Autor Wątek: Dlaczego nie zawsze wybieram najkrótszą drogę  (Przeczytany 18265 razy)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Remigiusz - zapraszam do siebie wolną chwilą. To rzut beretem od Nowego Sącza te Jaśliska, a i piwo się wypije :D  I co tu więcej końbinować?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
hmmm, to ja kilka pytań:

jeśli jechałem przez gminę Dobczyce - obszar wiejski i byłem w Stadnikach (małopolskie) które leżą na granicy z gminą Gdów, to mogę uznać że byłem w gminie Gdów ?

Jak to jest z tymi gminami ? W pliku który mi podesłał Remigiusz (i który jest też dostępny na jego stronie) są czasami wyodrębnione gminy np:
Tarnów - miasto
Tarnów - obszar wiejski

a mnie Sławek podesłał stronkę z (ponoć) aktualnymi gminami, i są np gminy:
Dobczyce - miasto
Dobczyce - obszar wiejski

i wiele innych w podobnych układzie, które w arkuszu widnieją jedynie jako jedna gmina Dobczyce....

http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/
(na stronie m.in. mapy topograficzne całej Polski)

chciałem nałożyć swoje zrobione trasy na mapę, żeby obczaić w jakich gminach już byłem... macie na to jakiś sposób, czy pozostaje porównywanie zwykłych map z łysą mapą gmin ew z tą którą podlinkowałem (o ile gminy są tam dobrze zaznaczone...)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Cytat: "Waxmund"
jeśli jechałem przez gminę Dobczyce - obszar wiejski i byłem w Stadnikach (małopolskie) które leżą na granicy z gminą Gdów, to mogę uznać że byłem w gminie Gdów ?

Miejscowość może być położona tylko i wyłącznie w jednej gminie, np. Stadniki są na terenie gminy Dobczyce i tyle. Granice znajdują się gdzieś między miejscowościami.

Warto dodać, że sam sobie narzucasz jakąś formułę zaliczenia gminy, można np.
- przekroczyć granicę gminy, choćby o metr (do tego potrzebne są odpowiednie mapy województw, np. wyd. Beaty Piętki, już dawno ich nie produkują, ale bywają tu i ówdzie do kupienia w necie)
- dojechać do jakiejkolwiek miejscowości znajdującej się w nowej gminie (tutaj niezastąpiona będzie wikipedia)
- dojechać do siedziby gminy (najlepiej do centrum, rynku itp), najpewniejszy sposób. Ja stosuje tę właśnie metodę, bo wcześniej zdarzało się, że dojechałem do np. Jędrzejowa, ale widziałem jedynie znak z nazwą miasta i pole buraków, tzn. niby byłem w Jędrzejowie ale tak naprawdę to nie byłem :wink:
- można ustalić odrębne zasady zaliczenia dla gmin miejskich i wiejskich (tak jak Remigiusz)
- możesz wymyślić sobie jeszcze inne kryteria, jakaś pamiątkowa fotka albo coś :wink:

W ogóle to polecam mapy województw z PPWK (Copernicus) i Compassu, gdzie ładnie są wyróżnione miejscowości gminne (ale nie ma granic). Wyróżnień nie ma niestety w produktach Demartu.

Cytat: "Waxmund"
Jak to jest z tymi gminami ? W pliku który mi podesłał Remigiusz (i który jest też dostępny na jego stronie) są czasami wyodrębnione gminy np:
Tarnów - miasto
Tarnów - obszar wiejski

a mnie Sławek podesłał stronkę z (ponoć) aktualnymi gminami, i są np gminy:
Dobczyce - miasto
Dobczyce - obszar wiejski

i wiele innych w podobnych układzie, które w arkuszu widnieją jedynie jako jedna gmina Dobczyce....

Liczba gmin w zasadzie jest niezmienna, no ostatnio powstała gmina Jaśliska w Beskidzie Niskim, ale to wyjątek. Także bazuj na pliku Remigiusza, bo tylko tam znajdziesz prawdę :wink: Niektóre miasta (np. właśnie Tarnów) są siedzibami dwóch gmin (miejskiej i wiejskiej), ale to tylko niektóre, wszystkie je znajdziesz wyszczególnione w rzeczonym pliku. I te dane znajdują swoje odzwierciedlenie na głównej mapie gmin, którą wygrzebałeś na wiki. To co podesłał Sławek to już jakieś szczegółowe rzeczy, nam zupełnie nieprzydatne.

Aha, czasami nazwa gminy nie jest tożsama z siedzibą jej władz (np. gmina Biskupice koło Wieliczki, Czorsztyn czy Grunwald ).

Jeśli masz jakieś wątpliwości to możesz zawsze zajrzeć np. tutaj.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Podział_administracyjny_województwa_małopolskiego

Jeśli chcesz parę przydatnych mapek (w gif), to prześlij mi na privie swojego maila 8)

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Eee, to takie pierdoły, ważne, że nie utworzono żadnej nowej gminy. Te zmiany granic to zazwyczaj korekty wynikające z powiększania się miast, po prostu przyłącza się do nich poszczególne działki. Dla nas nie ma żadnego znaczenia, poprzestawiają parę tablic i tyle.
W każdym razie ja i tak wjeżdżam do centrów.

A nowe miasta powstają w Polsce corocznie, jakby ktoś był ciekawy 8)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nadania_praw_miejskich_w_Polsce_po_1900

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
Mapy Demartu z serii "Regiony" (niebieski znacznik) mają wyróżnione siedziby gmin.
Kupuję je, mam i wiem :D Wygrzebałem gdzieś atlas samochodowy Polski B.Piętki i mam granice wszystkich gmin, oczywiście z aktualizacją już nie wszędzie aktualną, ale to pierdoły jak pisze Vilquu :D Bardzo często granice gmin są oznakowane tablicami przy drogach i to rozwiewa wszelkie wątpliwości.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Dokładne granice gmin są na stronie www.viamichelin.fr w odpowiednim powiększeniu. Tam już nie ma wątpliwości, czy byłeś na terenie danej gminy, czy nie.
Na starcie tej zabawy musisz niestety poświęcić trochę czasu i rozstrzygnąć z dokładną mapą, gdzie dotychczas byłeś.

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
Viamichelin to jakieś straszne cieniasy. Wyliczyli mi, że rowerem z Ostrowca do Nowego Sącza 13 godzin trzeba jechać :D

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Bardzo mnie zaskoczyła bezwzględność wytyczania trasy rowerowej. :)
Nie dość, że nie ma tam dróg wg mapy to na dodatek ciężko je zobaczyć w widoku satelitarnym :D

E: Łobuzy: "Trasy rowerowe proponowane przez ViaMichelin nie przekraczają 200km."

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
Vilquu - publikujesz gdzieś mapkę zdobytych gmin?
Moja powinna się niedługo ukazać na mojej stronie www, która będzie jednak zreanimowana i prowadzona :D

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Remigiusz - już od dłuższego czasu obserwujemy Wasza rowerowa rodzinkę, przede wszystkim dlatego, ze jeździcie z dzieckiem i stanowicie dla nas niemałą inspiracje. Zbaczanie z trasy czyli to co od lat lubimy najbardziej (pieszo, rowerem, samochodem) jest kolejnym powodem, dla którego lubimy zaglądać na wasza stronkę :)
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

No pięknie. A ja tu reklamuję taki niecny proceder, jak zaliczanie gmin  :wink:

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
Nic bardziej kłamliwego :D  Proceder jest cny do szpiku kości, a gmin się nie zlicza, ani nie odfajkowuje. Gminy się zdobywa. Niedługo otworzę tu specjalny wątek dla zdobywców.

Offline Bartek

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 15.11.2010
Chętnie przyłączę się do zabawy. Co prawda miałem w planach zdobywanie "tylko" miast, ale zdobywanie gmin brzmi bardziej ambitnie. Poza tym zabawa zajmie więcej czasu :)
Najwspanialsza mądrość – to poznanie samego siebie.

Najlepiej zdobywać równolegle i gminy i miasta. Największym zdobywcą miast był mój inspirator tego procederu.

Offline Bartek

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 15.11.2010
Remigiusz, a jakie masz kryterium zdobycia gminy?
Najwspanialsza mądrość – to poznanie samego siebie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum