Autor Wątek: Bidon na zimę  (Przeczytany 108817 razy)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Odp: Bidon na zimę
« 25 Sty 2016, 09:32 »
Tylko wożenie bidonu w plecaku - to odbiera główny atut bidonu, czyli dostępność w czasie jazdy. Jak już wozić picie osobno - to dużo lepiej wziąć termos.
Istotnie. W moim przypadku się to sprawdza, bo jak śmigam jako kurier, to mam dużo postojów i nie ma problemów z dostępnością. Na dłuższe trasy bukłak.

Offline kasiaiprzemo

• Miasto: Fort Augustus
  • Na forum od: 19.09.2012
    • Kasia i Przemo
« 17 Mar 2016, 15:19 »
Termos tego typu:

http://www.amazon.com/Zojirushi-SM-SA60-BA-Stainless-Steel-20-Ounce/dp/B00HYOGUM2/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1458224453&sr=8-3&keywords=zojirushi

My mamy właśnie ten, zamknięcie podnosi się na przycisk, a tam jest ustnik, więc można wszystko zrobić jedną ręką, a do tego trzyma gorącą kawę przez całą noc przy -5 ;).

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 14 Paź 2020, 12:17 »

Dzień dobry.
Znacie do polecenia gites bidon - nie termos - na zimę o możliwie dużej pojemności?

Mam 1 Deca z Deca, szukam lepiej.
Dziękuję.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 14 Paź 2020, 19:47 »
Trochę odpowiedź nie ma temat, ale ja na krótkie zimowe wycieczki wsadzałem kubek termiczny do izolowanego feedbaga. W ten sposób dużej mogłem się cieszyć ciepłą herbatą.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 14 Paź 2020, 20:23 »
Ja korzystam z
https://www.camelbak.com/en/bottles/sport/R02044--Podium_Chill_21_2019?color=b3b8b1e75a2f4d9d8b1114bc0af8e3aa
ja też ale latem - zimna cola jast dłużej zimna niż w butelce od producenta. Jak zimą z trzymaniem ciepła? Nie sprawdzałem ale pewnie stygnie wolniej. Zimą wożę kubek termiczny w takim opakowaniu:

w kubku jest oczywiście ciepła kawa  ;)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 14 Paź 2020, 20:39 »
Zimą używam kubka termicznego od FN. Podobnie chyba jak @Wojtek, sądząc po skali odrapania :)

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

• Skup i ubój. Rozbiór.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 15 Paź 2020, 09:18 »
Ten stalowy może jest porządny, ale plastikowe termiczne Elite trzymały ciepło 3 razy krócej, niż obiecywały napisy na nich.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 15 Paź 2020, 09:32 »

No to miast Elite, tę

https://www.outdoorzy.pl/29268-camelbak-butelka-termiczna-carry-cap-1-l.html

(tylko nie wiem jak to w koszu).

Litr i już.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 15 Paź 2020, 10:02 »
Ja używam plastikowego Elite i zwykłego termosu - tak co 2h uzupełniam gorącym płynem z termosu, ale wciąż mam wygodny bidon rowerowy.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 15 Paź 2020, 10:11 »
Korzystam z tego camelbacka podium chill. Utrzymywanie ciepła jest takie sobie - jeśli temperatura jest poniżej 10 stopni, to bardzo szybko się wychładza, woda wlana w temp. 30-40 stopni po godzinie jest zdecydowanie zimna. Nieco lepiej trzyma zimny napój latem, ale też bez szału. Dodatkowo, fatalny system zamknięcia - ja po prostu nie zamykam tego kręciołka, bo otworzyć go jedną ręką graniczy z niemożliwością. Ogólnie, żałuję zakupu (ale korzystam, oczywiście).

Na niższe temperatury mam aluminiowy Elite Deboyo - on rzeczywiście ładnie trzyma, ale to w zasadzie termos. W temperaturach 0 i poniżej kilka godzin spokojnie można pić bez obawy o gardło (a z tym, niestety, miewam kłopoty). Dodatkowo, ma zamykany osłoną ustnik, zabezpiecza ustnik przed brudem.
Moja żona z kolei bardzo lubi kubek termiczny Contigo, taki z dziubkiem - model chyba Ashland Chill, czy jakoś tak. Zaletą jest ten dziubek ze słomką w środku - nie trzeba przechylać, wygodnie się pije. Zasadniczo mieści się w standardowe koszyki, chociaż z jednym były problemy, by wcisnąć. Nie można wlewać gorącego napoju - no ale to też przy camelbacku nie przejdzie.
Wada - ani ten Deboyo, ani Contigo w szczególności nie mieszczą się żadną miarą w kategorii Weight Weenies. ;)
« Ostatnia zmiana: 15 Paź 2020, 10:18 Bubu »

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 15 Paź 2020, 11:06 »

Senks - ważny głos w sprawie.
Skreślam chili, biorę podium ice.

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 25 Lis 2020, 22:04 »
Są alternatywy dla tego Elite Deboy? Mam termos z Decathlonu, wchodzi w koszyk na bidon, ale jest "gładki" - boję się, że wypadnie.
Ewentualnie koszyk który przytrzyma gładki bidon. Wtedy może nawet większy niż 0.5L by się zmieścił?

Mariobiker

• Gość
« 25 Lis 2020, 22:13 »
Mam termos z Decathlonu, wchodzi w koszyk na bidon, ale jest "gładki" - boję się, że wypadnie.

Jeśli masz znajomego elektryka to niech Ci załatwi 20 cm termokurczki o średnicy termosu.
Sprawdzone, działa  :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum