Autor Wątek: Zachodnia Norwegia - lipiec/sierpień 2016  (Przeczytany 2177 razy)

Offline Mężczyzna PiotrekGie

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 18.08.2015
Witam wszystkich sakwiarzy i sakwiarki:)
W najbliższe wakacje planuje objazd Zachodniej Norwegii, żeby zobaczyć najlepsze miejscówki jakie ma do zaoferowania ten region. Szczegóły poniżej.

• jestem Piotrek (Wrocław - 32 lata) ;) na rowerze jeżdżę od zawsze z sakwami od zeszłego roku)
•   Planowana trasa - Zachodnia Norwegia i jej najlepsze miejscówki. Szczegóły w planie podróży.
•   Czas trwania – 2 tygodnie
•   Skąd lecimy/dokąd wracamy?
Start – Lotnisko w Gdańsku, Niedziela, 24.07.2016, 14:45 (lądowanie Molde, 16:45)
Powrót – Lotniska Stavanger, Niedziela 07.08.2016, 08:20 (lądowanie Gdańsk, 09:55)
•   Planowany całkowity dystans: ~1200 km rowerem + ~45 km trekkingu
•   Planowany dzienny dystans: 50 - 130 km/dziennie; średnio 110 km/dziennie
•   Gdzie śpimy?
Noclegi na dziko pod namiotami (jak to w Norwegii) lub na gospodarza. W przypadku niskiego morale co 3-4 dzień można zajechać na kemping, żeby podładować baterie i trochę się ogarnąć.
•   Co i gdzie jemy?
Gotowanie we własnym zakresie z tego co zabierzemy z Polski i kupimy na trasie (jak wiadomo Norwegia do tanich nie należy). Okazyjnie można coś tam przekąsić na trasie.
•   Koszt wyprawy - myślę, że nie więcej niż 2000 pln, ale jeszcze dokładnie tego nie liczyłem.
•   Priorytety - pochłanianie przestrzeni i widoków. Zaliczenie największych atrakcji.
•   Filozofia podróży.
Będziemy wstawać wcześnie rano, żeby nie tracić dnia i kręcić do zachodu słońca. Dłuższe przerwy np. na obiad można zaplanować na trasie przy jakimś ładnym widoczku. Generalnie wyznaje zasadę, że lepiej powoli jechać niż stać w miejscu co za tym idzie nie zatrzymujemy się co pół godziny żeby zrobić zdjęcie, wyciągnąć coś z sakwy, wytrzeć nosek  Jedziemy, w razie braku sił powoli, ale cały czas jedziemy.
•   Podejście do deszczu - jak zapowiada się deszcz na 15 min to można czekać. Jak ma padać cały dzień to jedziemy, bo inaczej nie zdążmy na samolot.
•   Po czym będziemy jeździć - w planie 95% jest po asfalcie.
•   Kogo szukam? – wesołych ludzi ciekawych świata. Raczej nie więcej niż 3-4 osoby, tak żeby można było się zmieścić w 2 namiotach i żeby każdy przystanek nie zajmował 2h. Wiek i płeć nie mają dla mnie znaczenia o ile każdy będzie świadomy czego się podejmuje. Będzie sporo jazdy po górach i jak pisałem wyżej, surowy reżim jeżeli chodzi o pobudki i jazdę od rana do nocy

PLAN_DZIEN_PO_DNIU

Jak napisałem w temacie wycieczka po Zachodniej Norwegii. W planie do zobaczenia mamy najsłynniejsze miejscówki w Norwegii. Żeby wejść na Trolltunga lub KJERAGBOLTEN trzeba zostawić rowery na dole, więc w tej wycieczce w planie są też "etapy" pokonywane pieszo, chyba że ktoś nie będzie miał na to ochoty to poczeka na resztę :)

Postaram się na bieżąco aktualizować temat ;)

W programie m.in.:
droga atlantycka - The Atlantic Road
droga Trolli - Trollstigen
fjord - Geirangerfjorden
pkt widokowy - Dalsnibba - Nibbevegen
Lodowiec - Briksdalsbirk Glacier
język Trola - Trolltunga
wodospad - Låtefossen
polka skalna - Preikestolen
okrągły kamien pomiedzy skalami - Kjeragbolten

i wiele innych pięknych widoków i przygód, które odkryjemy po drodze :)
« Ostatnia zmiana: 20 Lip 2016, 22:02 yoshko »

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Tunel 24,5km - Lærdalstunnelen  - tam nie można jeździć rowerem, zresztą nie widzę przyjemności w jeździe tunelem przez 24,5 km ;) Ale naokoło jest jedna z turystycznych dróg z której podobno jest ładny widok. Ja ją odpuściłam, bo odpuściłam Rallarvegen.
wodospad - Låtefossen - jest przy drodze więc jeśli tam pojedziesz to i tak go zobaczysz, ale po tych milionach wodospadów które widziałam wcześniej w Norwegii nie zrobił na mnie żadnego wrażenia ;) Ot kolejny szum i woda.
Lodowiec - Briksdalsbirk Glacier - fajny widoczek! Szkoda że tam nie byłam. Za to zajechałam za poleceniem forumowej Janus na drugą stronę Jostedalsbreen, przeszłam się zobaczyć jęzor o nazwie Austerdalsbreen ("The finest ice scenery in Europe", said the English mountaineer W.C. Slingsby about Austerdalsbreen and the three ice falls called Loke, Odin and Tor.) Świetne miejsce na nocleg tam jest tak przy okazji.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

co do tych tuneli, to zdaje sobie sprawę, że mogą jakieś po drodze występować, ale chyba wszystkich ominąć się nie da :( więc będzie trzeba ryzykować.

Wcześniej sprawdzałem zakaz na google street view i nie było. Przed chwilą cofnąłem się trochę dalej od tunelu i faktycznie jest zakaz :)

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
http://www.cycletourer.co.uk/maps/tunnelmap.shtml tu masz wszelkie info na temat tuneli

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Ok, dzieki wielkie. Spróbuje to wszystko sprawdzić i nanieść ewentualne poprawki :)

A wiecie jak wygląda sprawa promów i zabierania na nie rowerów? W niektórych miejscach będe musiał popłynąć kawałek promem, żeby nie nadkładać wielu km. Mozna bez problemu przewozić rowery i siebie? i jakie są orientacyjne ceny?

Jeszcze jedno - znacie jakąś mapę lepszą od google do planowania takiej podróży? ;)

Offline Mężczyzna Radosny_Smok

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.01.2012
Bez żadnego problemu zabierzesz się na prom, a nawet na wycieczkowce pływające wzdłuż wybrzeża.

Link do operatora promowego: https://www.hurtigruten.com/

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Radosny_Smok

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.01.2012
Bez żadnego problemu zabierzesz się na prom, a nawet na wycieczkowce pływające wzdłuż wybrzeża.

Link do operatora promowego: https://www.hurtigruten.com/

Tyle, że wycieczkowce to już grubą kasę kosztują, więc z tym to raczej ostrożnie, jeśli dysponujemy ograniczonym budżetem. A zwykłe promy transportowe przez fiordy to jeszcze umiarkowane pieniądze kosztują, średnio z 20-50zł w zależności od promu, a czasem trafiają się również i bezpłatne.

Tanie nie są, ale te kilka chwil w odrobinie luksusu - bezcenne ;)

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
Poczytaj na forum relacje i wątki o planowaniu trasy. Tam było i o tunelach i o promach i o wielu innych rzeczach. Był też wątek o mapach do planowania trasy. Ja np używam bikemap.net. Wiele osób przeszło na inne mapy, mi ta nadal pasuje.

Magda, Smoku, Wilku... wg Was 120 km od rana do wieczora to dużo jak na Norwegię, czy da rade to przejechać? ile km wy robiliście dziennie?

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
zależy, na tym forum może nie jest to zbyt imponujący wynik, ale celu nie można nazwać łatwym. Będzie wymagało to czasem kilku godzin jazdy w deszczu. Co kto lubi.

Jak lubisz się upodlić, to proponuję poszukać szutrówek na płaskowyżach. W dystans nie pójdzie, ale wrażenia z jazdy ciekawsze (o ile w danym momencie wyjdzie słońce).

My home is where my bike is.

Offline jarecki7045

• Miasto: Czerwionka-Leszczyny
  • Na forum od: 23.05.2011
Nie warto pchać się tunelem przez 24,5 km lepiej wspiąć się na Śnieżną Drogę z której masz fajne widoczki na Aurlandfjord z ciekawej platformy widokowej Stegastein

w sumie to chciałem tamtędy pojechać, bo ciekawie podświetlony jest ten tunel, ale już robię korektę trasy i tego tunelu w poprawionej wersji już nie ma ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum