Autor Wątek: Azja Centralna - lipiec 2016  (Przeczytany 3077 razy)

Offline Kobieta lubiealpaki

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 15.01.2013
Azja Centralna - lipiec 2016
« 8 Gru 2015, 22:25 »
Czołem podróżnicy rowerowi!
Już od dłuższego czasu gdzieś z tyłu głowy tłuką się i tłuką się te Stany, a że nie wierzę w życie po studiach - postanowiłam w najbliższe wakacje przejechać na dwóch kółkach przynajmniej dwa z nich. Najchętniej Tadżykistan i Kirgistan (ten drugi ze względów logistycznych - można tam dolecieć tanimi tureckimi liniami lotniczymi), choć jeśli potencjalny kompan będzie chciał odwiedzić też Uzbekistan to może dam się urobić ;)

Jak to widzę? Grupką 2-4 osób włóczymy się po okolicy, zdobywamy przełęcze, cieszymy oczy górami. Z uwagi na specyfikę rejonu będzie raczej mało typowego zwiedzania - myślę, że czasownik "chłonąć" najlepiej oddaje to, czego oczekuję po kontakcie z Azją :) Buzkaszi, herbata z tłuszczem, kamienie szlachetne, skośne oczy :D

Kogo szukam? Osoby w zbliżonym do mnie wieku (powiedzmy 21-28 lat), z kondycją 7-8/10 (nie jestem terminatorem - nastawiam się na ciężką rowerową robotę ale 100 km po górach nie zrobię ;) ), najlepiej z choć podstawową znajomością rosyjskiego (ja się dopiero uczę, ale raczej się dogadam), ogarniętego osobnika/osobniczki :) Dodatkowo punktowane są: poczucie humoru, umiejętność porannego wstawania i trzycyfrowe IQ :p

Nocujemy w namiotach, w większych miastach można skorzystać z CSa.
Deszcz ---> lekki jest fajny, ulewy przeczekujemy :)
Preferowane drogi: oczywiście lokalne :)

Krótko o mnie: na co dzień studiuję farmację w Krakowie (IV rok). Namiot jest moim drugim domem, jeździłam tu i tam, z czego na rowerze przez Rumunię, a dwa lata później przez Bałkany.
Są chętni/chętne?

Offline Kobieta juanita_hawaii

• Miasto: Radom/ Kraków
  • Na forum od: 22.01.2012
Odp: Azja Centralna - lipiec 2016
« 29 Gru 2015, 02:20 »
Polecam tego człowieka! :) ma poukładane w głowie jak potrzeba i jest znakomitym towarzystwem.
Sama bym pojechała, bo nikt nie robi tak pysznej herbaty z tłuszczem, ale już tam byłam.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 29 Gru 2015, 11:44 »
Na deszcz to raczej nie licz ;)

Gdyby nikt się nie znalazł, to znajdzie się w Bucharze albo w Samarkandzie :)

Pozdrawiam
… why so serious ?

Offline Kobieta juanita_hawaii

• Miasto: Radom/ Kraków
  • Na forum od: 22.01.2012
« 29 Gru 2015, 20:18 »
Nad Issykiem czasem pada...no i tłucze gradem po przełęczach :D

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 30 Gru 2015, 07:32 »
W dolinie Narynu też ;)

I nad Song

Offline Kobieta hajduczek

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 04.06.2014
« 30 Gru 2015, 14:40 »
Hej!
W tym roku przez pierwsze 3 tygodnie lipca z grupą przyjaciół podróżowałam rowerem po Kirgistanie. Piękny kraj, góry są niesamowite, polecam. Trafiliśmy na upały i dlatego jestem zdziwiona, że nad Song Kul i Issyk Kul padało. Doliną Narynu jechaliśmy na przełęcz Tosor, też nie padało.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 30 Gru 2015, 22:21 »
No dobra .. .w  Górach Fańskich lało przez 2 dni ... zapomniałem ;)
… why so serious ?

« 3 Sty 2016, 20:52 »
Dzięki za rekomendację, Juanita ;) Skrzynka niestety nadal nie pęka w szwach :p

Offline Mężczyzna viruss3000

• Miasto: Sosnowiec
  • Na forum od: 05.03.2013
« 9 Sty 2016, 21:53 »
Pewnie już robiłaś rozeznanie więc moje pytanie.

Tak +/- ile kosztuje przelot w tą i z powrotem ?
I na jaki czas chcesz tam jechać ?

« 10 Sty 2016, 20:21 »
4-6 tygodni
Należy liczyć ok.1,5k, trzeba polować na dobrą okazję - niedawno widziałam loty z Pragi do Biszkeku za 1.3k

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 11 Sty 2016, 11:23 »
Lotnisko w Pradze ma tu złą renomę.

Nie znam autorki, za to odwiedzenie Tadżykistanu i Kirgistanu gorąco polecam. Tego drugiego - zanim Kirgizami zawładną pieniądze.

« 11 Sty 2016, 19:36 »
Dlaczego? Co jest nie tak z tą Pragą?
O Kirgizach słyszałam już liczne opowieści, krążące głównie wokół dwucyfrowego IQ i zamiłowania do przekrętów. Będę miała okazję sprawdzić ;)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 11 Sty 2016, 20:05 »
/.../
O Kirgizach słyszałam już liczne opowieści, krążące głównie wokół dwucyfrowego IQ i zamiłowania do przekrętów. Będę miała okazję sprawdzić ;)

:icon_redface:
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

« 14 Sty 2016, 18:10 »
Wiesz, z podróży wynosimy różne rzeczy, nie zawsze są to jednak wspomnienia w stylu "kraj X to piękne krajobrazy, wspaniała kultura i gościnni ludzie". Od kilku osób będących na tych terenach słyszałam podobne wypowiedzi a nie sądzę, żeby mieli powody zmyślać ;) Inna sprawa, że dla mnie otwartość to też umiejętność dostrzeżenia negatywów i zgrzytów...Co kto lubi ;)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 14 Sty 2016, 18:37 »
Dlaczego? Co jest nie tak z tą Pragą?

marg z ekipą nie wyleciała z Pragi w Himalaje. Nie mogę Ci podlinkować odpowiedniego tematu, bo nie pamiętam gdzie jest, ale chodziło o powiedzmy złą wolę obsługi lotniska.

O Kirgizach słyszałam już liczne opowieści, krążące głównie wokół dwucyfrowego IQ i zamiłowania do przekrętów. Będę miała okazję sprawdzić

:icon_redface:
No wiec ja tam byłam dwa miesiące i naprawdę nie zauwazyłam nikogo z dwucyfrowym IQ. Zastanawiam się, jak bardzo trzeba byc chamem i jak bardzo trzeba mieć na swój temat w dupie przewrócone by tak oceniać inną nację. Proszę, nie wskazuj mi palcem, jeśli to ktoś z forumowiczów tak Ci powiedział to nawet nie chcę tego wiedzieć.
Co do zamiłowania do przekrętów - nie wiem o jakie rpzekręty chodzi, ale kombinatorstwo i wyłudzanie kasy na  powiedziałabym normalnym poziomie jak w tego typu krajach, tez tego nie lubię, owszem zdarzało się, zaprzeczyc nie mozna. Np. chłopiec za podprowadzenie do sklepu zazyczył sobie potem kasy albo pan za machnięcie ręka w kierunku do czegoś o co pytaliśmy, tez nagle zazyczył sobie kasy, albo koleś na koniu za to że podjechał z nami 100 metrów też nagle zechciał baksów. We wszystkich tych wypadkach nie dalismy oczywiscie zadnej kasy, no ale niesmak zawsze jakiś chwilę jest;)

PS. Tak czy owak chyba bardziej niesmacznie mi się zrobiło we Wrocku, jak na chwilę się odwróciłam a ktoś zapieprzył mój bilet (40zł) z biletomatu i wszedł sobie z moim biletem na teren Zoo;)

"kraj X to piękne krajobrazy, wspaniała kultura i gościnni ludzie"

Natomiast taka ocena to w sumie jest bardzo porównywalna z "w kraju X sa krętacze i półgłówki" czyli raczej ogólnikowa i raczej nieprzydatna. :D
« Ostatnia zmiana: 14 Sty 2016, 19:31 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum