Autor Wątek: Transport roweru autokarem.  (Przeczytany 9822 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: Transport roweru autokarem.
« 21 Cze 2010, 20:23 »
ja miałem wielki karton, do którego wsadziłem rower, przyczepkę i wszystkie swoje rzeczy + nawet trochę rzeczy dziewczyny :D karton był przerażająco wielki i ciężki.... nie było problemów, tylko uśmiechy ze strony obsługi i ubaw razem z gościem który mi ofoliował jeszcze toto żeby się nie rozwaliło  :mrgreen:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

dziki

• Gość
« 24 Lip 2012, 13:21 »
Cześć,

W najbliższym czasie planuje ze znajomymi przejechać jakąś fajną trasę regionie Morza Śródziemnego na rowerze. Zastanawiamy się nad Chorwacją. W związku z tym mam 2 pytanie.
Czy transport na miejsce można to zrobić inaczej niż samochodem? Bo pojawia się taki problem że po zostawieniu w danym miejscu samochodów i odjechaniu od nich na odległość 300-400 km trzeba będzie po nie wracać. Więc zastanawiam się czy można dostać się tam jakimś np. autokarem z rowerami? Czy w ogóle przewoziliście Wasz rower autokarami na jakiś międzynarodowych trasach?

Drugie moje pytanie dotyczy składania rowerów do takiego transportu. Czy stosujecie jakieś specjalne pokrowce na złożony sprzęt?
dzięki

Offline Mężczyzna chris833

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 11.07.2012
« 24 Lip 2012, 13:42 »
Hej,
Ja jadę w ten sposób teraz do Włoch. Odmontowuje koła z roweru, skręcam kierownicę i pakuję wszystko do worka ortalionowego. Wcześniej zabezpieczam niektóre elementy jeszcze szmatami. Nie jest to za wygodne, ale działa. Jeżeli chodzi o pokrowce to sam jestem ciekaw czy są jakieś dostępne aby po spakowaniu były lekkie i zajmowały mało miejsca.

Niestety nie wszyscy przewoźnicy się godzą na transport takiego niewymiarowego bagażu. Przy większej ilości osób zapomnij.
Na jednym z forów natknąłem się na wpis że są też firmy które organizują transport busem/autokarem na różnych trasach z rowerami właśnie (bus z specjalną przyczepką na rowery). Dla kilku osób/małej grupki jest to jakaś alternatywa wtedy. Firma nazywała się www.MojeRowery.pl
« Ostatnia zmiana: 16 Sie 2012, 16:11 chris833 »

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
« 24 Lip 2012, 16:10 »
Jechaliśmy autokarem z rowerami do Czarnogóry w tamtym roku. Był to wyjazd z biura turystycznego (wykupiliśmy sam przejazd). Nie było problemu z zabraniem rowerów. Dodatkowo zapłaciliśmy 100zł za przewóz roweru w dwie strony. Rowery (trekingi) po zdjęciu siodełek oraz kierownicy i przekręceniu pedałów, w całości zmieściły się w pionie do bagażnika, jednocześnie zajmując bardzo mało miejsca.
Pozdrawiamy :)

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
« 24 Lip 2012, 22:49 »
A możecie zdradzić jakie było to biuro podróży ? (chociażby na priv)
Poznańskie biuro podróży niestety wysłało mnie na drzewo :\
Nie obawialiście się opcji podstawienia busa/mniejszego atuokaru zamiast pełnowymiarowego autobusu ?

Pytam bo w naszym przypadku taki fakt dysklasyfikuje dalszą podróż.
Tandem (jakieś 2,3 m bez kół) - nie widzę jakoś aby wszedł do busa (nawet dużego)

Offline m+k

« 24 Lip 2012, 23:08 »
Żadna tajemnica, jechaliśmy z biurem ois. Do normalnego rejsowego autokaru nasze rowery z powodzeniem się zmieściły. Nawet chyba 10% zniżka jest jak się poleci swojego znajomego do zamówień do dnia 25 lipca.
Pozdrawiam

• Kołodziej
    • Tandemowe podróżowanie
« 25 Lip 2012, 03:18 »
LOL ;D
Wielkie dzięki za namiar.
Będę dopytywał i mam cichą nadzieję "że się uda"
Mają nawet opcję wyjazdu z Poznania  :D

Właśnie siedziałem nad mapą i patrzyłem gdzie można się wybrać z Budvy.
Informacja jak każda inna, ale za jej pomocą nadzieja na fajny wyjazd znowu odżyła :)

Offline m+k

« 25 Lip 2012, 16:44 »
Właśnie siedziałem nad mapą i patrzyłem gdzie można się wybrać z Budvy.
Informacja jak każda inna, ale za jej pomocą nadzieja na fajny wyjazd znowu odżyła :)

Rok temu startowałiśmy i kończyliśy naszą wyprawę właśnie z Budvy. W tym roku dojeżdżamy i wracamy z Biogradu.
Pozdrawiam M

• Kołodziej
    • Tandemowe podróżowanie
« 25 Lip 2012, 18:31 »
Kilka pytań technicznych:
1. mieliście przesiadki autobusowe ?
2. jechał pełnowymiarowy autokar/autokary ?
3. działała toaleta w autokarze ?
4. płaciliście opłatę klimatyczną ?

Jakiś wielkich wymagań nie mam - jednego czego się tylko boję to podstawienia jakiegoś mniejszego autokaru - wtedy jest poważny problem bo pomijając że nas zostawią to mamy duży problem wrócić z tandemem do kraju!

Czytając opinie o tym biurze... podsumowałbym: standardy Bałkańskie  :icon_twisted:
Czyli chaos spontan i nikt nic nie wie. (na podstawie opinii netowych)

Offline m+k

« 25 Lip 2012, 20:58 »
Odpowiadam:
1. Mieliśmy przesiadkę w Katowicach, w drodze powrotnej rwónież (na autostradzie w Chorwacji z tym, że rowery były już w tym autokarze do którego się przesiadaliśmy - taki mały "misz-masz"). Najważniejsze, że dojechaliśmy.
2. Jechały wyłącznie pełnowymiarowe autokary.
3. Toalety w autokarze - działały.
4.Nie płaciliśmy żadnej opłaty klimatycznej, wyłącznie bilety.
Opinie są jakie są. Każdy ma inne wymagania. Z tym, że opinie z reguły dotyczą zakwaterowania i pobytu na opłaconych turnusach. A jeśli chodzi o przejazd to chyba normalne, że w takiej cenie biuro stara się tak obłożyć autokary aby utrzymać taką niską cenę. Coś za coś. Najlepiej to wszelkie szczegóły dogadać na gg.
Pozdrawiamy :)

• Kołodziej
    • Tandemowe podróżowanie
« 25 Lip 2012, 21:49 »
Dzięki za rzetelne info:)
Widać nie taki diabeł straszny jak go malują..
Mam teraz ciężki orzech do zgryzienia, bo mają połączenie które terminami idealnie pasuje w nasz urlop, ale myśl o zostawieniu tandemu w obcym autokarze napawa mnie przerażeniem :(

Jak by to były dwa osobne to luz, ale zdobycie tego kosztowało mnie zbyt wiele zaangażowania emocjonalnego i finansowego.

Wiem że zazwyczaj turysta kupujący wycieczkę ma większe wymagania niż podróżnik który chce dotrzeć do celu. Komentarze które czytałem dotyczyły całości - na przejeździe również ludzie suchej nitki nie pozostawiali.

Offline m+k

« 25 Lip 2012, 21:54 »
Bo co by nie mówić, podróż to masakra. 30 godzin w autokarze to horror i tyle. Co do strachu o rower to chyba nie ma co się denerwować. Nasze były tak załadowane bagażami, że nawet gdyby ktoś próbował go wyjąć to niestety - nie da rady.
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Krajcar

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 04.02.2012
    • Wrocław-Paryż 2012 - blog, relacja
« 2 Wrz 2012, 13:55 »
co do podróżowania z rowerem i pakowania go przed autobusem : przedwczoraj wracaliśmy z podróży po Europie autokarem z Paryża. rowery rozkręciliśmy przed samym odjazdem autobusu i zawinęliśmy w grubą ceratę ochronną z castoramy (taką do malowania). kierowcy wpierw kręcili nosem patrząc na nasze kokony (choć zajmowały mniej miejsca niż wielkie walichy damulek wracających razem z nami). co chwilę mówili "no nie wiem, nie wiem..". w końcu padło sakramentalne "no dobra, weźmiemy. musicie dopłacić 15euro za nadbagaż". oczywiście nadpłata za nadbagaż trafiła do kieszeni.

Wyprawa rowerowa Wrocław-Paryż 2012
www.wroclaw-paris.blogspot.com

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 2 Wrz 2012, 15:03 »
Warto byś dodał, który to przewoźnik, by kolejni chętni
wiedzieli kogo (nie) wybierać.

* * *

Autokarowe wrażenia znajdują się też w wątku o PB:

-> http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=4058.0

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
« 2 Wrz 2012, 15:28 »
Tandem wszedł do średniego autokaru kursowego, kierowcy nie robili problemów, no ale to Turcja była. Co prawda ledwo się zmieścił i zajmował całą szerokość, ale jednak jakoś do podróżująca para Francuzów upchała.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum