Autor Wątek: Mechaniczny doping  (Przeczytany 2962 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Mechaniczny doping
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Odp: Mechaniczny doping
« 2 Lut 2016, 15:03 »
Przynajmniej będziesz wiedział co się stało, jak Cię kiedyś wyprzedzę na podjeździe w trakcie jazdy ;D

A tak serio - poza złapaniem za rękę jest też jeszcze taki artykuł:

http://magazynbike.pl/artykul-elektrycznego-dopingu-ciag-dalszy.htm
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 2 Lut 2016, 15:27 »
Miałem okazję chwilę przejechać się rowerkiem z legalnym wspomaganiem elektrycznym. Byłem zdziwiony jakiego to daje kopa. Akumulatorek jest wielkości termosu a wystarcza nawet do 100 km. U zawodowców technika poszła jeszcze bardziej do przodu.
Myślę że tam napęd musi być w suporcie. W kole nie dało by się niezauważalnie zainstalować
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 2 Lut 2016, 15:32 »
No ale jeżeli jest w suporcie to wtedy jest banalnie łatwy do wykrycia. Skuteczność to jedno, ale kluczowa jest niewykrywalność.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 2 Lut 2016, 15:33 »
Nie ma, faktycznie. Wynika to zresztą z samego polskiego omówienia. Nie jestem znawcą tematu, zupełnie nie mam pojęcia jak miałoby to działać.

Tłumaczenia przyłapanej zawodniczki - wracając do wklejonego przez Ciebie artykułu - żenujące. Co nie zmienia postaci rzeczy, że należało oczekiwać takiego zajścia. Skoro zawodnicy potrafią szprycować swoje organizmy, to co stoi na przeszkodzie próbować ze sprzętem. Zwłaszcza, gdy miniaturyzacja przychodzi w sukurs?

Teraz jeszcze trzeba czekać na pierwszą aferę z przeszczepami organów. Było kiedyś takie opowiadanie w Fantastyce w latach 80-tych. Właśnie o kolarzach, dwójce braci, z których jeden dobrowolnie oddał drugiemu swoje mięśnie, by tamten mógł się ścigać na rowerze...
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 2 Lut 2016, 15:39 »
Co miałoby takie koło napędzać?

Np. elektromagnesy wbudowane w widelcu / tylnym trojkacie. Zasada dzialania podobna do "railgun", tylko ze po okregu.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9a/Railgun-1.svg/2000px-Railgun-1.svg.png

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 2 Lut 2016, 16:09 »
Mozna skonstuowac elektryczny silnik bez stalych magnesow, ktory dziala tylko wtedy kiedy plynie przez niego prad. Nie do wykrycia poprzez pomiar magnetyzmu.

http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/electro/electro3.html

A patrzac na rysunek tego wspomaganego kola, wyglada wlasnie na to.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 2 Lut 2016, 16:17 »
Tak wygląda taki doping elektryczny:
http://cyclingtips.com/2015/09/motor-checks-carried-out-at-all-events-at-world-road-race-championships/

i opis roweru będącego w sprzedaży:
http://cyclingtips.com/2015/04/hidden-motors-for-road-bikes-exist-heres-how-they-work/

Wersja sprzed kilku lat jak przypuszczam.
Teraz pewno wszystko lżejsze i mniejsze.
Pewien węegier, Varjas, juz od kilku lat reklamuje takie ustrojstwa i chwali się że zawodowi kolarze korzystali z jego usług.
Ile w tym prawdy, a ile reklamy, nie wiem ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

« 2 Lut 2016, 16:33 »
Mozna skonstuowac elektryczny silnik bez stalych magnesow, ktory dziala tylko wtedy kiedy plynie przez niego prad. Nie do wykrycia poprzez pomiar magnetyzmu.

http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/electro/electro3.html

A patrzac na rysunek tego wspomaganego kola, wyglada wlasnie na to.

Sprawność silników bez rdzenia magnetycznego, czy bez magnesów jest bardzo niska, to się po prostu nie będzie opłacało.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 2 Lut 2016, 16:40 »
Przeciez to calkowicie wykonalne, wplesc metalowe uzwojenie w karbon, nawet tuz pod powierzchnia. Wykrywacza metalu nie mozna uzyc, w koncu nawet w najbardziej karbonowym rowerze ma prawo byc kupa metalowych czesci.

Co do wymiaru, mocy  i zasilania takiego kola to juz nie do mnie pytanie, tylko do inzynierow ktorzy biora 20000eur za zbudowanie takiegoz. Ani ty ani ja nie znamy sie na tym wystarczajaco zeby to wyliczyc, ale z wiedzy wyniesionej z podstawowki mozna wywnioskowac ze da sie zrobic silnik ktory nie bedzie mial pola magnetycznego poki sie go nie zasili.

Wiesz, 15 lat temu filmy w komorkach to tez bylo science fiction...

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 2 Lut 2016, 16:42 »
Sprawność silników bez rdzenia magnetycznego, czy bez magnesów jest bardzo niska, to się po prostu nie będzie opłacało.

Rzedu ilu %? Bo nawet 20-30W roznicy na przestrzeni wyscigu moze zapewnic podium sredniemu zawodnikowi...

[edit]

Ok, odrobilem prace domowa. Niech mi ktos powie, jesli cos obliczylem nie tak.

Najwieksza gestosc energetyczna maja nieladowalne ogniwa Li/FeS2 = ok 300Wh/kg (http://data.energizer.com/PDFs/lithiuml91l92_appman.pdf)

Jesli nawet sprawnosc takiego silnika to 10%, daje nam to 30W przez godzine z kilogramowej baterii.

« Ostatnia zmiana: 2 Lut 2016, 16:54 Alek »

« 2 Lut 2016, 17:05 »
Można takie silniki bez rdzenia, czy magnesów wykonać. Będą działały, lecz kluczowa jest sprawność.
Magnesowanie powietrza wymaga dużych prądów, duże prądy to straty w przewodach,  a my mamy mały akumlator, który musimy jeszcze ukryć.
Stosuje sie takie układy, ale tu juz nadprzewodniki musza być i chłodzenie ciekłym helem.

Mozliwe, że są jakieś inne silniki nie wykorzystujące magnetyzmu, tego nie wiem.

Myślę, ze takie wspomaganie nie jest trudne do wykrycia - ale wymaga czujników (coś w rodzaju skanerów lotniskowych, w końcu rowery teraz są karbonowe, łatwo wykryć metalowe części) ale to zajmuje czas. Mozna losowo demontować rowery, doświadczony mechanik łatwo wykryje przeróbki.
Na pewno jest to łatwiejsze do wykrycia i jednoznaczne, niż wykrywanie dopingu farmakologicznego.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum