Autor Wątek: Odp: Author Ronin (Rudy) [sprzedany]  (Przeczytany 35285 razy)

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Odp: Author Ronin (Rudy)
« 1 Maj 2017, 17:13 »
Łatośłęka tylko czy możesz podać namiar na takiego rzemieślnika? Bo jak ja szukałem takich  to zawsze kończyło się ze albo wybieram ich projekt z kartki albo sam dostarczam dokładny projekt.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 1 Maj 2017, 17:51 »

Trochę się orientowałem. Nie każden robi wszystko (nie wszyscy bdb. np. wyprawowce). Konkretnie jakiemu przeznaczeniu myślisz zlecić, mieć, użytkować?
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 1 Maj 2017, 18:56 »
Łatoś, konkretnie! W jakiej firmie proces zakupu wygląda, tak jak opisałeś?
Jestem mocno zainteresowany.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 1 Maj 2017, 20:24 »

(Chowałem dla siebie :() Np.*:

http://www.norwid.de

1o.-11. czerwca tam jedź (przedtem mailem rozpoznaj, czy jeszcze są wejściówki). Dni Otwarte wobec 25lecia - info na stronie.

(Uwaga: Niektóre modele wyprawowców /nie pod wymiar/ robione być mogą w Czechach /przez firmę Fort, czy jakoś/).

Nieco info:
http://www.spiegel.de/auto/fahrkultur/norwid-fahrraeder-nach-mass-der-stahlinist-a-1076819.html

*Info na podstawie relacji już użytkowników, informacji na stronie pana R. Pallesen, artykułów w niem. prasie.

Bonus: Do it yourself, np.

http://ciclicorsa.com/en/shop/columbus-xcr-tube-set/

lub

http://ciclicorsa.com/en/shop/columbus-spirit-tube-set/

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 1 Maj 2017, 23:46 »
Dzięki.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 2 Maj 2017, 08:24 »
Dziękuję, sprawdzę.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

• Skup i ubój. Rozbiór.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 2 Maj 2017, 10:24 »
Jest tak, jak informowałem (więcej p. Pallesen):

"Tak powstaje bicykl NORWID ..."

W uzupełnieniu:

(Ostrzeżenie: również bicykle tego producenta malowane są proszkowo, krajem produkcji są Niemcy.)

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 2 Maj 2017, 10:45 »
Nie zaglądałem do tego wątku dłuższy czas, ponieważ nie wpadłbym nawet na to, że ruda tak będzie chrupać ramę, dopiero s.krzysiek w drodze na PW nas uświadomił.
Gdyby na mnie to trafiło, byłbym skłonny na obniżenie ceny roweru o cenę ramy. Wtedy producentowi nie zostaje używany szpej, z którym nie wiadomo co zrobić.
Jest na rynku sporo chemii, której można użyć do ratowania, niekoniecznie drogiej, a skutecznej oraz wymagającej trochę pracy.

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
« 2 Maj 2017, 11:27 »
....Malowanie na 2017 zostało zmienione i cos mi się wydaje, że nie bez powodu.

Obserwuję ten wątek od dłuższego czasu trochę przez sentyment do marki (swego czasu przez kilka dobrych sezonów ujeżdżałem ramę Authora co prawda aluminiową ale za to z rurek Columbusa) trochę przez współczucie (czekając na szczęśliwe zakończenie) dla użytkowników tego skądinąd interesującego roweru.
Malowanie Ronina może się podobać ale nie jest nowatorskie – inne firmy (szczególnie „custom bicycles”) oferują malowanie w takim kolorze (patrz poniższy link – color IPA Copper – nie będę wskazywał, iż ta amerykańska manufaktura daje tylko 2 lata gwarancji) – brak jest informacji (co prawda nie wyklucza to) aby  podobny problem (rdza) występował przy tego typu malowaniu.
http://www.vassagocycles.com/verhauen/
Tym samym założyć można, że rdza wynika raczej z zastosowania wadliwego materiału i/lub samego procesu przygotowania tej ramy (zmiana malowania w bieżącym roku w takim przypadku nic nie zmieni – przy zastosowaniu ciemniejszego lakieru bądź nawet pełnego krycia „efekty” będą po prostu widoczne w późniejszym czasie). Wskazać również należy  iż większość uznanych zakładów/manufaktur  buduje swoje ramy w oparciu o renomowanych producentów  stalowych rurek (gwarancja parametrów nie tylko wytrzymałościowych) –Author zastosował rurki „no name” i niestety będzie tego ponosił konsekwencje (utrata wizerunku i zaufania użytkowników). 
Na pocieszenie (dla użytkowników Ronina) tylko dodam, że zawsze zostaje opcja testowana przez Specialized ;-)

zdjęcie z http://theradavist.com/2015/08/rust-never-sleeps-on-sofias-awol-touring-bike/#24

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 11 Maj 2017, 09:47 »
Dystrybutor przekazał ramę do producenta, ten ma 45 dni na rozpatrzenie.

Póki co w zastępstwie Ronina do służby wróciła nieco zmodyfikowana Biria.
#Steel is Real

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 11 Maj 2017, 10:23 »

Wiesz może ile? sama rama/sam frameset w zakupie kosztują/by mogły kosztować.
Wiesz może konkretnie z jakich? to rur.

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 11 Maj 2017, 10:48 »
Rozumiem, że chodzi o Ronina.
Potrójnie cieniowane 4130 CrMO tyle wiem, tyle przekazał mi AG Lab Author-a, gdy jesienią 2015 roku wymieniłem z nimi parę wiadomości. Jeśli chodzi o dodatkowe obróbki cieplne to mufa oraz haki przód/tył są heat-treated.

Gdy ogoliłem ramę z gratów robiła wrażenie bardzo lekkiej, nie ważyłem jej, ale myślę, że 2kg z niewielkim haczykiem. Widelec natomiast jest niemożebnie ciężki, o nim czytałem, że waży aż 1,3kg i faktycznie trzymając go w ręku sprawiał wrażenie ciężkiego kloca.

Co do korozji, nie wiem czy problemem jest jakość stali, czy raczej brak podkładu bazowego? Zainspirowany wpisami Jurka, poczytałem trochę o malowaniu i bez dobrego podkładu nie ma szans, aby bezbarwny lakier miał dobrą przyczepność do podłoża oraz zapewniał ochronę przed korozją, a właśnie te problemy dręczą Ronina. Lakier łatwo ulega odpryskom oraz korozja postępuje pod lakierem.

Ramy nie są dostępne w sprzedaży jako frame-set.
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2017, 10:55 A|ex »
#Steel is Real

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 11 Maj 2017, 10:56 »
Taki szalony termin jest w gwarancji?
Z reguły prośba o rower zastępczy znacząco wpływa na skrócenie czasu niezbędnego na rozpatrzenie reklamacji.

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 11 Maj 2017, 10:57 »

Rozumiem,że dystrybutor to sprzedawca. Sprzedawca ma 14 dni na ustosunkowanie się do reklamacji. Krótko mówiąc - sprzedawca powinien ją uznać lub odrzucić i Cie o tym poinformować.

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum