Autor Wątek: Norwegia na 10 dni-warto?  (Przeczytany 1585 razy)

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Odp: Norwegia na 10 dni-warto?
« 20 Sty 2016, 15:21 »
W porównaniu z norweskimi cenami to pikuś  :)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 20 Sty 2016, 17:18 »
W Norwegii nie ma problemu z noclegiem na dziko
Ja bym wcale jednoznacznie tego nie przedstawiał. O miejsce nie jest jakoś specjalnie łatwo (choć pewnie są miejsca, gdzie jest takiej przestrzeni sporo), my akurat nie mieliśmy przyjemności dobrze się wyspać w Norwegii. W zasadzie całą traumę, że ktoś idzie, będzie wzywał policję itp. przywieźliśmy stamtąd. I dopiero na Bałkanach trochę odżyliśmy z noclegiem. Nie mniej, wielu osobom, a w zasadzie większości dobrze się śpi na dziko w Norwegii. Po prostu nie podchodziłbym tak bezkrytycznie do tej kwestii, bo można się naciąć. A spanie pół metra od urwiska i zarazem pół metra od jezdni, bo nic innego się nie znajdzie ok 1. w nocy to nic przyjemnego.
W zasadzie uważam, że mając jadąc samemu jest tam po prostu łatwiej niż w 2 osoby. Wy macie córkę, więc też nie powinniście się spotkać z niczym niemiłym.

Może też po prostu mieliśmy pecha.. ::)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 20 Sty 2016, 19:49 »
/.../ My często zatrzymywaliśmy na nocleg na parkingach z toaletą i bieżącą wodą.

Te 'parkingi' są miejscami wypoczynku dla podróżujących. Nocowanie na tych zazwyczaj jest nielegalne, jest nadużyciem gościnności - informują o tym odp. tablice w kilku jęz. treści 'wypocznij i jedź dalej; miejsce wypoczynku nie jest kempingiem; zachowaj czystość'.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Radosny_Smok

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.01.2012
« 21 Sty 2016, 08:09 »
/.../ My często zatrzymywaliśmy na nocleg na parkingach z toaletą i bieżącą wodą.

Te 'parkingi' są miejscami wypoczynku dla podróżujących. Nocowanie na tych zazwyczaj jest nielegalne, jest nadużyciem gościnności - informują o tym odp. tablice w kilku jęz. treści 'wypocznij i jedź dalej; miejsce wypoczynku nie jest kempingiem; zachowaj czystość'.

Masz rację,  "zazwyczaj". Przestaliśmy się tym przejmować gdy zorientowaliśmy się, że oprócz nas spokojnie nocują też podróżujący Norwegowie. Nigdy nie zapomnę kolejki o poranku do kibelka i umywalki na parkingu nad Lyngenfjord: 12 osób , Polacy, Niemcy, Norwegowie. Drugi genialny nocleg (z ciepłą wodą !) to parking zaraz przy północnym wylocie z tunelu na wyspie Mageroya (Nordkap) niedaleko punktu poboru opłat. Byliśmy sami i nikt się do nas nie przyczepił.  W 2008 roku jechaliśmy z Lofotów na Nordkap, 3 tygodnie. Ani razu nie mieliśmy problemów ze znalezieniem miejsca na rozbicie 2 namiotów. Zaznaczam, że wybieraliśmy miejsca z dostępem do wody (bieżąca lub strumień). Nie wiem może to kwestia szczęścia, albo po prostu wyboru takiej, a nie innej trasy. Mam bardzo miłe wspomnienia z Norwegii pomimo, że pogoda nas nie rozpieszczała ;)
« Ostatnia zmiana: 21 Sty 2016, 08:22 Radosny_Smok »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
« 23 Sty 2016, 18:16 »
Pare lat temu @Szy robił 700km pętlę: http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=4592.0 , myślę, że dosyć fajna.
Z mojego doświadczenia Norwegia zaoferowała mi najlepsze miejscówki noclegowe. Widokowo też genialne:)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum