Autor Wątek: Materac samopujący Therm-a-rest Prolite  (Przeczytany 27594 razy)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Czytam jeszcze raz "historię pewnego materaca" i tak się zastanawiam czy te leciutkie materacyki to nie są przeznaczone( a raczej skonstruowane z myślą) do spania na śniegu.
I jeszcze jedno, czy te niewidzialne przebicia(może to są przetarcia) mogły powstać w czasie transportu - od tarcia o coś twardego/ostrego w sakwach?

Z produktem trwałym i mocnym to kojarzy mi się TaR RidgeRest. Używał ktoś?
400g, 51x20 po zrolowaniu, 1,5 cm grubości.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Co do porównania karimat Therm-a-Resta z Paklonem się zgodzę
Ale to są maty o naprawdę dużej gęstości pianki, a przez to wytrzymałe i dobrze izolujące - zwykła karimata za 40zł podobnej grubości się do nich nie umywa

Co do mat samopompujących - mój Therm-a-Rest ma prawie 6 lat Szczególnie delikatnie się z nim nie obchodzę - poza namiotem leżał na trawie, kamieniach, leśnej ściółce W ogrodzie skakały po nim dzieciaki, chodził kot, leżał pies Pożyczali go znajomi i na rowery i w góry I dalej działa
Wszystko zależy od wyboru modelu - ja mam Lite 3, pomimo nazwy nie jest super lekki (~~ 700g), składa się za to w pół karimaty, jest od niej wygodniejszy i co ważne materiał na spodzie jest znacznie mocniejszy od tego na wierzchu

Co do Twojej sprawy Michale - niestety wątpię.... Przebicie zawsze będzie traktowane jako uszkodzenie mechaniczne, a w domyśle uszkodzenia mechaniczne nie wynikają z wady materiału, tylko z tego że zadziałała jakaś siła niszcząca etc Udowodnienie że materiał materaca turystycznego był zbyt mało wytrzymały do warunków turystycznych - o ile w ogóle w Polsce będzie możliwe - to będzie sporo zachodu i pieniążków (ekspertyzy, biegli i finalnie rozprawa)
Oczywiście po mediacji w Federacji Konsumentów 9jeśli do niej wystąpisz o taką) możliwy jest polubowny sąd konsumenta za który nie płacisz Haczyk jest jednak taki, że mediator (w tym wypadku przedstawiciel sklepu do którego wnosiłeś reklamację a nie gwarant czyli Cascade) musi się na taki sąd zgodzić A raczej tego nie zrobi
Sama mediacja jest z punktu widzenia prawa próbą wyjaśnienia i dojściea do porozumienia w świetle obowiązujących przepisów, nie ma jednak mocy wykonawczych, nie może nic narzucić Sąd konsumencki jest co prawda dobrowolny, ale jego wyrok jest już wiążący w świetle prawa.....
Ufff ale się rozpisałem....

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Packlon faktycznie przystępny cenowo.
I to naprawdę są produkty identyczne pod względem technicznym z TaR?
Piszą że Packon ma 12mm, a TaR niby 15.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Czyli rozumiem od zakupu minęło więcej niż 6 miesięcy.
Możesz próbować, nic nie zaszkodzi przejść się do federacji konsumentów. Jestem aktualnie z tym na bierząco, bo sam walczę z odrzucaną reklamacją butów ;)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Wada, ktora się ujawniłą do 6 miesięcy jest traktowana jako istniejąca w momencie zakupu. Do tych 6 miesięcy nie musisz udowadniać sprzedającemu, że wada ta nie powstała na skutek nieprawidłowego użytkowania itp. Musi to zrobić sprzedawca.

Na jakiejś stronie prawniczej znalazłem taki tekst
Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru z umową dwa lata od daty wydania towaru kupującemu, w razie wymiany towaru termin ten będzie biegł na nowo. Przyjmuje się też, że jeśli zastrzeżenia co do jakości towaru powstały przed upływem 6 miesięcy od daty jego wydania, to niezgodność towaru z umową istniała w chwili wydania.

Z tego co mówił mi prawnik w fk. to te 6 miesięcy ma bardzo kluczowe znaczenie i w przypadku zmieszczenia się w tym terminie jest ogromne prawdopodobieństwo wygrania sprawy.

edit: wszystko to jest w ustawie z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.

jeszcze jeden link: http://e-prawnik.pl/biznes/prawo-cywilne/umowa-sprzedazy/odpowiedzi/domniemanie-istnienia-niezgodnosci-towaru-z-umowa.html

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Gwarancja i niezgodność towaru to dwa zupełnie różne pojęcia. Gwarancję wystawia producent i to on określa jej warunki, a warunki niezgodności towaru reguluje ustawa.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Ale masz prawo korzystać nie z gwarancji, a właśnie z niezgodności towaru z umową. To od Ciebie zależy decyzja, z których przywilejów korzystasz. Chociaż w sklepach często o tym nie chcą jakoś pamiętać i wmawiają że tylko gwarancja, albo że w pierwszej kolejności naprawa jest wykonywana, mimo że masz prawo zażądać wymiany lub zwrotu pieniędzy.

Ale najdokładniej powie Ci wszystko rzecznik praw konsumenta, który jest w każdym większym mieście.
http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=314 tu masz adresy, znajdź najbliższy adres i walcz, bo 400zł to nie jest mało pieniędzy.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Ale, z drugiej strony, używałeś produkt zgodnie z przeznaczeniem. Masz więc prawo oczekiwać, że będzie on bezawaryjnie się sprawował.

Poza tym do tych 6 miesięcy istnieje domniemanie, że wada istniała w momencie zakupu, a udowodnienie, że to Twoja wina, należy do sprzedawcy. A oni już nie zawsze są tacy nieugięci jak widzą, że działać zaczyna prawnik z fk.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Michał - jeśli masz dowód na zgłoszenie wady w przeciągu 6 mcy od daty zakupu w postaci zgłoszenia reklamacyjnego, to IMO ta data powinna zostać wzięta pod uwagę jako stwierdzenie niezgodności Z resztą porady federacji są bezpłatne, więc może warto spróbować (z doświadczenia powiem, że warto udać się osobiście i wyjaśnić dokładnie o co chodzi, niż dzwonić czy mailować)
A z drugiej strony - próbowałeś uderzać bezpośrednio do Cascade, czy walczyłeś tylko ze sklepem i dystrybutorem?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Skoro zgłosiłeś się z uszkodzeniem do sklepu przed minięciem 6 miesięcy, to IMHO powinno to byś uznane jako data zgłoszenia i 6 miesięcy powinno być uznane. Ale to by się musiał prawnik wypowiedzieć

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Cytat: "Michał Wolff"
Miki miał materacyk Trekker ważący pewnie w granicach 600g - nie przebił go ANI RAZU w takim samym terenie.

Właśnie, miałem. Bo przez nieuwagę pozostawiłem go na przepaku na stacji benzynowej w Kumanovie :( A w Sofii kupiłem następny - na oko identyczny, choć innej marki i... schodzi z niego powietrze!!  :evil:
A teraz nigdzie nie mogę znaleźć takiego samego. Wszędzie są już z jednym zaworem zamiast sześciu i - co śmieszniejsze - jest to przedstawiane jako zaleta... :roll:

Cytat: "Michał Wolff"

Artykuł 4 to "1. Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania."

Niestety dla mnie za późno - kupiłem matę 30.05.2009, więc o ponad tydzień termin już przekroczyłem,

Moim zdaniem się mylisz. Masz dowód - w postaci zgłoszenia reklamacji - że niezgodność została stwierdzona przed upływem sześciu miesięcy. Więc jak dla mnie kwestia ewidentnie podpada pod ten artykuł. Walcz!
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Po upływie 6 miesięcy od daty zakupu następuje przeniesienie domniemania tkwienia wady w produkcie ze sprzedawcy na konsumenta. W Twoim przypadku termin ten został zachowany, bo przecież zgłosiłeś wadę przed upływem 6 miesięcy od daty zakupu.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna jedenkg

• Miasto: BB
  • Na forum od: 21.11.2008
    • http://fotowyprawy.com
Cytat: "skolioza"
A ja odkąd mam Ther-A-Resta (Lite3) to na Karrimat patrzeć nie mogę  :P  
Swoją drogą to ie jest tak wylajtowany model jak ten Michała, ale wytrzymał już 5 lat (rower, góry, trawka w ogrodzie  :wink:) bez szwanku

Mam podobnie. Używam od 2 lat maty McKinleya i nie mam zastrzeżeń - rower, góry, wysokie alpy i jest ok. Wygoda dużo większa od karimaty. Trzeba tylko po rozłożeniu lekko dopompować płuckami, bo sam się do pełna oczywiście nie nabije. Więc ja zdecydowanie polecam takie rozwiązanie, chociaż na początku byłem sceptycznie nastawiony do samopompującego się wynalazku : )

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
Cytat: "cinek88"

Z produktem trwałym i mocnym to kojarzy mi się TaR RidgeRest. Używał ktoś?
400g, 51x20 po zrolowaniu, 1,5 cm grubości.

Ja używam i jest okej. Miękkie, wygodne i niezbyt nad delikatne. A i cena mniejsza niż podana wczęśniej. Zapłaciłem 100zł i to rok temu.

Offline toosh

• Miasto: Żywiec
  • Na forum od: 14.02.2009
    • http://toosh88.blogspot.com/
Materac samopujący Therm-a-rest Prolite
« 16 Gru 2009, 09:55 »
Sześciokomorowiec dla Mikiego, ale waga 'trochę' kiepska ;]

http://www.e-horyzont.pl/fam_62m/materac-dmuchany-luftmatratze_34805t.html
www.toosh88.blogspot.com "prawie ULTRALIGHT"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy