jeśli jechałem przez gminę Dobczyce - obszar wiejski i byłem w Stadnikach (małopolskie) które leżą na granicy z gminą Gdów, to mogę uznać że byłem w gminie Gdów ?
Miejscowość może być położona tylko i wyłącznie w jednej gminie, np. Stadniki są na terenie gminy Dobczyce i tyle. Granice znajdują się gdzieś między miejscowościami.
Warto dodać, że sam sobie narzucasz jakąś formułę zaliczenia gminy, można np.
- przekroczyć granicę gminy, choćby o metr (do tego potrzebne są odpowiednie mapy województw, np. wyd. Beaty Piętki, już dawno ich nie produkują, ale bywają tu i ówdzie do kupienia w necie)
- dojechać do jakiejkolwiek miejscowości znajdującej się w nowej gminie (tutaj niezastąpiona będzie wikipedia)
- dojechać do siedziby gminy (najlepiej do centrum, rynku itp), najpewniejszy sposób. Ja stosuje tę właśnie metodę, bo wcześniej zdarzało się, że dojechałem do np. Jędrzejowa, ale widziałem jedynie znak z nazwą miasta i pole buraków, tzn. niby byłem w Jędrzejowie ale tak naprawdę to nie byłem
- można ustalić odrębne zasady zaliczenia dla gmin miejskich i wiejskich (tak jak Remigiusz)
- możesz wymyślić sobie jeszcze inne kryteria, jakaś pamiątkowa fotka albo coś
W ogóle to polecam mapy województw z PPWK (Copernicus) i Compassu, gdzie ładnie są wyróżnione miejscowości gminne (ale nie ma granic). Wyróżnień nie ma niestety w produktach Demartu.
Jak to jest z tymi gminami ? W pliku który mi podesłał Remigiusz (i który jest też dostępny na jego stronie) są czasami wyodrębnione gminy np:
Tarnów - miasto
Tarnów - obszar wiejski
a mnie Sławek podesłał stronkę z (ponoć) aktualnymi gminami, i są np gminy:
Dobczyce - miasto
Dobczyce - obszar wiejski
i wiele innych w podobnych układzie, które w arkuszu widnieją jedynie jako jedna gmina Dobczyce....
Liczba gmin w zasadzie jest niezmienna, no ostatnio powstała gmina Jaśliska w Beskidzie Niskim, ale to wyjątek. Także bazuj na pliku Remigiusza, bo tylko tam znajdziesz prawdę
Niektóre miasta (np. właśnie Tarnów) są siedzibami dwóch gmin (miejskiej i wiejskiej), ale to tylko niektóre, wszystkie je znajdziesz wyszczególnione w rzeczonym pliku. I te dane znajdują swoje odzwierciedlenie na głównej mapie gmin, którą wygrzebałeś na wiki. To co podesłał Sławek to już jakieś szczegółowe rzeczy, nam zupełnie nieprzydatne.
Aha, czasami nazwa gminy nie jest tożsama z siedzibą jej władz (np. gmina Biskupice koło Wieliczki, Czorsztyn czy Grunwald ).
Jeśli masz jakieś wątpliwości to możesz zawsze zajrzeć np. tutaj.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Podział_administracyjny_województwa_małopolskiego
Jeśli chcesz parę przydatnych mapek (w gif), to prześlij mi na privie swojego maila