Autor Wątek: Wschodnia Turcja, turecki Kurdystan, lipiec 2015  (Przeczytany 4830 razy)

Offline Mężczyzna jamihau

• Miasto: bylegdzieśdalej
  • Na forum od: 06.03.2013
Jak by ktoś miał ochotę pokręcić się w tamtych rejonach to szczerze polecam. Trasa z Batumi przez góry Kaçkar nad jezioro Van. Nie będę się bardzo rozpisywał, ale jakby co chętnie odpowiem na pytania.

Tu można sobie popatrzyć trochę

https://plus.google.com/u/0/photos/101980550067643363191/albums/6192921523959475633

Z góry przepraszam, to taka bardzo robocza galeria, brak chronologii, nie mówiąc nawet o opisach :)

A tutaj poglądowa, mapka. Trasę tą ciut zmodyfikowaliśmy podczas wycieczki.

https://www.google.com/maps/d/edit?hl=pl&authuser=0&mid=zAIHXWpQPyBc.kgk0IDr0um3U

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
Świetna przygoda!

Niespiesznie, spokojnie :D Ładne górki na północy przejechaliście.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Takie kolory jak na waszych zdjęciach to uczta dla oczu!
Fajnymi dróżkami jeździliście, jak nawigowaliście, z mapy, czy GPSem?
Forteca na 132zdj. to Kars?  Jak się dostaliście do Ani, tak po prostu pojechaliście? Pytam, bo czytałem, że trzeba mieć pozwolenie z IT w Krasie.
Ostatnie z litanii pytań: mam taki sam namiot jak wy... tylko że inny ;) Co to za model? W moim wypadku to Coleman Phad.
Gratuluję udanego wyjazdu.

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Ooo, też Alana spotkaliście :D

Offline Mężczyzna mula53

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 29.01.2009
Wielkie dzięki z a przybliżenie Waszej wyprawy.
Relacja zrobiła na mnie wrażenie takie, że - jak się tu odezwę raz na pół roku - to tym razem nie mogę się powstrzymać z gratulacjami i właśnie podziękowaniem.
Raz, że turecki Kurdystan to wiadomo jak się kojarzyć może, zwłaszcza aktualnie. Mnie przynajmniej. A tu? Sielanka... woda czysta, trawa zielona, strumyki pomykające łąką wśród kwiatków. Ludzie wyluzowani i uśmiechnięci.
Przepiękne te kościoły. Co za kunszt budowlany. Jakie dekoracje. Ars longa.
I szacunek za górskie szutry. Krajobrazowo przepiękne, ale jazda... pamiętam z Gruzji.
Palisz fajki???  ;DŁał. Bo tu chyba sami weganie i rowerzyści.

Tak, te górki na północy to z premedytacją, obłędne wręcz. Choć muszę przyznać, że nas trochę pokonały. Planowałem więcej takich gruntowych skrótów, no ale cóż, ciepło było... A góry to raczej wszędzie nam towarzyszyły. W pewnym momencie się zorientowałem, że jak kierowcy tirów, coś do nas machają, to należy się zatrzymać i oni cię zabierają :) No więc można sobie podjechać, gdy już się jest bliskim omdlenia. Bardzo mi się spodobał jeden ich zwyczaj, rzucali butelki z wodą pasterzom przy drodze.

Nawigowaliśmy za pomocą gps, miałem jeszcze jakieś wydruki z googla ale nie używaliśmy.
Forteca ze zdjęcia to mury Ani, do którego można po prostu pojechać z Kars, bez żadnych ceregieli.
Namiot na zdjęciu to Vango Tornado i bardzo go lubimy.

Cieszę się, że się podoba. Ta zielona trawa i kwiatki to góry Kackar, Kurdystan raczej wypalony. Kurdowie bardzo przyjaźni choć smutni...  Opowiadają, na ile można ich zrozumieć, o zabitych synach.
Hehe, palę fajki, a co! Choć w cywilizacji raczej elektroniczne.

:) Tak, jest spotkaliśmy Alana. Spoko typ!

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Nie mieliście problemów z natrętnymi dzieciakami?

Ja bardzo dobrze wspominam te krajobrazy i Kurdów; w tym roku chciałem przejechać podobnie, tylko we wrześniu, a wtedy znowu zaczęły się walki...

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Zazdroszczę pobytu w Ani. Szkoda, że nie można tam wjechać z Armenii. Kolory faktycznie - przyjemnie naturalne :)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Bo tu chyba sami weganie i rowerzyści.
Za to większość chętnie wypije, więc nie jest tak żle. Sursum korda!

Zdjęcia faktycznie piękne, trasa godna pozazdroszczenia, ale gdybym miała taki brzuch jak pan na pierwszym zdjęciu i ktoś mnie upublicznił tak bezpardonowo to dostałby manto  ;)
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna mula53

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 29.01.2009
Za to większość chętnie wypije
Człowiek musi mieć jakąś pasję  :D

Tagi: turcja 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....