Autor Wątek: Pomysł na wypad około 1000 km z dobrze skomunikowanym celem  (Przeczytany 549 razy)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Witam!

Nie mam jeszcze większych planów na tegoroczne wypady i chciałbym poradzić się Was w tej kwestii.
Mój czas jest ograniczony jedynie do około 7-9 dni, więc chcę go wykorzystać maksymalnie :)

Oto moje zgrubne „wymagania”:

- bardzo ważne jest dla mnie, by celem było miejsce dobrze skomunikowane z jakimkolwiek miastem w Polsce. Czy to sprawdzone połączenie kolejowe z opcją przewozu roweru, czy też połączenie autokarowe gdzie można sobie „zarezerwować” przejazd z rowerem, by nie martwić się o problemy z tym związane. Z rowerem w samolocie nie mam doświadczeń i trochę się obawiam tych wszystkich wymagań co do kilogramów, gabarytów itp.

- wyjazd poza nasz kraj (nasz przemierzam i poznaję podczas weekendowych wypadów przez cały rok),

- bliski kontakt z naturą, ciekawe krajobrazy,

- nie zwiedzam, nie interesuję się zbytnio architekturą, sztuką itp. (jedynie chętnie rzucę okiem na ciekawe zabudowania itp. bez zagłębiania się w ich historię itd.),

- noclegi planuję na dziko, więc zaplecze noclegowe nie jest wymagane,

- góry jak najbardziej, jednak bez wielodniowej ciągłej wyrypki po przełęczach itp.

- chętnie dzikie i mało komercyjne rejony,

- dystans jaki myślę byłbym w stanie przejechać w tym czasie, to około 1000 km w zróżnicowanym terenie.

Myślałem nad Rumunią, jednak pozostaje kwestia właśnie powrotu.

Czekam na propozycje i będę wdzięczny za każdą podpowiedź :)

Offline Mężczyzna grzes101974

• Miasto:
  • Na forum od: 25.11.2012
Z Rumunią za dobrej komunikacji nie masz. Ja osobiście polecam Włochy. Autobusy do każdego większego miasta z możliwością wzięcia roweru. Może być też Litwa i kraje Bałtyckie, autobus Wilno - Warszawa.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Alpy?
ew. Do Koszyc i zrobić pętlę przez UA,RO, HU

Autobus do Włoch będzie jechał tyle w dwie strony że przynajmniej 1 doba wypadnie.
Ja bym się nie bał tylko rezerwował tanie loty z Katowic do Neapolu czy Rzymu :)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Raczej byłbym za wyjazdem z miejsca zamieszkania (okolice Katowic) w którymś kierunku. Ewentualnie z jakiegoś większego miasta w PL. Dojazd i powrót komunikacją nie wchodzą w grę.

Czy znacie jakieś sprawdzone linie autorkarowe z opcja rezerwacji przewozu roweru?

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
http://www.ois.pl/
Jeździli z nimi ludzie z forum, można wykupić sam transport i jeżdżą z Katowic.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum