Autor Wątek: Iran - Irak Perski i Stara Persja  (Przeczytany 876 razy)

Offline Mężczyzna Mestwin

• Nec temere, nec timide
  • Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 09.01.2013
Iran - Irak Perski i Stara Persja
« 24 Sty 2016, 20:21 »
• coś o sobie: wiek jak widać z lewej, doświadczenie wyprawowe względnie spore, w każdym razie wystarczające na taką wyprawę, górskie (MTB) takoż. Będzie to moja druga wizyta w Iranie. A zresztą.
• planowana trasa wyprawy w ogólnym zarysie: Esfachan - Jazd - Persepolis - Sziraz. Dla chętnych możliwość wjechania (na lekko) na Szir Kuch (4050 m), kosztem jednego dnia w Esfachanie (0,5 zamiast 1,5) albo mocnego sprężenia się gdzie indziej.
• miejsce planowanego startu i powrotu: Forudgach-e Bejn-olmelali-je Ejmam Homejni, czas startu: 24 IV, niedziela, 3:35 (IRST), czas powrotu: 9 V, poniedziałek, 4:25 (IRST)
• planowany średni dystans dzienny: dzienny przebieg proponuję w granicach 70-100 km, najwięcej wstępnie zaplanowałem 140 km Mechriz-Marwast, oczywiście trochę też będzie zależało od wiatru, choć na tym terenie nie jest on silny, a dodatkowo zaplanowałem trasę tak, by z dużym prawdopodobieństwem mieć go w plecy (na podstawie danych klimatycznych i własnego doświadczenia). Z drugiej strony jeśli towarzystwo będzie kondycyjnie mocne, to możemy polecieć dłuższe dystanse.
• całkowity planowany dystans wyprawy: 900-1000 km
• rodzaje noclegów: z uwagi na doświadczenie z poprzedniej wyprawy nie biorę namiotu. W większych miastach CS, poza u gospodarzy. W awaryjnej sytuacji pod gołym niebem.
• sposób wyżywienia: gotowanie we własnym zakresie i restauracje w różnych proporcjach. Z uwagi na ceny obiady gdzie się da w restauracjach.
• przybliżony budżet wyprawy na jedną osobę: ja lecę Pegasusem, w dwie strony wyjdzie to niecałe 300 € (cena z końca stycznia, potem będzie drożej) + 90 $ za rower, wiza lotniskowa 50 €. Przejazd z lotniska do Esfachanu i powrót z Szirazu niestety busem (pociąg nam się kompletnie nie klei z samolotem), w 2013 za odcinek Esfachan-lotnisko Homejniego płaciłem o ile się nie mylę 50-60 zł razem z rowerem, z Szirazu wyjdzie pewnie z 2x drożej. To są koszty do indywidualnego ścięcia - jeśli ktoś chce, może próbować na własną rękę dostać się do Iranu po trapersku, typu Wizzair Budapeszt-Baku i z Baku do Esfachanu to już tylko 1200 km #-) Na miejscu planuję wydać poniżej 800 zł, myślę, że da się bez problemu zmieścić w 500, jednakże z uwagi na wciąż trwającą całkowitą blokadę Iranu w rozliczeniach bankowych (chyba że coś się ruszy do kwietnia, kierunek jest optymistyczny...) bardzo proszę mieć przy sobie przynajmniej 300 $ lub równowartość w € w razie nieprzewidzianej sytuacji.
• priorytety/ sposób spędzania czasu: nie da się ukryć, że jeśli jadę do kolebki cywilizacji perskiej, to też po to, by trochę pozwiedzać. W Jaździe i Szirazie zaplanowałem po 1 całym dniu (2 noclegi na miejscu), w Esfachanie to jak się dogadamy (ja już go dobrze znam, mnie wystarczy pół dnia)
• podejście do deszczu: szałowych opadów nie zakładam, ale jeśli będą, to raczej przeczekanie (choćby dlatego, że raczej będą krótkie)
• preferowane drogi: głównie asfalt, ale może się trafić i szuter (np. kilkadziesiąt km w rejonie Nołdołszanu czy wjazd na Szir Kuch). Klasa co popadnie, główne też się trafią. choć tym razem nie planuję jechać płatnymi autostradami #-)

Offline Mężczyzna Marcin79

• Miasto: Krosno
  • Na forum od: 18.03.2015
Odp: Iran - Irak Perski i Stara Persja
« 31 Sty 2016, 20:48 »
Zobaczyć Persepolis - to by było coś. Powodzenia :)

• Nec temere, nec timide
« 1 Lut 2016, 00:25 »
Cóż, trzeba to zobaczyć, zanim zestaw Kisz + Persepolis nie zostanie tak rozjechany przez turystów jak Szarm el-Szejk + piramidy... Choć prawdę mówiąc trochę się to Iranowi należy, sądząc tylko ze zdjęć, ale jednak...

• Nec temere, nec timide
« 20 Lut 2016, 20:17 »
Temat jest już w zasadzie nieaktualny, bo jedzie ze mną jeden znajomy (spoza forum), a przy nocowaniu w oparciu o CS 3 osoby mogą być już pewnym problemem. Ale nie kasuję, bo zawsze będzie miejsce dla osoby dobrze znającej فارسی, albo po prostu bardzo, bardzo mocno zdeterminowanej i marzącej, by zobaczyć Persję.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 21 Lut 2016, 10:59 »
Powodzenia chłopaki! من یک کم فارسی بلدم ale te okolice też dobrze znam (choć nie rowerowo).
Natomiast gdybyś kiedyś miał ochotę na rowerowe szlajanie po górach zachodniego Iranu (Azerbejdżan, Kurdistan, Lorestan aż po Zagros) to ja się piszę od razu :)

• Nec temere, nec timide
« 21 Lut 2016, 13:44 »
aż po Zagros

A Szir Kuch to niby co, Góry Świętokrzyskie?  :P

من یک کم فارسی بلدم

No mój poziom językowy to w ogóle jest chyba A0 albo A-, ale... یک کم  to gramatycznie poprawne, ale z tego co się orientuję to stylistycznie lepiej chyba użyć formy nieokreślonej کمی ;)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 21 Lut 2016, 19:47 »
شاید بهتر شده :)

Po to też bym pojechał, żeby język odswieżyć i poprawić. Ale w tym celu trzeba się wybrać na długo i po wiochach gdzie nikt nie przeszkadza znajomością angielskiego.

سفر بخیر

• Nec temere, nec timide
« 22 Lut 2016, 00:18 »
No z tego kursu co ja się w nim kursuję to zbyt kwieciście Ci nie mogę odpowiedzieć, więc tylko مرسی و ای کاش یکبار دیگر میدیدمت (ale serio)

• Nec temere, nec timide
« 22 Lut 2016, 00:21 »
(Oczywiście "مرسی و" ma być na początku zdania perskiego, ale po edycji wyskakuje mi na końcu... ech, trudne styki alfabetów)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 22 Lut 2016, 00:34 »
Niestety, mieszanie pism o różnych kierunkach działa tylko w teorii ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum