Autor Wątek: Drętwienie palców u rąk  (Przeczytany 28639 razy)

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
Odp: drętwienie palców u rąk
« 25 Sie 2009, 15:59 »
Na pierwszej wyprawie miałam podobny problem - po powrocie do domu jeszcze przez 2 tygodnie taki stan sie utrzymywał, trudno mi było obciąć paznokcie. Póżniej zakupiłam rogi i problemy praktycznie znikneły, czasami podczas jazdy któraś dłoń mi cierpnie, ale chwila odpoczynku nią i przechodzi.

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 25 Sie 2009, 18:50 »
Ja niestety też mam problem z palcami;/ po 30dniowej wyprawie mam jakby sparaliżowane dwa palce kciuk i palec wskazujący;/ nie umie puszki z piwem otworzyć ćięzko mi długopis w ręce utrzymać, spowodowane jest to chyba ciągła zmianą przerzutek, będe musiał chyba iść z tym do lekarza, bo juz minął miesiąc od wyprawy i zero poprawy.

Jest jakaś regulacja dzwigni w manetkach? żeby łatwiej było przerzutki zmieniać??

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 25 Sie 2009, 19:09 »
Bardzo wątpię, żeby to było od manetek. Po miesięcznej ciężkiej pracy (zakładając, że takowa była przy manetkach, w co szczerze mówiąc, ciężko uwierzyć) każdy organ by się rozwinął i wzmocnił, a nie odmówił posłuszeństwa. Ciebie jednak najprawdopodobniej dopadło to, co i nas wszystkich, tylko jak widać - mocniej. Wygniotłeś sobie jakiś kanał nerwowy w jednej bądź zaledwie kilku mało zmiennych i mocno obciążonych pozycjach i masz efekt. Do lekarza pędź natychmiast, a pomyśl nad udzielonymi tu radami. Trzymam (zdrętwiałe ;) ) kciuki! :)

PS. A nawet załóżmy, że przetrenowałeś palce (kurde, jako wspinacz mówię, Ci, że przy manetkach to absurd, ale załóżmy!), to wiesz jaki byłby objaw? Ból w okolicach wewnętrznej części przedramienia! Bo tam są mięśnie odpowiedzialne za pracę palców. Same palce umięśnione nie są.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 25 Sie 2009, 20:59 »
Mi właśnie ręce cierpną także na rogach. Właściwie jedny chwyt komfortowy to lemondka. Teraz będę miał czas na eksperymenty.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 25 Sie 2009, 21:37 »
Palce zawsze poszkodowane, mi tylko lemondka pomaga. :)

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 25 Sie 2009, 22:47 »
Mi też się to zdarzyło kilkukrotnie po dłuższych wyjazdach. Być może to była wina starego roweru - w obecnym mam z przodu amortyzator, założyłem bardzo "rozpłaszczone" chwyty (takie ergonomiczne) i problem praktycznie zniknął. Pozycja na obecnym rowerze jest nawet nieco bardziej sportowa (większy nacisk na ręce) niż na poprzednim.
Myślę że oprócz tego wszystkiego może tutaj jeszcze dawać o sobie znaki (szczególnie na rowerze nieamortyzowanym) choroba "białych palców" - czyli choroba wibracyjna. To jest choroba zawodowa pilarzy i wszelkich robotników i robotniczek operujących dłońmi długi czas urządzeniami które wibrują ;)
Pozdrawiam

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna DiDżej

• Na forum od: 14.10.2013
« 18 Paź 2013, 15:34 »
Cześć,
mam problem jak w temacie. Przez może dziesięć lat jeździłem na moim starym rowerku (Giant Xtc-2) i w zasadzie nigdy nie czułem nadgarstków. Więc jakoś nie zastanawiałem się co trzeba zrobić żeby uniknąć bólu nadgarstków jak się pojawią. Od miesiąca zmieniłem rower na nowy (Trek 8.6 DS) no i problem się pojawił. Przy jeździe ponad 30km drętwieją mi ręce i bolą trochę nadgarstki. Co ciekawe zdecydowanie bardziej objawia się to na prawej ręce. Czy możecie mi podpowiedzieć co z tym zrobić? Wielkość ramy chyba jest ok. Rama 21 ja mam 188cm. Czy próbować zmienić mostek, czy może ustawiać siodło? Czy są jakieś ogólne zależności na tę moją bolączkę? Proszę o wyrozumiałość jeżeli ten temat był już pewnie wałkowany.
Pozdrawiam
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

biker1990

• Gość
Odp: Drętwienie palców u rąk
« 18 Paź 2013, 17:41 »
Cześć,
mam problem jak w temacie. Przez może dziesięć lat jeździłem na moim starym rowerku (Giant Xtc-2) i w zasadzie nigdy nie czułem nadgarstków. Więc jakoś nie zastanawiałem się co trzeba zrobić żeby uniknąć bólu nadgarstków jak się pojawią. Od miesiąca zmieniłem rower na nowy (Trek 8.6 DS) no i problem się pojawił. Przy jeździe ponad 30km drętwieją mi ręce i bolą trochę nadgarstki. Co ciekawe zdecydowanie bardziej objawia się to na prawej ręce. Czy możecie mi podpowiedzieć co z tym zrobić? Wielkość ramy chyba jest ok. Rama 21 ja mam 188cm. Czy próbować zmienić mostek, czy może ustawiać siodło? Czy są jakieś ogólne zależności na tę moją bolączkę? Proszę o wyrozumiałość jeżeli ten temat był już pewnie wałkowany.
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o drętwienie to przyczyną może być złe dopasowanie dłoni albo brak dobrych rękawiczek.W czasie jazdy nalepiej zmieniać pozycję.Ale to też może nie być przyczyną.Przyczyny mogą być różne może chodzi o rower,że zmieniłeś zły i nie dopasowałeś do swojej sylwetki albo wzrostu.Ja bym zmienił mostek,ale niech ktoś się wypowie kto ma podobny problem.
« Ostatnia zmiana: 18 Paź 2013, 19:05 biker1990 »

jendrzych

• Gość
« 18 Paź 2013, 18:58 »
Doświadczyłem problemu drętwiejących nadgarstków - w moim przypadku pomogła modyfikacja kokpitu polegająca na wymianie mostku na model o długości i wzniosie dobieranych drogą prób i błędów oraz montaż kierownicy giętej (ca. 37 st.) w miejsce prostej. Dodatkowo założyłem nieskomplikowane i dość twarde "ergonomiczne" chwyty z płetwą i pożegnałem się z gripshiftami na rzecz manetek obsługiwanych kciukiem, co wyeliminowało nienaturalne dynamiczne zmiany w ułożeniu nadgarstków. Ponadto pieczołowicie dopasowałem pozostałe,  możliwe do regulacji, elementy roweru, tj.: wysokość, wysunięcie i pochylenie siodła, pochylenie kierownicy i jej wysokość względem siodła - porad dotyczących "bikefittingu" w domowym zaciszu znaleźć można w sieci sporo. Ku mojemu zdziwieniu pozycja, w której kierownica jest niżej niż siodło (ca. 8 cm) okazała się strzałem w dziesiątkę. Umościłem sobie rower do jazdy w pozycji, w której nie opieram się rękami o kokpit z taką siłą jak poprzednio, co - w zestawieniu z bardziej anatomicznym ułożeniem dłoni - przyniosło górnym kończynom ulgę.

Od czasu ostatnich zmian nie miałem okazji przejechać dystansu dłuższego niż 70 km, niemniej na tym dystansie problem zniknął a jazda stała się czystą przyjemnością - jazda bez kombinacji w postaci zmian ułożenia dłoni na kierownicy co kilkanaście minut. Teraz nawet nie tęsknię za rogami! Jazda w jednej pozycji może być jednak na dłuższą metę nużąca i teraz śni mi się lemondka.
Ale nie o tym, ale nie...

W moim przypadku dodatkowym czynnikiem, który powodował drętwienie, jest szereg lat spędzonych z jedną dłonią ułożoną na klawiaturze i wciskającą karkołomne skróty klawiaturowe,  podczas gdy druga wywija myszką. Zespół cieśni nadgarstka...
Nie ma jednego dobrego rozwiązania. Co pomogło mnie, niekoniecznie będzie właściwe w Twoim przypadku. Trzeba szukać albo zainwestować w profesjonalną usługę dopasowania...
« Ostatnia zmiana: 18 Paź 2013, 19:04 jendrzych »

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
« 18 Paź 2013, 21:34 »
Może boli od wychłodzenia? Stawy potrafią a ostatnio plaży nie ma.

Mnie niedawno bolały nadgarstki po wymianie mostka na krótszy: okazało się, że klamki hamulcowe i przerzutki były ustawione pod zbyt małym kątem do gruntu i nienaturalnie wyginałem nadgarstki żeby z nich skorzystać. Lekkie przekręcenie i problem zniknął. Teraz dłonie trzymane na klamkach są w jednej linii z ręką i to jest dobre.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 18 Paź 2013, 22:42 »
Nam pomogly gripy.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 19 Paź 2013, 05:37 »
rekawiczki to tu wiele chyba nie pomoga. Ja np zwykle jezdze bez... Dobre chwyty, albo zmiana mostka. Ew mozesz podkladki na rurze sterowej pozamieniac zeby kiera byla wyzej/nizej. Siodlo do przodu i bardziej w poziomie... Trzeba kombinowac ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 19 Paź 2013, 18:16 »
Nam pomogly gripy.
Ergony? Ja zaś, dzięki nim już od miesiąca mam zdrętwiałe końce palców prawej dłoni.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 19 Paź 2013, 21:56 »
Może boli od wychłodzenia? Stawy potrafią a ostatnio plaży nie ma.
Dokładnie, rękawiczki dziś grube założyłem, ale bez ściągacza (takie narciarskie). Nadgarstek mi dobrze przewiało...

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 19 Paź 2013, 22:35 »
Drętwienie zależy też od szerokości kierownicy, a właściwie od rozstawu chwytu. Im węższy chwyt tym bardziej pokrzywione nadgarstki. Najlepiej zastanowić co się zmieniło w rowerze.

Jeśli powodem są nadgarstki, to jak u jendrzycha powinna pomóc gięta kierownica. Sam też miałem podobny problem, ale zamiast robić kolejne kosmetyczne zmiany, kupiłem rower z barankiem.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum