Autor Wątek: Zmiana butów SPD  (Przeczytany 1982 razy)

Offline Mężczyzna mxdanish

• Kręcę bo lubiĘ
  • Miasto: Rumia
  • Na forum od: 10.03.2015
Zmiana butów SPD
« 14 Gru 2015, 10:53 »
Hejka,

zrodziła sie u mnie słaba sytuacja i spróbuję ją na szybko nakreślić.

Mianowicie po 9 latach jeżdżenia w butach sidi (początki na sponningu a od 4 lat na rowerze), okazało się że nabawiłem się kontuzji stopy. Boli mnie staw palucha, od strony podeszwowej, zaraz pod punktem przyłożenia siły na pedały. Boli mnie tylko w butach sidi i tylko na rowerze :( Mogę biegać i chodzić, czuję lekki 'dyskomfort' ale nie boli. Rano jest to takie wrażenie jakby sie ciągle stało na metalowej kuleczce, a potem po rozchodzeniu uczucie znika. W międzyczasie kupiłem nowe buty (również sidi, podobny model z klamrą) ale jest gorzej. Okazało się, że te rozchodzone mniej podrażniają mi obolałe miejsce.

Od września bujam się po lekarzach i fizjoterapeutach, i każdy kolejny ma inną teorię.
- Pierwszy na mnie nakrzyczał, że 'po co jeżdżę na rowerze, to moja wina itd' - wyszedłem bo bałem się, że go skrzywdzę.
- Drugi podejrzewał złamanie trzeszczki - RTG nie wykazało zmian, stwierdził że nie ma potrzeby robić dalszych badań, kazał zrobic przerwę w jeżdżeniu i sprawdzić co się będzie działo. 4 tygonie przerwy nie dały dosłownie nic.
- Trzeci powiedział, że wg niego sklepienie stopy jest nieprawidłowe i zalecił wkładki ortopedyczne. Określił, że diagnoza jest prosta. Stan zapalny spowodowany złym ułożeniem stopy.
- Poszedłem po wkładki, zbadała mnie pani fizjoterapeuta, odrzuciła teorię o zlym wysklepieniu stopy, powiedziała, że nie chce mnie naciągać i wg niej wkładki nic nie dadzą, skierowała na USG, jednoznacznie wskazała winnego - za wąskie buty spd (sidi są wąskie i mając takie lekko łódeczkowate podeszwy, twardymi krawędziami ocierały mi o boczne części stawów powodując stan zapalny)
Na USG czekam - do dobreo specjalisty zapisałem się na 4 stycznia, obecnie jeżdżę w zwykłych butach na pedałach platformowych (tych dużych od freeride) i chciałbym przymierzyć się do nowych butów spd.

Się rozpisałem troszkę, a moje pytanie jest w sumie prostsze, nie mam możliwości w sklepie przymierzania modeli w nieskończoność ponieważ mam dużą stopę (rozmiar 47 z lekkim plusem) więc muszę na początek zamówić model.

Szukam butów które są szerokie w swojej konstrukcji, takie które będą wyraźnie szersze od sidi.
Wersja MTB, na raczej cieplejsze warunki - na zimę mam cieple pokrowce, wiosną i jesienią stopy mi nie marzną a na lato wolałbym żeby miały jak 'oddychać'.

Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Mariusz

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
Odp: Zmiana butów SPD
« 14 Gru 2015, 11:24 »
Sidi ma modele dla osób z większym podbiciem.Te buty są szersze.Tylko ja mierzyłem buty szosowe.Nie wiem jak to jest z mtb.
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 14 Gru 2015, 11:52 »
A próbowałeś przesunąć bloki maksymalnie do tyłu?

PS. W Specializedach też mam problem z szerokością.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 14 Gru 2015, 12:28 »
/.../

Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.

Również robiąc trasy krótsze od prezentowanych na Forum, w SiDi'kach, mniej/więcej właśnie pod stawem palucha (zwłaszcza jednej stopy) odczuwałem bolesność. Trasy wydłużając, dyskomfort wzmagał się.

Wywaliłem cieniusie wkładki SiDi, jakie były z butami, SiDi wkładki nabyłem grubsze, bardziej sztywne, b. komfortowe.

Jest znacznie lepiej lub dobrze.

W przypadku niewłaściwego ustawienia bloków, dolegliwość/uraz, o jakim wspominasz, pewniej/bardziej się manifestują.

(Ew.) Buty (jeśli zbyt wąskie/małe), wkładka, ustawienie bloków.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

• Kręcę bo lubiĘ
« 14 Gru 2015, 13:37 »
Nie do końca sprecyzowałem... Boli mnie w butach sidi nie ważne czy na rowerze czy na ziemi. Wkłądam je i po prosty boli więc nie ma znaczenia ustawienie bloków (choć też to próbowałem).
Zmieniałem też wkładki na grubsze, miękkie, twarde, ortopedyczne i fakt, bywało lepiej ale nie dobrze :/

Własnie dlatego szukam innych butów, przydałyby mi sie konkretne modele, a jak nie to będę musiał metodą próbi błędów szukać.
Pozdrawiam
Mariusz

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 14 Gru 2015, 14:49 »
Jestem w twoim wieku i też stopa mi "skapciała" - jakieś 2 lata temu. Zauważyłem to po butach od tenisa ziemnego, do którego używam zawsze butów jednej marki.

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna adamoz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 25.04.2013
« 14 Gru 2015, 16:18 »
Pewnie nie ma innej opcji jak pomierzyć różne modele, ale wydaje mi się, że shimano są całkiem szerokie. Ja mam jeden z podstawowych modeli mtb shimano z klamrą i są dość szerokie, a stopę mam raczej z tych szerszych, bo często buty są dla mnie za wąskie, mimo teoretycznie dobrego rozmiaru.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 14 Gru 2015, 16:37 »
To co pisze adamoz to czysta prawda, z jednym ale szukając spd też trafiłem na Shimano mtb z rzepem ale ( no właśnie ) 2 numery większe niż noszę normalnie także bez przymiarki się chyba nie obejdzie
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 14 Gru 2015, 17:10 »
swego czasu szukałem najszerszych butów i takie są Northwave
mówię o SPD choć wcześniej jeździłem na SPD SL Shimano
może musiałbyś się przesiąść na turystyczne z blokami SPD
MiRowerDajePower

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 14 Gru 2015, 20:14 »
Buty po SPD a zwłaszcza dobór ich szerokości do dosyć indywidualna sprawa.
Też posiadam dosyć szeroką stopę. Shimano posiada w swojej ofercie modele "poszerzane", sprawdź w katalogu(bierz pod uwagę ze dwa numery większe). W zeszłym roku kupiłem kolejne buty SPD. Tym razem wybór padł na Northwave, leżą dobrze, są wreszcie odpowiednio szerokie. :)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

• Kręcę bo lubiĘ
« 14 Gru 2015, 22:36 »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
jak masz znajomych to od nich spróbować popożyczać
No cóż, znajomych mam ale z mniejszymi płetwami ;) a w związku z tym nie mam opcji przymiarek.

Tym razem wybór padł na Northwave

Jesteś w stanie określić model? Byłoby to bardzo pomocne.

Poszukiwania czas zacząć :)
Pozdrawiam
Mariusz

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 15 Gru 2015, 15:22 »
3 lata temu było na rynku sporo butów exustar wszystkie modele wyjątkowo szerokie.

Offline Mężczyzna adamoz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 25.04.2013
« 15 Gru 2015, 16:11 »
(bierz pod uwagę ze dwa numery większe)

Tego bym nie polecał. Kupiłem buty zimowe na tej zasadzie, o numer większe, żeby dodatkowe skarpetki się z zapasem mieściły - i bardzo żałuję. Kupa jest z nimi problemów, za duży but to też przesunięcie bloków względem właściwej pozycji stopy - i to u mnie powoduje problemy z kolanem, których w letnich butach nie ma.

Raczej nie chodzi o to by brać shimano o 2 numery za duże, a o to że shimano ma zawyżoną rozmiarówkę. Ja normalnie noszę 43, a shimano spd mam 45.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum