Autor Wątek: Odp: Author Ronin (Rudy) [sprzedany]  (Przeczytany 35269 razy)

Offline Mężczyzna greenmark

• Miasto: Grodziec
  • Na forum od: 14.05.2017
Odp: Author Ronin (Rudy)
« 19 Maj 2017, 11:05 »
Przez otwory bidonów, bagażnika i w widelcu. Nadmiar sam wycieka przez otwory odwadniające.

Dzięki za odpowiedź. Bałem się, że będę musiał go porozkręcać.  Fluidol juz zakupiony więc dzisiaj go zaaplikuję.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 19 Maj 2017, 13:41 »
Fluidol to wosk z rozpuszczalnikiem, po odparowaniu rozpuszczalnika zostaje woskowy film. Olej jest tłusty będzie łapał kurz i błoto.
no ale olej jest cały czas płynny, a fluidol nie

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 23 Maj 2017, 11:09 »

Wybacz m.arku, lecz nie przekonuje mnie taka metoda. To że olej jest płynny, tym bardziej będzie ściekał po ściankach na dół. Olej jest to smarowania części ruchomych. Preparaty woskowe są stricte do zabezpieczania, poprzez wytworzenie hydrofobowej powłoki.

Update w temacie.
Wczoraj zajrzałem do kartonu, rama ma ciemniejsze malowanie na 2017 rok. Dziś rano przełożyłem mocowanie licznika do Prosiaka, czym przypieczętowałem los Samuraja.
#Steel is Real

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 23 Maj 2017, 11:24 »
/.../ Dziś rano przełożyłem mocowanie licznika do Prosiaka, czym przypieczętowałem los Samuraja.

"Alleluja i do przodu."

Bezpiecznie jeźdźcie - ofiara spełniona.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 23 Maj 2017, 11:33 »

Wybacz m.arku, lecz nie przekonuje mnie taka metoda. To że olej jest płynny, tym bardziej będzie ściekał po ściankach na dół. Olej jest to smarowania części ruchomych. Preparaty woskowe są stricte do zabezpieczania...
Olej sprawdza się też, tylko co jakiś czas trzeba ponownie zrobić konserwację. Tak się kiedyś, konserwowało auta i przy odrobinie samozaparcia, cierpliwości i dokładności sprawdzało się idealnie.
Z tym, że olej, potem lubi wyciekać, wyciekać...  może zatykać otwory odpływowe i wygląda nieciekawie. Pod względem preparaty dedykowane są znacznie wygodniejsze, to co ma wypłynąć-wypłynie, reszta siedzi na ściankach i koniec, zapominamy (pamiętamy tylko o sztycy  ;D)
Tylko z drugiej strony, mam jeszcze stare szosy, ramy, po moim Tacie, oczywiście nigdy nie konserwowane wewnątrz, zresztą obecnie zaniedbane. Przechowywane we wilgoci, bywały też zalewane wodą ( nie topione) posiadają zewnętrzne punktowe ślady korozji, wewnątrz leciutki nalot, więc...
« Ostatnia zmiana: 23 Maj 2017, 11:40 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 23 Maj 2017, 12:08 »
To że olej jest płynny, tym bardziej będzie ściekał po ściankach na dół. Olej jest to smarowania części ruchomych. Preparaty woskowe są stricte do zabezpieczania, poprzez wytworzenie hydrofobowej powłoki.
Słyszałem taką opinię, że Fluidol był dobry do Syrenek, ale ja się nie znam, więc tylko powtarzam.
Faktycznie olej jest płynny, ale rower też się kładzie na boku, a czasem do góry kołami. Testowałem olej na jednej ramie przez 17 lat i bardzo skutecznie działała ta metoda. Faktycznie pojawiała się gdzieś raz na jakiś czas kropelka oleju.
Jeśli już bardzo zależy Ci na czymś do rur i profili zamkniętych, to poszukaj czegoś czego używają miłośnicy starej angelskiej motoryzacji.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 23 Maj 2017, 12:44 »
Albo po prostu spytaj co myśli o tym JUREK.
Bo my tu się dzielnie produkujemy, a on się na tym zna.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 23 Maj 2017, 13:26 »
Z zawodowego obowiązku, może komuś będzie się chciało poczytać, branżowy test systemów zabezpieczeń profili zamkniętych:
http://www.fahrzeugakademie.de/viewDocument?onr=78&id=1898
Dla tych co nie chcą czytać: wygrały preparaty lub systemy oparte na mineralnych smarach stałych nakładanych na gorąco. Preparaty powłokowe, które nie są środkami reaktywnymi.

W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline kuba79

• Miasto:
  • Na forum od: 28.04.2017
« 23 Maj 2017, 22:54 »
Przysłali Ci już ramę? Zostawiasz Ronina, czy planujesz się pozbyć?

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
    • Dziennik Rowerowy
« 23 Maj 2017, 23:01 »
Przysłali w ubiegły piątek.
Malowanie na 2017.

Dziś poskładałem, jutro foty i na OLX.
Jest wyraźnie cięższy niż Prosiak, słabo hamuje i to już nie ten kolor, który mi się podobał.
#Steel is Real

Offline Mężczyzna Felix

• Miasto: Szamotuły
  • Na forum od: 16.02.2017
« 23 Maj 2017, 23:28 »
Jakie wymiary sprzedawanej ramy ?

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
    • Dziennik Rowerowy
« 23 Maj 2017, 23:36 »
56, cały rower.
#Steel is Real

Offline kuba79

• Miasto:
  • Na forum od: 28.04.2017
« 24 Maj 2017, 10:35 »
A jak oceniasz stan/jakość ramy, względem tej zeszłorocznej? Pytam, bo masz bezpośrednie porównanie i miałeś możliwość dokładnego oberjzenia obu bez przeszkadzającego osprzętu.

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
    • Dziennik Rowerowy
« 24 Maj 2017, 10:43 »
Zmieniono malowanie w modelu na 2017, taką właśnie ramę dostałem. Teraz rama jest świeżutka, nigdzie nie ma żadnych odprysków, więc problemu nie widać.
Mimo wszytko gwarancja na ramę jest do 20.01.2021, zrobiłem wszelkie konieczne rejestracje i przegląd.

Składając wczoraj natrysnąłem do środka Fluidol, więc jest zabezpieczona.

#Steel is Real

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 24 Maj 2017, 18:03 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 1 Cze 2017, 17:23 PABLO »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy