrywa, wiele osób się o tym przekonało, ja również.