Autor Wątek: Garmin Touch 35t - turystyk z nutą rowerową :)  (Przeczytany 7615 razy)

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
6000 km..
Dobrze wiedzieć :)
Ostatnio mam mało okazji do testowania:( i wogóle jeżdżenia. Ale jak coś tam nagrzebałem w ustawieniach to od ok. 160km błąd się nie pojawił.

Folia jakiś tam wpływ ma - tak samo jak grubość rękawiczki.
U mnie natomiast wyglądało to tak:

Występuje też na Oregonach. Zastanawiałem się czy odbiornika nie zwrócić.
Dobijało mnie jednak to że ludzie którzy reklamowali odbiornik - pisali że mimo wymiany na nowy problemy były identyczne - nie usunięte.

Dziwne było o tyle to iż on nie wyglądał na zawieszonego - np. wciskałem przycisk power i dotyk działał wszędzie. Jak wracałem do podstawowego ekranu - działał np. tylko +- a reszta "przycisków" martwa.Albo działał dolny popup a reszta przycisków martwa itd. Jak pomęczyłem odbiornik kilka minut - zaczął działać.
Ustawienie czułości nie miało znaczenia. Ekran nie był w trybie zablokowany.
Więc informacyjnie - jak ktoś ma takie problemy niech spróbuje firmware 3.5.

Temperaturę ekstremalną uważałbym taką poniżej -20C.
Skoro temp. pracy odbiornika jest od -20 do +70C to oczekiwałbym że przy zero albo -10 będzie czuł się jak ryba w wodzie! :)
Sama instrukcja obsługi mówi:
"The temperature rating for the device may exceed the usable range of some batteries."[...]
"Use lithium batteries when operating the device in below freezing conditions."

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
Zwariuje z tym autostartem.. Da się jakoś prosto zresetować do ustawień/oprogramowania werjsę wcześniej?

Dodatkowo zauważyłem, że powiązane konto z endomondo raz dostaje aktywności jako jazda na rowerze raz jako "inne" przy wybraniu tego samego profilu na garminie.. wrrr
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Jakby kogoś interesowało.. Dostałem odpowiedź od Garmina Polska, że wiedzą o problemie, że próbują go rozwiązać i że nie da się nic zrobić, nawet wgrać wcześniejszej wersji oprogramowania :D
Better days are coming

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
Było dobrze to zepsuli ... ciekawe co poprawili?
Mam też problem z synchronizacją aktywności przez BT do telefonu.
Muszę Garmina wyłaczyć/właczyć to działa a wcześniej nie było problemów.
Nikt nie testuje nowego oprogramowania nim wypuszczą w świat?
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Użytkownik to najlepszy tester. Do tego to najtańszy tester.

My home is where my bike is.

• Kołodziej
    • Tandemowe podróżowanie
Padaka.
Zrobiłem 7h trase i...
- 3km - zamrozony - zamiast jechać stoję bezradnie na chodniku w mieście i resetuję
- 6km - zamrożony - resetuje
- jakieś 5 min później - zamrożony - resetuję
- ok. 1h-1h30 min. - wyłączył się
- ok. 2-3h - nie przesuwa się mapa (przesuwa się trójkącik - mapa nie jest w trybie przeglądania) po pewnym czasie zaczął działać jak powinno być.

Temp. startowa na oko to tak -3;). Mam wrażenie że jak temp przebiła się na + przestał się wieszać.
W domu okazało się że część trasy(a może całą?) jechałem z włączonym minimalnym podświetlaniem bo próbując go "rozmrozić" wciskałem tu i tam żeby ożył. Na plus że i tak wytrzymał 12-14godzin.

- już mu się odwidziało i w rękawiczce czasami ekran działa a czasami nie.
Na duży plus tego odbiornika zaliczyłbym:
+ czytelny ekran
+ szybkość dzialania
+ dotyk działa ok (jeśli działa)
+ czas pracy na NiMh Ikea Ladda 2000Mah to 19h (test parapetowy, ekran widoczny, GPS(GLONAS wyłączony)

O ile mając Dakotę byłem przerażony gdy czytałem jakie błędy poprawiono w kolejnym firmwarze (mój egzemplarz tak w zasadzie działał!) tak tutaj jestem przerażony tym że odbiornik działa na takim samym poziomie co poziom poprawianych błędów. A więc na fatalnym poziomie.

Jak można sprzedawać taki bubel (?) nie mogę pojąć! Czy na EU idą inne odbiorniki niż na US ? Mam wrażenie że w US wróciłoby 90% odbiorników do producenta.
Obawiam się iż mimo szczerych chęci kolejnym odbiornikiem będzie smartfon + wymienne zasilanie + samoróbka obudowa. Taniej, poziom dokładności taki sam, poziom stabilności - WIĘKSZY.

Jakby kogoś interesowało.. Dostałem odpowiedź od Garmina Polska, że wiedzą o problemie, że próbują go rozwiązać i że nie da się nic zrobić, nawet wgrać wcześniejszej wersji oprogramowania :D
Jak se ne da to se ne da.
Choć na moje osobiste oko to wystarczyłby poprzedni firmware (plik gupdate.gcd) wgrany do katalogu głównego odbiornika + restart i mamy stary firmware.
W Dakocie tak się dało - tutaj nie mam pojęcia.
Mechanizm wydaje się podobnym bo Garmin Express podgrywa gupdate.gcd do katalogu głównego urządzenia, choć nie jestem pewien czy nie podgrywa też kilku innych plików.

Jeśli masz wersję wcześniejszą niż 3.50 to może podeślesz gdzieś ten plik? Sprawdzę :)

Ja szczerze powiem, nie miałem takich akcji z tym Etrexem, dopiero od tej aktualizacji. Wiadomo czasem się zawiesił, ale na prawie rok używania może kilka razy, a jeździłem z nim trochę. Jednak sprawa z tym nowym softem jest trochę upierdliwa. Zobaczymy co będzie dalej. Może u Ciebie się też jakoś wyklaruje.
Better days are coming

blondas

• Gość
Padaka.
...
Jak użytkownicy nie będą reklamować urządzeń to reakcja sprzedającego i producenta będzie żadna.
Ja bym reklamował jeśli masz gwarancje. Co innego jak już po, wtedy trzeba działać na własną rękę.

• Kołodziej
    • Tandemowe podróżowanie
Jeśli masz wersję wcześniejszą niż 3.50 to może podeślesz gdzieś ten plik? Sprawdzę :)
Niestety mam tylko wersję 3.5 (da się ją ściągnąć też z oficjalnej strony Garmina :)
3,40 znalazłem za to tutaj:TUTAJ
W/g teorii wystarczy ściągnąć, zmienić nazwę na gupdate.gcd wgrać i zresetować...
potem tylko modlić się czy nie będzie to ostatnia operacja jaką wykonasz na swoim odbiorniku.

Jak masz odwagę możesz spróbować ale:
na własną odpowiedzialność
Etrex 35 taki lekki wcale nie jest a na pewno twardy - nie chciałbym nim oberwać po głowie przy okazji np. jakiegoś zlotu itp  ;D

Ja bym reklamował jeśli masz gwarancje. Co innego jak już po, wtedy trzeba działać na własną rękę.
Niby mam - choć jestem drugim właścicielem.
Musiałbym doczytać dokładnie co obejmuje gwarancja i jak ją ugryźć.
Niestety - to wszystko wymaga czasu, sił i nerwów - nie lubię takich spraw... ale niestety powoli dojrzewam żeby to zrobić :icon_confused:
Dziś 25 km po mieście (dla testu) i 2x się wyłączył.

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014

Niby mam - choć jestem drugim właścicielem.
Musiałbym doczytać dokładnie co obejmuje gwarancja i jak ją ugryźć.
Niestety - to wszystko wymaga czasu, sił i nerwów - nie lubię takich spraw...
ZERO stresu. Serwis Garmina stoi na przyzwoitym poziomie.
Po prostu znajdź na stronie internetowej numer telefonu do zgłoszeń reklamacyjnych i zadzwoń. 

Dokładnie, napisz lub zadzwoń. To co opisujesz to nie jest zbyt normalne działanie tego urządzenia:)
Better days are coming

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Czy ktoś z użytkowników ma jeszcze jakieś uwagi po dłuższym użytkowaniu tego urządzenia?
Rozważam zakup czegoś na baterie właśnie.

Czy jest w tym urządzeniu możliwość przesłania zarejestrowanej  trasy bezprzewodowo do telefonu? I w druga stronę? Czy da radę plik .gpx ściągnięty z sieci na telefon przesłać po prostu bezprzewodowo do urządzenia?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum