Autor Wątek: Drętwienie palców u rąk  (Przeczytany 28635 razy)

Offline Mężczyzna zero

• Osiołek i jego leń.
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 30.08.2015
Odp: Drętwienie palców u rąk
« 7 Wrz 2017, 18:42 »
...zielona muszyna...
Lubię, ale... Z tego com czytał picie gazowanych... jest mocno "nie bardzo", zwłaszcza w połączeniu z ruchem.
A w temacie zmieniłem stare "gąbki" na  często polecane w necie Ritchey WCS Ergo i... po kilku stówach, co trwało ok. tygodnia, zaczęło coś w paluszkach nienachalnie drętwieć.  Myślałem że zmiana na lepsze zaszkodziła. Po ochłonięciu i poczytaniu doszedłem do wniosku, że musiałem przy transporcie, niechcący, skręcić rowerek nieco inaczej niż zwykle. Poprawiłem siodełko i kierownicę i przestało. 
Rower może być składakiem, ale musi się składać ;)

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 7 Wrz 2017, 18:56 »
...zielona muszyna...
Lubię, ale... Z tego com czytał picie gazowanych... jest mocno "nie bardzo", zwłaszcza w połączeniu z ruchem.
A w temacie zmieniłem stare "gąbki" na  często polecane w necie Ritchey WCS Ergo i... po kilku stówach, co trwało ok. tygodnia, zaczęło coś w paluszkach nienachalnie drętwieć.  Myślałem że zmiana na lepsze zaszkodziła. Po ochłonięciu i poczytaniu doszedłem do wniosku, że musiałem przy transporcie, niechcący, skręcić rowerek nieco inaczej niż zwykle. Poprawiłem siodełko i kierownicę i przestało. 

Ja nie czytałem, ale lubię i raczej nie odczuwam jakiegoś szczególnego dyskomfortu...
Lubię do tego stopnia, że nawet w zimę ją leję do bidonów, co czasem skutkuje wybuchem tego ostatniego  ;D

U mnie się dzieje od jakiegoś czasu (to drętwienie opuszek palców obu dłoni) i po lekturze tego wątku zacząłem się trochę niepokoić...
Polecana przez forumowiczów: miki150 i  łatośłętka lektura opracowania na temat ergo na rowerze jakoś mnie nie porywa i daleki jestem od zastosowania się do wskazówek tam zawartych.  ;) Już wolę studiowanie przepisów prawa podatkowego  ;D     
« Ostatnia zmiana: 7 Wrz 2017, 19:10 sierra »

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 13 Wrz 2017, 11:48 »
Dziś w Pytaniu na śniadanie był lekarz chirurg ortopeda i mówił na ten temat.
Pokazywał 3 proste ćwiczenia na rozciągnięcie ścięgien nerwowych odpowiedzialnych za to.
1. odginanie palców rąk do tyłu
2. prostowanie łokcia
3. prostowanie łokcia ze skrętem szyji w stronę przeciwną niż ręka prostowana

Poćwiczymy, zobaczymy!
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
« 13 Wrz 2017, 16:36 »
A ja wczoraj w drugiej ręce (lewej) miałem poszerzaną cieśń nadgarstka. W prawej ręce pozbyłem się drętwienia dłoni, to myślę, że z lewą będzie tak samo.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 13 Lip 2018, 19:36 »
Pytanie mam do tych co przeszli zabieg lub znają odpowiedź. Po jakim czasie dłoń wraz z nadgarstkiem wracają po ingerencji lekarskiej do używalności?
"Oko za oko i wszyscy będziemy ślepi" - Gandhi

„ W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu” - Vivian Green

Offline Mężczyzna kinioo

• Miasto: Stevenage
  • Na forum od: 28.08.2018
« 4 Wrz 2018, 12:26 »
eng.
http://www.junik-hpv.de/assets/download/Bike_Ergonomics_for_All_People.pdf

Genialny artkuł, bardzo dużo wyjaśnia. Dzięki.

"[...]80-90% powaznych rowerzystow cierpi na bole karku, plecow, barkow".... 20-10% nie jezdzi rowerem ;)

Tak na powaznie, podczas mojej ostantiej wyprawy Porto-Fatima-Lisbona doswiadczylem minimalnego dretwienia/mrowienia (nie pamieteam w ktorej rece, ale tylko w jednej). To bylo przy przelotach 100+km dzieniie.
Jezdzac lokalnie, czesto ale krocej (20-70km) nie zauwazylem dretwienia.

Druga sprawa, podczas wyprawy jechalem na sztywnym widelcu i stalowej ramie, na codzien latam 'fullem' - nie wiem, moze w tym przypadku wibracje tez sie do tego przyczynily (dawno nie jezdzilem na rowerze bez przynajmniej przendiego amorka).
Sorki za brak polskich znakow...

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 4 Wrz 2018, 20:12 »

"[...]80-90% powaznych rowerzystow cierpi na bole karku, plecow, barkow".... 20-10% nie jezdzi rowerem ;)

Aż tak niewygodne macie te swoje rowery?
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 4 Wrz 2018, 20:16 »

Noblesse oblige   ;)

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 4 Wrz 2018, 22:12 »
Noblesse oblige   ;)

Owczy pęd.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna kinioo

• Miasto: Stevenage
  • Na forum od: 28.08.2018
« 4 Wrz 2018, 22:44 »

...to był cytat z tego artykułu... ;)
Sorki za brak polskich znakow...

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
« 5 Wrz 2018, 21:11 »
Pytanie mam do tych co przeszli zabieg lub znają odpowiedź. Po jakim czasie dłoń wraz z nadgarstkiem wracają po ingerencji lekarskiej do używalności?
Nie wiem czy to jeszcze aktualne. Jestem po takich zabiegach w obydwóch nadgarstkach. w Obydwóch przypadkach, na rowerze ostrożnie jeździłem już po czterech, pięciu dniach, a po dwóch tygodniach, po zdjęciu szwów jeździłem już po wertepach wzdłuż Dunajca. Za drugim razem, trochę musiałem przestawić kierownicę, żeby uchwyt nie naciskał mi na świeżą bliznę. 

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 7 Wrz 2018, 10:39 »
Po BBT 2018 odczuwam "mrówki" na całych dłoniach.
Jest to raczej permanentne, ale Robert1973 powiedział, że do pól roku po może się utrzymywać.
Niestety, nawet ergony nie dały rady.
Mam nadzieję, że uniknę interwencji chirurga.     

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 7 Wrz 2018, 11:29 »
W moim wypadku Ergony były jedynymi chwytami z którymi jazda poskutkowała zdrętwieniem w dłoni. Te chwyty są wygodne w kształcie, ale zbyt twarde na moje delikatne rączki.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 7 Wrz 2018, 12:45 »
Mam nadzieję, że uniknę interwencji chirurga.

Cierpliwości, przejdzie. Mrowienie po MRDP przeszło mi dopiero w styczniu, czyli po ponad 4 miesiącach. Da się z tym żyć, choć z początku nie było łatwo. Miałem palce tak porażone, że przez 2-3 tygodnie klucz w zamku przekręcałem obiema dłońmi a butelki odkręcałem zębami.

Na BBT miałem rower z nieporównywalnie wygodniejszą kierownicą i klamkami. Dystans 3× krótszy. Pomimo tego, mrowią mnie opuszki. Stawiam że za miesiąc minie ;)

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 7 Wrz 2018, 13:10 »
u mnie na szczęście tylko opuszek małego lewego palca :)

przejdzie...to tylko kwestia czasu

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum