Autor Wątek: Stojaki rowerowe w miejscach użyteczności publicznej  (Przeczytany 2508 razy)

Offline Maciej Mężyński

• Miasto: Kołobrzeg
  • Na forum od: 15.02.2011
    • http://www.rowerowewakacje.pl
Witam, Dyrekcja w mojej szkole zakupiła stojaki rowerowe typu prawie Sheffield i jest kłopot jak je ustawić na placu przed szkołą. Czy mogę prosić o konstruktywne posty co do pomysłu P.T. Dyrekcji? Nie chcę żeby Dyrektor miał problemy z powodu krytyki co do rozstawienia stojaków bo nie będzie szans na dostawienie większej ilości stojaków w przyszłości. A tego ani ja ani Dyrekcja ani szeroko rozumiani rowerzyści nie chcą. Załączam zdjęcia.
www.rowerowewakacje.pl
Rowerowe wyprawy z małymi dziećmi, grupami młodych ludzi i w ogóle o wakacjach na rowerze.

Offline Maciej Mężyński

www.rowerowewakacje.pl
Rowerowe wyprawy z małymi dziećmi, grupami młodych ludzi i w ogóle o wakacjach na rowerze.

Offline Maciej Mężyński

szkic Pana Dyrektora
www.rowerowewakacje.pl

Offline Maciej Mężyński

Sam Pan Dyrektor, który dojeżdża do szkoły rowerem cały rok, ale od 20 lat parkuje swój rower w damskiej toalecie w schowku na szczotki. Tak dalej być nie może.  :P
ja też dojeżdżam do szkoły rowerem przez cały rok i nie mam wstępu do schowka ;)
już nie wspomnę o moich licealistach, którzy bardzo chcą chować rower tam gdzie szef :lol:
www.rowerowewakacje.pl

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Cwana bestia, ten pon Dyrektor. Parkując rower w schowku na szczotki sprawdza, czy były w użyciu...

Ja to bym cały ten parking przeznaczył na rowery. Niech samochodziarze zaznają trochę ruchu. No chyba, że tylko we dwóch przyjeżdżacie rowerami do szkoły.

Tak na poważnie. Cały parking przy murze na rowery począwszy od strony wejścia do budynku po wjazd. Oczywiście sukcesywnie.Później o ten mur można jakieś zadaszenie oprzeć.
« Ostatnia zmiana: 20 Gru 2015, 17:53 hansglopke »
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Najważniejsza jest odległość między stojakami, lub stojakiem a np murem. Muszą tam wleźć dwa rowery z szeroka kierownicą i do tego jeszcze trochę przestrzeni na manewry, np żeby trzeci rower mógł przejechać między dwoma zaparkowanymi. Czyli na oko to 150 cm to minimum.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Słabe ujęcie tego parkingu więc ciężko cokolwiek ocenić. Może jest np miejsce gdzie nie wchodzilibyście w paradę samochodziarzom? Bo pewnie będzie bunt że miejsc parkingowych mało i jeszcze zabierane są.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Prostopadle do muru i podjeżdamy jak na strzelnicę w biatlonie.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Maciej Mężyński

parking jest tylko dla pracowników i uczniów LO. Wjazd będzie niebawem na karty elektroniczne więc Dyrektor chce teren bezpośrednio przy murze wykorzystać na stojaki rowerowe, ponieważ przestanie z parkingu korzystać cała rzesza klientów pobliskiego szpitala oraz Centrum Rekreacyjnego. Wjazd na Parking jest po lewej stronie zdjęcia nr 1. Dylemat to czy prostopadle czy równolegle i jakie odległości zastosować. Dziękuję za wszystkie rady.
www.rowerowewakacje.pl

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Tak informacyjnie:
zdjęcie:

widok satelitarny (parking tam, gdzie samochody :) ): https://goo.gl/maps/Xy73TeBay9J2

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
No teraz lepiej widać :) Jeśli samochodów nie będzie dużo to ja bym dała prostopadle do muru stojaki, z czego pierwszy ze 2-3 metry od schodów. Ale to jeszcze zależy właśnie od ilości samochodów tam parkujących (+ileś które może się pojawią) i też w zależności od ilości rowerów.

jendrzych

• Gość
Oszczędny dwa razy płaci. To jest zadanie dla architekta i dyrektor powinien zlecić rozplanowanie parkingów fachowcowi, który przeanalizuje całe założenie z uwzględnieniem wszystkich aspektów i zaproponuje najbardziej optymalne rozwiązanie. Ewentualny błąd w aranżacji przestrzeni będzie się mścił długo i dotkliwie.
Kształt i funkcjonalność przestrzeni publicznej to sprawa ważna.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

jendrzych

• Gość
I dlatego to wciąż "Polska" a nie "Szwajcaria"...
 ;)
Architekturę publiczną (czyt.: z kiesy państwa, tj. szkoły, przedszkola itp.) buduje się po taniości a jej odbiorcami są młodzi ludzie, których należałoby kształcić również poprzez odbiór DOBRZE zaprojektowanej przestrzeni.
Amen.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum