Autor Wątek: Drętwienie palców u rąk  (Przeczytany 27889 razy)

Offline Mężczyzna DiDżej

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.10.2013
Odp: Drętwienie palców u rąk
« 20 Paź 2013, 22:50 »
Cześć,
dzięki wszystkim za rady. Były różne..... Nie wszystkie próbowałem, ale jest już znacznie lepiej!!!!
Najpierw siodło poszło max do przodu. Okazało się, że tak do 50 min jazdy nic nie bolało, nie drętwiało. Później niestety prawy nadgarstek i palce zaczęły drętwieć. Ale lewy NIC. Wydało mi się to trochę dziwne i "niespójne". No więc zacząłem się przyglądać chwytom. Mam takie ergony (tak się to chyba teraz nazywa - płaskie na zewnętrznej stronie kiery). I cóż się okazało? Prawy był ustawiony bardziej w dół niż lewy. Przekręciłem. Do domu wróciłem bez bólu w lewej ręce a prawa po zmianie ustawienia chwytu też zdecydowanie mniej bolała!!!! W każdym razie palce przestały drętwieć. Będę jeszcze próbował bo nie jest to pełen komfort ale prawie, prawie.
Teraz zostaje chyba tylko mostek; tylko nie wiem krótszy czy większy kąt?
W każdym razie dzięki. Jakby co to jeszcze Was pomęczę.  ;)

Pozdr
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 25 Sie 2015, 10:27 »
Ja mam problem z lewą dłonią. Przyjrzałem się kierownicy (taka giętą ze stałymi rogami) i zauważyłem, że jest niesymetryczna - prawdopodobnie wygiąłem po upadkach. Oczywiście dłonie są ułożone niesymetrycznie. W lewej (tej drętwiejącej) uciskam nerw pośrodkowy. Wymienię kierownice  i zobaczę co będzie dalej

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 3 Wrz 2017, 02:21 »
No i się doigrałem. Na MRDP oberwały dłonie. Mam ciągłe mrowienie w palcach: kciuku, wskazującym, środkowym i częściowo też serdecznym. Na tyle, że manualne czynności muszę kontrolować wzrokiem. Nawet tak proste jak zapięcie guzika. Czucie jest ale "zaszumione". Pisanie na klawiaturze trochę utrudnione ale na szczęście w miarę wydajne (inaczej miałbym naprawdę duży problem).

Dość śmieszny objaw jeszcze z samego wyścigu: po ciemku grzebię dłonią w torbie. Macam przedmioty ale nie potrafię nazwać czego dotykam. Mózg dostaje tak nieczytelny sygnał, że nie kojarzy. Po dłuższym ugniataniu stwierdzam "o, to jest czołówka". Szukanie ostatniego batona w nocy to rozp(ł)acz.

Dopadło mnie to w ostatnie 2 dni i nawet pomimo zamieszkania na lemondce nie udało się uniknąć przykrych konsekwencji.

Wygląda jakby oberwał nerw pośrodkowy, ten sam co obrywa przy zespole cieśni nadgarstka. Mrowiący obszar zawiera się w jego zasięgu (kolor zielony):

Sprawność ruchowa nie jest upośledzona (może tylko ścisk stracił na mocy), ucierpiało czucie. We wnętrzu dłoni wszysto gra, coraz gorzej jest w górę palców. Wnioskuję więc, że jest to lekkie uszkodzenie, które najwyraźniej odbija się w miejscach o njawiększym zagęszczeniu końcówek nerwowych (opuszki).

Fizjoterapeuta rozmasował, zalecił kilka ćwiczeń. W internetach polecają żonglowanie piłeczkami, co od dziś rozpocząłem. Jakieś proszki też chyba dołożę - tu jedni polecają Aspargin (kwas asparginowy + magnez), inni witaminę B6.

Wiem że to sprawa na długie tygodnie, może i miesiące. Czy ktoś się z takim problemem borykał? Jak leczyć, jak zapobiegać w przyszłości?

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 3 Wrz 2017, 07:14 »
Też mnie to dopada i dopadło, kiedyś pół roku czekałem aż wróci do normalności.
Jedynie co robię to masuję te miejsca lub roluje o stół i czekam.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
« 3 Wrz 2017, 07:51 »
Zmywanie naczyń  ;D i czas.
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 3 Wrz 2017, 08:11 »
Neurolog: szukaj terminów na tej stronie

swiatprzychodni.pl

Ja czekałem na wizytę 3 tygodnie.

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 3 Wrz 2017, 08:26 »
Zmywanie naczyń  ;D i czas.
byle nie rodowej porcelany :)

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 3 Wrz 2017, 10:01 »
To jeden z powodów, który usunął moje ciągoty w stronę ultra na bok.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 3 Wrz 2017, 11:35 »
Wiem że to sprawa na długie tygodnie, może i miesiące. Czy ktoś się z takim problemem borykał? Jak leczyć, jak zapobiegać w przyszłości?
Kiedyś trzymało mnie to od lipca do stycznia. Pół roku. Np.  zatraciłem zupełnie umiejętność gry na gitarze. Precyzyjne czynności były wtedy także trudne, czasem niemożliwe. Nerwy się zregenerują ale to potrwa. U mnie  najpierw powróciły wyuczone ruchy, mrowienie zostało na wiele m-cy. Od tamtego przypadku nawykowo zmieniam chwyt na kierownicy co kilka minut. I od paru lat mam spokój.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 3 Wrz 2017, 11:43 »
Miałem tak po BBTourze. Nawet łykałem jakieś tabletki, ale nie wiem czy to coś pomogło. Generalnie ze 3 miesiące mnie trzymało.

Po zmianie owijki na grubszą (obecnie mam dwie owijki, jedna zawinięta na drugą) i zmianie rękawiczek (ukojenie przyniosły rękawiczki z Lidla, ale już niestety je zajechałem i muszę coś innego znaleźć) już nigdy mi się te objawy nie ponowiły. Po GMRDP delikatnie mrowiło, ale tylko kilka dni.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 3 Wrz 2017, 12:52 »
No i się doigrałem. Na MRDP oberwały dłonie. Mam ciągłe mrowienie w palcach: kciuku, wskazującym, środkowym i częściowo też serdecznym. Na tyle, że manualne czynności muszę kontrolować wzrokiem. Nawet tak proste jak zapięcie guzika. Czucie jest ale "zaszumione". Pisanie na klawiaturze trochę utrudnione ale na szczęście w miarę wydajne (inaczej miałbym naprawdę duży problem).

Po pierwszym BB Tour w 2010 roku miałem porażenie trzech palców prawej droni (faker, serdeczny i mały). Lekarz stwierdził porażenie nerwu środkowego i kazał nieco mniej jeździć. Nic nie łykałem. Kupiłem chwyty ERGONA (jeżdżę na MTB) i jeździłem tyle samo :icon_smile:  Porażenie przeszło w listopadzie, czyli po około 3 miesiącach.

Pozdrawiam i zdrowia życzę.

Offline Mężczyzna wiecho

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 01.01.2016
« 3 Wrz 2017, 13:31 »
Po MRGP mam jedynie lekkie mrowienie w małym palcu lewej ręki. Odkąd zacząłem jeździć ultra miałem jak emes brak czucia w obu rękach. W ostatnim sezonie pomogła lemondka i gruba kierownica. Zmieniam częściej ułożenie dłoni. Inna sprawa ścierpnięte palce u nóg. Na MRDP ubrałem buty mtb, bo łatwiej w nich do chodzenia i mniej bolały w nich stopy w czasie długiej jazdy. Po ostatnim maratonie mam lekko ścierpnięte palce w lewej stopie i dużo bardziej w prawej stopie. Niestety prognozuję dojście czucia w palcach do pełnej sprawności około marca. Przede mną jeszcze MPP.
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 3 Wrz 2017, 13:35 »
Ja miałem podobny objaw, tylko straciłem zdolność ściskania między kciukiem a palcem wskazującym.
Dawno, więc jeszcze nie wiedziałem od czego to (nie był to maraton, tylko urlop z sakwami).
Po miesiącu zaobserwowałem zanik mięśni między tymi dwoma palcami. Neurolog, różne niemiłe podejrzenia, badanie przewodnictwa itd, aż w końcu zaczęło się samo poprawiać.
Do 100% nie wróciło nigdy.
Jestem oburęczny i miałem obie ręce samo sprawne i silne, dziś lewą nie ścisnę tak jak prawą.

Ja bym poszedł do neurologa szybko. Cudów bym się nie spodziewał, ale każde wsparcie w regeneracji nerwów jest cenne, o ile będzie szybko.

Offline Mężczyzna czach

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.08.2017
    • blog
« 3 Wrz 2017, 13:59 »
Miałem podobnie po TdPM z tym że dodatkowo był problem z nogą. Pomogły końskie dawki asparginu.
--
Marcin Trzaska /czach/

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 3 Wrz 2017, 14:07 »
W moim przypadku bardzo fajnie sprawdziły się chwyty ESI Extra Chunky
Pozornie wyglądają jak byle rurka z pianki, ale w praktyce nie miałem lepszych.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum