Autor Wątek: Wolin z dziećmi - pytanie o przyczepkę  (Przeczytany 1343 razy)

Offline ternyk

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 01.02.2011
Wolin z dziećmi - pytanie o przyczepkę
« 28 Sty 2016, 15:37 »
Witam,

Planuję być z dziećmi (4,5 i 1,5 lat) na wakacjach na wyspie Wolin. Z uwagi na inne okoliczności pobyt będzie stacjonarny w Wisełce skąd mam nadzieję byśmy robili wypady rowerowe. Pomyślałem aby wypożyczyć (lub może kupić) przyczepkę rowerową - tylko, że tu mam pytanie co do stanu nawierzchni dróg. Większość dróg będzie prawdopodobnie na terenie Wolońskiego Parku Narodowego albo pewnie dziurawym asfaltem na bocznych drogach. To czy jest sens szukanie specjalnie przyczepki z amortyzacją? Jeździłem z Croozer Kid bez amortyzacji ostatnio i sprawdziła mi się, tylko, że drogi to były głownie asfaltowe. Synek bedzie miał 1,5 roku to dla kręgosłupa jeszcze pewnie niezbyt dobre byłoby telepanie w przyczepce po gorszych drogach.

Przy okazji. Jak ktoś tam był z dziećmi to chętnie dowiem sie o fajnych trasach. Córka już sama jeździ na rowerku ale w dalsze trasy (>5 km) to nie ma na razie sił. Wcześniej chciałem wziąć 2 x foteliki ale też niezbyt może dobre siedzenie długo w nich, ale może przyczepka lepsza.
pozdrowienia,
ternyk

Offline Mężczyzna Sebastian

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.03.2015
    • Dzieciaki w Plecaki
My woziliśmy swoją córkę (właśnie ok. 1,5 roku jak zaczęła) w Croozer Kid, czyli bez amortyzacji. Nikt z lekarzy oraz z nas nie zauważył nic niepokojącego, a wręcz przeciwnie - garnie się do turystyki, sportu. Oczywiście drogi były różne, ale i prędkość staraliśmy się dostosować do córki i przyczepki.
Pytanie, na ile amortyzacja w przyczepkach redukuje szkodliwe drgania/wstrząsy? Osobiście nie spotkałem się z takimi opracowaniami...

Offline Kobieta AsiaNLG

• Miasto: Tczew
  • Na forum od: 16.04.2016

My mamy Chariot Cougar - ma amortyzację regulowaną w zależności od wagi dziecka. Niby jest to najlepszy model wśród przyczepek (przynajmniej wg niemieckich testów), ale kto tam do końca wie, jak częstne podróżowanie po wybojach wpłynie na rozwój takiego malucha?

My staramy się wybierać gładkie nawierzchnie, ale w praniu oczywiście wychodzi różnie. Młody (17 miesięcy) nigdy się nie skarżył, więc chyba jest OK. Z tego co wiem, to Niemcy zasuwają z tymi przyczepkami po Alpach i się nie boją o kręgosłupy dzieci ;)

Tu znalazłam też opis wrażeń z użytkowania przyczepki po polsku:

http://www.dzieciakiwplecaki.pl/artykul/6083/thule-chariot-cougar-1-wrazenia-z-uzytkowania-test-opinie

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum