Autor Wątek: Aparat na rower(lustrzanka)  (Przeczytany 4355 razy)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Odp: Aparat na rower(lustrzanka)
« 18 Gru 2015, 12:02 »
A Pentax ma tą zaletę że korpus i kitowe obiektywy są uszczelnione co może mieć znaczenie jak się przez miesiąc mieszka w krzakach.

Obiektywy ze znaczkiem WR i korpusy K-S2, K-3 II i 645z (to aktualne), starsze uszczelnione: K10D, K20D, K-7, K-5, K-3, K-30, K-50, 645D.
Obiektywy: wszystkie "gwiazdki" do tego DA 16-85, DA 18-50, DA i DA L 18-55 z WR, DA 18-135, DA 50-200 WR, DA 55-300 WR.

O wadze pentaksów pisałem wcześniej - metalowy szkielet i pryzmat niestety - ważą więcej niż tunelik z lustrami i troszkę plastikowych wzmocnień. Mam K-30, który z bateriami i da 18-135 to już ponad 1300 gram, w pracy mam 5D z 24-70/2.8, który waży nieco więcej,  w ramach kompromisu między wagą a jakością zdjęć zacząłem używać fuji x.

@Trochę późno, jakoś mi umknęło co nieco ;)
« Ostatnia zmiana: 18 Gru 2015, 12:15 wojtek »

Offline Mężczyzna mxdanish

• Kręcę bo lubiĘ
  • Miasto: Rumia
  • Na forum od: 10.03.2015
« 18 Gru 2015, 12:29 »
Po pierwsze primo nigdzie nie pisałem o "złomie".
Tak, przepraszam, pisałeś o ustrojstwie, ale też nie miałem na celu obrażac nikogo.

Nie namawiam tez nikogo do zakupu akurat canona, ani do zakupu lustrzanki.
Po prostu, przedstawiłem mój punkt widzenia odnośnie wyboru lustrzanka vs kompakt.
Dla mnie ważniejsza jest jakość zdjęcia od gabarytów czy też wagi sprzętu.
Pozdrawiam
Mariusz

Offline Mężczyzna outsider

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 13.07.2015
« 18 Gru 2015, 13:24 »
Obecnie lustra tracą większość przewag na rzecz bezlusterkowców 4:3, Jakość zdjęć jak w lustrzankach, gabaryty niemal jak zaawansowane kompakty, wymienne obiektywy. Jak dla mnie dla podróżników same zalety.

• Kręcę bo lubiĘ
« 18 Gru 2015, 18:00 »
Bezlusterkowców nie znam cen,  wiec ciężko mi argumentować ale wydaje mi się że podobny parametrami do lustrzanki będzie droższy.  Oczywiście mogę się mylić.

-----------------------
tapnięte z tableta

Pozdrawiam
Mariusz

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

• Kręcę bo lubiĘ
« 18 Gru 2015, 20:12 »

Tylko pytanie czy swojego awatara też lustrzanką cykałeś?  ;D

Canon 5d Mk II + C17-40L
Mój  zestaw na dłuższe wycieczki.

Choć na wyprawę z namiotem nie brałem bo sie bałem stracić sprzęt w razie incydentu, a nadal jest to moje narzędzie pracy.

-----------------------
tapnięte z tableta

Pozdrawiam
Mariusz

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 18 Gru 2015, 20:38 »
Ale IMO wraz z postępem technicznym to typowe lustrzanki coraz mniejszy sens mają na rowerowe wyjazdy, bo gabaryt tego kloca jest dla mnóstwa osób nie do przyjęcia.
Nie myśl, że lustrzanki będą stać w miejscu. Jakiś czas temu pokazały się składane kitowe obiektywy, które pozwalają na zredukowanie wystającej lufy
http://www.fotopolis.pl/n/20326/pentax-hd-da-18-50-mm-f4-56-dc-wr-re/

Sam jestem posiadaczem naleśnika. Wdzięczne maleństwo, które zabieram na wycieczki.
http://www.optyczne.pl/1026-Pentax_smc_DA_40_mm_f_2.8_XS-specyfikacja_obiektywu.html

Tak jak napisałeś, jest zawsze pewien kompromis. Jednak czy to lusterkowiec, czy też bezlusterkowiec, aparat z wymienną optyką daje większą możliwość dopasowania do swoich zachcianek.

My home is where my bike is.

• Kręcę bo lubiĘ
« 18 Gru 2015, 20:40 »

Tylko taki zestaw do tego typu fotek - to się nadaje jeszcze mniej niż kompakt do nocnych zdjęć 

He he też tak uważam.  Zwłaszcza na szosie i zwłaszcza po glebie z aparatem na plecach (na szczęście wyszedł ze szwanku).
Ale na tą chwilę to jest mój najlżejszy zestaw.  Przez moment miałem kompakta ale pozbyłem się szybko jak obejrzałem pierwsze zdjęcia. 

Do tydzień temu jeszcze pstrykalem zdjęcia telefonem lumia 930. Lepszy efekt niż z kompakta którego miałem ale z kolei szkoda mi było baterii.
Mikołaj mi przyniósł wiec kamerkę SJ4000 i to będzie teraz podstawa na każdy krótki lub średni wyjazd.

Jak zrobią kompakt o porównywalnej jakości zdjęć do lustrzanki (chociaż cropa) to z pewnością także tego spróbuję.

-----------------------
tapnięte z tableta

Pozdrawiam
Mariusz

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 18 Gru 2015, 21:41 »
Sony RX1
Jak zrobią kompakt o porównywalnej jakości zdjęć do lustrzanki (chociaż cropa) to z pewnością także tego spróbuję.
W jakim sensie podobny? I do jakiej lustrzanki?
Kompakty z matrycami formatu APS-C już są (Fuji x100, Ricoh GR, Nikon Coolpix A), są też kompakty "fufu" :)

• Kręcę bo lubiĘ
« 18 Gru 2015, 21:54 »
Kompakty z matrycami formatu APS-C już są (Fuji x100, Ricoh GR, Nikon Coolpix A)

Wszystko ładnie pięknie, te aparaty są bardzo fajne (x100 miałem przez 2 miesiące i byłem bardzo zadowolony) ale trzy rzeczy:

1. Cena za kompakt 2.5k to przegięcie moim zdaniem (o leice i jej cenie już nawet nie wspomnę...)
2. Stała ogniskowa (x100 ma 35 mm więc niby rewelacja ale obawiam się że na rower się nie nada do wszystkiego)
3. CENA! ;)

Jak wyglebałem się z aparatem to pierwsze co zrobiłem to właśnie sprawdziłem czy on działa, potem czy działa rower a na końcu ja. Przy telefonie nie miałem stresu w ogóle a kamerkę po to kupiłem aby jak najmniej na nią uważać.

Z resztą, rozmowa zeszła chyba z toru.

Ja jakbym miał dla siebie wybierać aparat za cenę 1200-1300 zł, wybrałbym lustrzankę nawet podstawową zamiast kompakta, ponieważ przy tej samej wartości (moim zdaniem oczywiście) oprócz ewentualnego gabarytu na korzyść kompakta nie przemawia nic więcej.
Pozdrawiam
Mariusz

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 18 Gru 2015, 22:01 »
Ej no, za takie pieniądze, to bym kupił jakiegoś bezlusterkowca z naleśnikiem  ;)
Swojego fuja, egzemplarz poekspozycyjny, kupiłem za 730 złotych.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
« 19 Gru 2015, 10:27 »
Tak sobie czytam i widzę, że wielu ludzi przechodzi ten sam problem...
Sam teraz zastanawiam się nad zmianą aparatu - zazwyczaj używam lustrzanki (50d) i obserwuję, że coraz częściej nie chce mi się jej brać, a odkąd zacząłem jeździć na szosie to już w ogóle.

Myślę o bezusterkowcu (np. Fuji X-t10) ale i tak obawiam się, że nie rozwiąże to całkiem problemu - czasem potrzebny po prostu aparat w kieszonce. :)
Zaawansowany kompakt jest fajny, ale pewnie każdy fotoamator będzie się czuł jakby ktoś mu związał ręce jakby miał go używać jako jedynego aparatu. Rozwiązaniem pewnie jest posiadanie dwóch aparatów coś jak np. Sony rx100 III i coś do zaspokojenia swoich kreatywnych potrzeb. Problem jest podstawowy - kosztuje to kupę kasy.

Może dobrym rozwiązaniem jest po prostu przetestować różne rozwiązania, dobry aparat zawsze można sprzedać z nie tak wielką stratą, kupić też używany/albo model niżej. Ciężko w sumie doradzić, ale uważam, że nie zawsze lustro to jedyne rozwiązanie aby mieć dobre zdjęcie/pamiątkę. Z autopsji widzę, że lepiej mieć mały kompakt ale nosić go ze sobą niż lustro w szafie ;)
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 19 Gru 2015, 11:01 »
Patrząc na to, co Michał-Podjady potrafi wycisnąć z RX100, to szacun się należy ;)

http://camerasize.com/compact/#332,445,491.397,565.409,553.423,192.293,ha,t

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum