Autor Wątek: Corratec super bow i bagażnik ?  (Przeczytany 3189 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Corratec super bow i bagażnik ?
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 19 Lis 2015, 09:57 »
Akurat też jestem na etapie doposażania 2 rowerów w bagażniki. Znalazłem jeszcze takie rozwiązania: 

RC-23 -  http://velo.pl/akcesoria/bagazniki/accent/rc-23
mVave - http://www.goride.pl/bagazniki/8397-m-wave-bagaznik-pod-ham-tarczowy.html
Thule - http://www.szumgum.com/uniwersalny-opatentowany-bagaznik-thule-pack-n-pedal-tour-rack.html

Nie są to rozwiązania typowo pod sakwy (pierwsze dwa), jednak stanowią jakiś punkt zaczepienia.
Sam zastanawiam się nad rezygnacją z sakw i spakowaniu się w 2 wory po 30-35l. - po jednym na kierownicę i na bagażnik. Ale to 2 tygodnie blisko cywilizacji, więc pewnie i w 1 wór dałoby się upchać ;)

Edycja:
Prawdę mówiąc, miałbym obawy przed nałożeniem 25 kg na bagażnik oparty na cieniutkiej ośce szybkozamykacza, jeszcze z tulejkami dystansowymi...
« Ostatnia zmiana: 19 Lis 2015, 10:18 zws »
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna wjck

• Miasto: Grodzisk Maz.
  • Na forum od: 09.01.2013
« 19 Lis 2015, 17:43 »
Jak by jakiś użytkownik tych 3 się odezwał ;-)

Mój jest zamontowany wyjątkowo stabilnie, gdyby tak nie było, zbierałbym graty na kilometrach zjazdów ;-)

Zaś co do wytrzymałości ośki - może ktoś się wypowiedzieć ile to to wytrzyma jeśli doposażymy bagażnikiem i bagażem?

Schudłem jakie 7 kg by ośka miała lżej, mniej nie chcę bo mi będzie zimno...

Aha, wysłałem maila do firmy Velo, dystrybutora Accent, by odpisali coś o wytrzymałości RC-26.
Jak to liczą, może tylko na zasadzie, że jak nie ma uwag to jest OK?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 19 Lis 2015, 17:54 »
życzę powodzenia :)

jak dla mnie, poza tubusami, to ten rc-23 wygląda najbardziej ok z tego wszystkiego.
Co do osi QR9, extrawheel też przeważnie wisi na szybkozamykaczu, jakoś to działa. Jedno jest pewne, tarczówka z tyłu tego nie polubi (będzie dzwonić tarcza przy bujaniu)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna zws

« 19 Lis 2015, 20:05 »
Rower wraz z kierownikiem opierają się na osi 10 mm drążonej w środku. Bagażniki na ośkę wsparte są nie na osi koła (10 mm) tylko na cienkiej ośce samozamykacza. Na tym pręciku, który przechodzi przez właściwą oś i zaciska widelec by koło z niego nie wyskoczyło. Waga kierowcy nie ma w tej sytuacji znaczenia :)

Extrawel nie działa jak 20 kg młotek podczas nieplanowanego zjazdu z krawężnika :)

Mam Mwave (jeszcze nie zamontowany, bo obejmy na prostokąt dopiero muszę stworzyć). Do drugiego roweru prawdopodobnie pójdzie RC-23. Krótkie testy jeszcze w zimie, dłuższe dopiero latem. Jeśli temat będzie aktualny, chętnie podzielę się spostrzeżeniami.
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Kobieta emonika

• Miasto: Kościerzyna/Kaszuby
  • Na forum od: 26.05.2014
« 20 Lis 2015, 08:06 »
Rower wraz z kierownikiem opierają się na osi 10 mm drążonej w środku. Bagażniki na ośkę wsparte są nie na osi koła (10 mm) tylko na cienkiej ośce samozamykacza. Na tym pręciku, który przechodzi przez właściwą oś i zaciska widelec by koło z niego nie wyskoczyło. Waga kierowcy nie ma w tej sytuacji znaczenia :)

Extrawel nie działa jak 20 kg młotek podczas nieplanowanego zjazdu z krawężnika :)

Mam Mwave (jeszcze nie zamontowany, bo obejmy na prostokąt dopiero muszę stworzyć). Do drugiego roweru prawdopodobnie pójdzie RC-23. Krótkie testy jeszcze w zimie, dłuższe dopiero latem. Jeśli temat będzie aktualny, chętnie podzielę się spostrzeżeniami.

Dla mnie będzie aktualny - narazie się nie wypowiadam (bo sie nie znam i nie mam doświadczenia) - tylko chłonę informację - jak będę zamieniać corrateca w rower wyprawowy - będę pisać i pytać :) :)
"Uśmiech kosztuje mniej niż elektryczność i daje więcej światła"

Offline Mężczyzna wjck

« 20 Lis 2015, 09:41 »

to nie warto serwować mniej kg tej 10-mm osi? nie wierzę ;-)

Offline Mężczyzna zws

« 20 Lis 2015, 19:12 »
Warto, by nie targać tego pod górę ;)
Daj znać co odpiszą z Velo :)
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna wjck

« 23 Lis 2015, 09:32 »
Śledzą wątek ;-)

Pytanie moje:

Witam,
Zastanawiamy się na forum:
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?action=post;topic=15258.0;last_msg=285979
nad różnymi rozwiązaniami do rowerów bez uchwytów montażowych. Proszę o kontakt w sprawie tego, jak testowany jest bagażnik z tytułu maila?
Czy producent udostępnia jakieś wyniki testów?
Pękające blaszki nie napawają pozytywnie... Chodzi też o wytrzymałość ośki z zestawu tego bagażnika

Odpowiedź:

Witam,

Dziękuję za wiadomość. Wszystkie nasze produkty są sprawdzane pod kątem spełnienia norm wyznaczanych przez Polski Komitet Normalizacyjny. Jeżeli chodzi o bagażnik Accent RC-26, był poddany przez producenta wszystkim niezbędnym testom, żeby spełnić normy dla tego typu akcesoriów rowerowych (norma PN-EN 14872, takie oznaczenie widnieje także na bagażniku).

Spełniania norm wymaga od nas prawo, ale sami również dbamy o to, by wypuszczane przez nas produkty były odpowiedniej jakości. Jeżeli Pan lub ktoś z forumowiczów miał problemy z bagażnikiem RC-26 (a z wpisu wnioskuję, że tak było), na pewno przyjrzymy się jeszcze uważniej temu modelowi. Proszę tylko wziąć pod uwagę, że jest to bagażnik standardowy, a nie specjalistyczny, jak te oferowane przez marki oferujące sprzęt typowo pod wyprawy rowerowe.
Pozdrawiam

Paweł Wiendlocha

Opiekun marki
Velo sp. z o.o., ul. Pszczyńska 305, 44-100 Gliwice

Offline Kobieta emonika

• Miasto: Kościerzyna/Kaszuby
  • Na forum od: 26.05.2014
« 29 Mar 2016, 10:44 »
...
No i plan zamontowania bagażnika na corrateca Macinowego legł w gruzach - nowe sakwy i bagażnik będą na rowerze syna, i tylko we dwoje znów tego lata pojeździmy. Corratec chyba prędzej "dorobi się" przyczepki o ile właściciel znajdzie czas na urlop :)
"Uśmiech kosztuje mniej niż elektryczność i daje więcej światła"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum