Autor Wątek: Rower na wyprawy dłuższe z sakwami, plus teren górzysty i leśny.  (Przeczytany 7872 razy)

Offline Kobieta bruma

• Szukaj mnie tam, gdzie pieprz rośnie...
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 19.08.2015
Witam serdecznie, mój budżet na rower  to przedział od 2-3 tyś. Chciałabym w tej cenie znaleźć rower na dłuższe wyprawy. Tak żeby można zamontować sakwy i błotniki. Rower z przeznaczeniem raczej do wypraw w trudniejszym terenie, podjazdy, kamienie, piach i oczywiście płaskie odcinki asfaltem. Co proponujecie. To pierwszy mój taki poważniejszy zakup i nie wiem jak do tego się zabrać. Myślę, że rower mtb tylko jaki?

Od 15 las jeżdżę zwykłym trekkingiem, ze sztywnym widelcem. Rower spisuje się świetnie, jednak cienkie opony i brak amortyzatora daje się we znaki w trudniejszym terenie, nie odważyłam się jednak jechać w nim tam, gdzie mi się marzy...

Marzą mi się Bieszczady, Sudety, Beskid :).

Co doradzicie, co polecicie? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Z sakwami amortyzator mało daje, bo i tak sobie nie pośmigasz za szybko. Pogubisz bagaż :P Także amortyzatory raczej dużo nie pomogą. Myślę, że 29'er z oponami 2-2.2 cala i mocowaniem na bagażnik może Cię zadowoli? W tym budżecie spokojnie dostaniesz taki sprzęt.

Offline Kobieta bruma

No nie wiem czy mało daje, wydaje mi się, że i tak jest łatwiej  na kamieniach, korzeniach etc. I zawsze można chyba go usztywnić jakby co, a gdy znajdzie się ładną chatkę to pośmigać bez sakw :). A może więcej tych parametrów i może jakiś przykład :P

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
możesz sobie przejrzeć mój wątek, bo podobne cele zakładałem http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=13271.0
Muszę tylko zaktualizować fotki, bo doszło parę bajerów :)

My home is where my bike is.

Offline Kobieta bruma

możesz sobie przejrzeć mój wątek, bo podobne cele zakładałem http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=13271.0
Muszę tylko zaktualizować fotki, bo doszło parę bajerów :)

Przejrzałam wątek, i bardzo fajny rower złożyłeś, ja jednak szukam gotowego produktu, bo nie umiem składać. I po cichu liczyłam, że co odważniejszy użytkownik forum, rzuci jakimś linkiem ;).

Czyli reasumując co zostało tu napisane:
rama mtb z mocowaniem na bagażnik - damska czy męska geometria ramy?
Koła 27,5, a nie 29, a jak dodam, że mam 173 cm wzrostu?
A amortyzator jaki?

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
główny problem z mtb 26" polega na tym, że producenci poszli w 27,5" prawie eliminując modele 26". Także jak się chce 26", to pozostaje poskładanie samemu, ew rynek wtórny. 27,5" potrafi być problematyczny, ze względu na dostępność części. Chociażby rozdarcie opony, w przeciętnym rowerowym na uboczu takich cudów mieć nie będą. Na 29" awaryjnie założysz jednak te 28" z mniejszym balonem i jakoś pojedziesz dalej.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Znam kilka kobiet wzrostu do 160cm jeżdżących na 28" (czyli 29 z węższymi oponami) i dobrze im z tym,  więc może nie warto się od razu ograniczać?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Włoszczowska z 1.70 jeździ od kilku lat na 29er i bardzo sobie chwali.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Irina Kalentiewa, Wilow Koerber i Heather Irmiger też jeździły na 29erach, najwyższa ma 161 cm wzrostu ;)

• Wyprawy młodej pary
To też zależy co się lubi. Ja zaczynałem od rowerów 26", potem trekking 28" a teraz idę w stronę 69".

Generalnie 26" będzie zwinne, posłuszne, skrętne. 29" będzie miękko leciało po dziurach, ale jedzie się jak na czołgu. Mniejsza kontrola. Zależy czego szukasz i jak Wilk słusznie zauważył, wzrost jest ważnym kryterium. Nie tylko w prowadzeniu, ale też wizualnie mała osoba na wielkich kołach może wyglądać zabawnie.

Co do konkretnych rowerów - mógłbym coś wybrać, ale są pewnie osoby bardziej zorientowane w aktualnych ofertach. Na pewno 26" łatwo jeszcze znaleźć np. w Decathlonach (BTwin) ale to chyba tylko budżetowe modele.
« Ostatnia zmiana: 8 Gru 2015, 20:14 wikrap1 »

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Z tym 69 to lepiej uważaj  8)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

• Wyprawy młodej pary
Na co? Od kilku miesięcy śmigam i tak polubiłem ten rower, że aż chcę nim zastąpić Shannona :P

Ale na priv zapraszam, albo mój temat o 69, tutaj nie róbmy koleżance offtopu ;)

Offline Kobieta bruma

Co do konkretnych rowerów - mógłbym coś wybrać, ale są pewnie osoby bardziej zorientowane w aktualnych ofertach. Na pewno 26" łatwo jeszcze znaleźć np. w Decathlonach (BTwin) ale to chyba tylko budżetowe modele.

Nie krępuj się :), tylko 26 odpada. Skłaniam się do 27,5 lub 29. Nim pójdę do sklepu pogadać chciałabym mniej więcej wiedzieć, czego powinnam szukać. Zawsze się boję, że mi coś wcisną.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
27,5'' nie jest zbyt popularne, za granicą może być problem z oponą lub obręczą w razie uszkodzenia.
29'' można bez problemu zastąpić 28''.
« Ostatnia zmiana: 9 Gru 2015, 19:19 Karol »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum