Autor Wątek: NYSA ODRA 2016  (Przeczytany 1007 razy)

Offline Mężczyzna ekokrzychu

• Miasto: Radzionków
  • Na forum od: 27.09.2013
NYSA ODRA 2016
« 22 Gru 2015, 08:27 »
Witam

W maju 2016 r. w 6 osobowej grupie planujemy przejechać szlak rowerowy Nysa Odra od źródeł do Świnoujścia, z opcją przedłużenia do Gdyni wzdłuż wybrzeża.

Mam prośbę do wszystkich roweromaniaków i nie tylko o wszystkie wskazówki dotyczące tej trasy, a w szczególności o bazę noclegową na trasie.

za pomoc bardzo dziękuję  :)       

ekokrzychu

Offline Mężczyzna Wagabunda

• Miasto: Słupsk
  • Na forum od: 19.12.2015
Odp: NYSA ODRA 2016
« 24 Gru 2015, 20:40 »
   Witaj ekokrzychu.
   Zaglądnąłem tutaj i wróciły wspomnienia. Przejechałem tę trasę z  kolegami przed trzema laty w odwrotnym kierunku. Też była to majówka. Wtedy była upalna, czego i Tobie życzę.
Dłuższy opis wraz ze zdjęciami znajduje się tutaj: https://sites.google.com/site/wagabundaslupsk/2012/wyprawy-dalekobiezne/rajd-odra-nysa-ze-szczecina-do-czech
   Trasa jest ciekawa. Jechałem głównie po niemieckiej stronie, wracając niekiedy do nas na noclegi. Były wielogwiazdkowe, ponieważ cenię sobie namiot. Na lewym brzegu Odry istnieją dobrze oznaczone trasy rowerowe, co u nas nie jest regułą. Atrakcji historycznych i przyrodniczych nie brakuje. Jak na każdym pograniczu – jest wiele cmentarzy, pomników i  obelisków, upamiętniających dramatyczne walki, począwszy od roku 972 (Bitwa pod Cedynią) aż po II wojnę światową (przygnębiająco duży cmentarz w Siekierkach). Pozostały po nich zerwane mosty i ruiny przygranicznych fabryk amunicji (np. okolice miejscowości Forst – Brożek - Zasieki, po niemieckiej fabryce materiałów wybuchowych Deutsche Sprengchemie GmbH), gdzie zardzewiała śmierć do dzisiaj zbiera swoje żniwo. Współczesny Kostrzyn też ma swoje tajemnice, w czasie wojny został zniszczony w 90 % i zwany jest polską Hiroszimą. Istnieją przepiękne zabytki sakralne, z których kolosalne wrażenie wywarł na mnie niemiecki katolicki Klasztor Neuzelle, dawne opactwo cystersów. W wędrówce nie można pominąć walorów krajoznawczych i przyrodniczych, takich jak parki narodowe, a szczególnie Park Mużakowski ze świetnie utrzymaną rezydencją. Jest to największy park w stylu angielskim w Polsce i w Niemczech, po obu stronach rzeki Nysy Łużyckiej, w Bad Muskau i Łęknicy. Park znajduje się na liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Nasza wyprawa zakończyła się na pograniczu polsko – niemiecko – czeskim, słynącym z domów przysłupowych dawnych tkaczy.
    Życzę pogody i wiatru w plecy.
    Wagabunda.

Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o swoich planach.

http://www.wagabunda.slupsk.pl/

« 28 Gru 2015, 09:04 »
dziękuję  za wskazówki. Na pewno skorzystam :-) pozdrawiam

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 28 Gru 2015, 11:26 »
Przejechałem tę trasę w 2010 r. nocując pod dachem po polskiej stronie.
Tu można poczytać więcej, zobaczyć dokładną trasę i noclegi.

Offline Mężczyzna TatOR

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.09.2009
« 23 Sty 2016, 19:18 »
Witam

W maju 2016 r. w 6 osobowej grupie planujemy przejechać szlak rowerowy Nysa Odra od źródeł do Świnoujścia, z opcją przedłużenia do Gdyni wzdłuż wybrzeża.

Mam prośbę do wszystkich roweromaniaków i nie tylko o wszystkie wskazówki dotyczące tej trasy, a w szczególności o bazę noclegową na trasie.

za pomoc bardzo dziękuję  :)       

ekokrzychu
Nie wiem jakim jedziesz tempem i jakim rowerem, ale w ciepłe weekendy szlak Oder – Neisse Radweg potrafi być mocno zatłoczony. Są miejsca gdzie nie idzie jechać powyżej 25 km nie mówiąc o większej prędkości. Pamiętaj że w miasteczkach jest sporo kostki i bruków.
Ale jak jedziesz około 20km/h to jest całkiem fajnie. A nawet bardzo fajnie :)
Pozdrawiam
TatOR

« 25 Sty 2016, 21:17 »
Dzięki za info. Tempo będzie raczej spokojne. Chcemy jeszcze coś zobaczyć więcej niż tylko przednie koło :-)

Offline michalbike

• Miasto: Wlkp
  • Na forum od: 05.01.2011
« 29 Lut 2016, 14:43 »
Cześć,

Opis trasy coś tam da, jednak nigdy tyle co zdjęcia czy filmy. Dlatego, jako, że z dziewczyną w ubiegłym roku przejechaliśmy ten szlak po stronie niemieckiej, podzielę się dwoma linkami:
1) film z naszej wyprawy:

2) opis, dzień po dniu, na blogu Bikestats: http://animalek.bikestats.pl/c,35627,Szlak-Odra-Nysa-2015.html

Zachęcam do lektury i oglądania :)

Przyjemności i powodzenia na trasie :)

« 10 Mar 2016, 12:29 »
Dzięki.

Już oglądałem i czytałem. SUPER

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 10 Mar 2016, 13:52 »
Dla tych co planują jechać z południa.
Od jakiegoś czasu można dostać się do Jablonca pociągiem ze Szklarskiej P. A jak ktoś chce ze Sz. Poręby przejechać do Jakuszyc rowerem, to proponuje ominąć krajówkę i jechać drogą w pobliżu byłej huty. Nie ma na niej ruchu i jest łagodniejsza

http://www.bikemap.net/en/route/3097889-sz-p-jakuszyce/

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum