Autor Wątek: Mój Trek :)  (Przeczytany 1294 razy)

Offline Mężczyzna JacekSY

• Miasto: Bytom
  • Na forum od: 06.02.2016
    • Bikestats
Mój Trek :)
« 6 Lut 2016, 12:09 »
Przedstawiam moje pierwsze i jak dotąd jedyne 29 cali. Specyfikacja fabryczna: http://archive.trekbikes.com/pl/pl/2014/Trek/x_caliber_7#/pl/pl/2014/Trek/x_caliber_7/details
Od oryginału za namową sprzedawcy http://www.rb-rowerek.pl wymieniono przerzutki z przodu na SLX a z tyłu na Deore.
Nieźle się jeździ tym rowerem.

"Czasami na swej drodze spotykasz osobę której nie należy wkurwiać, to ja" Clint Eastwood

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Mój Trek :)
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

• Bikestats
« 6 Lut 2016, 22:09 »
Od oryginału za namową sprzedawcy http://www.rb-rowerek.pl wymieniono przerzutki z przodu na SLX a z tyłu na Deore.

Klasyczne nacinanie klienta. Wymiana samych przerzutek bardzo niewiele daje, to stary numer w sklepach rowerowych, że sprzedawca zwraca uwagę na ten element. Dlatego nowe rowery ze średniej półki często mają przerzutkę o grupę-dwie wyżej niż reszta osprzętu

Z całym szacunkiem ale nie czuję się "nacacięty" Właściciel to długoletni przyjaciel i wątpię w to by chciał mnie mnie oszukać.

"Czasami na swej drodze spotykasz osobę której nie należy wkurwiać, to ja" Clint Eastwood

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 6 Lut 2016, 22:59 »
Nie jestem ekspertem w sprawach technicznych, raczej jestem ignorantem, co jednak w żaden sposób nie uwłacza mojemu dobremu samopoczuciu przy ocenie własnych kompetencji w dziedzinie logicznego myślenia...
Stąd też odważę się wyartykułować pewne spostrzeżenie: skoro wymiana samych przerzutek na pochodzące z wyższej grupy daje tak niewiele, że już na pierwszy rzut oka wiadomo że jest to nacinanie klienta to niby dlaczego takim procederem trudnią się rzekomo często producenci którzy chyba są zainteresowani plasowaniem na rynku swoich produktów o możliwie najlepszej jakości i możliwie niskiej cenie przy utrzymaniu możliwie wysokiej marży, a to świadczyłoby raczej o tym że działają dokładnie wbrew swojemu interesowi...

ps pomijam być może błędnie występowanie efektu Veblena motywowane pięknie widocznymi na przerzutkach emblematami przynależności do wyższej grupy... ale gdyby nawet tak było to też raczej trudno postępowanie polegające na zmianie przerzutek nazwać "nacinaniem klienta" tylko jest oczywiście wyjściem na przeciw jego potrzebom jedynie nie koniecznie wynikającym z jakości samej jazdy jak z innych opisywanych przez wzmiankowanego socjologa motywacji...
« Ostatnia zmiana: 6 Lut 2016, 23:09 Alois Lerche »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

« 7 Lut 2016, 00:27 »
To jednak dużo lepiej by było jakbyś był ekspertem w sprawach technicznych, bo nie masz za bardzo pojęcia o czym gadasz.
Doskonale wiem o czym gadam mianowicie o braku spójności czy też może bardziej wewnętrznej kontradyktoryjności Twojego postu, a do tego absolutnie nie trzeba kompetencji technicznych, wspomniałem o tym moim ograniczeniu by nie wdawać się w zbędne techniczne ocenne dywagacje...
Producenta interesuje jak największa sprzedaż. A tę największa sprzedaż robi nie na wąskiej grupce dobrze obeznanych ze sprzętem, tylko na masach ludzi, którzy na sprzęcie nie znają się prawie w ogóle. Mieszkam na Ursynowie, zamożność jest tu zdecydowanie ponadprzeciętna na skalę polską - i nieraz w drogich sklepach rowerowych obserwowałem ten proceder. Sprzedawca reklamując produkt kładzie nacisk na przerzutki zdecydowanie ponadprzeciętny. A czemu? Bo dla laika to przerzutka jest takim symbolem poziomu zaawansowania technicznego roweru i tak się nabiera. Już w szkole jak się z chłopakami rozmawiało o rowerach to taką oceną jakości roweru było to jaką ma przerzutkę - i takie myślenie dominuje wśród mnóstwa ludzi. I nie jest to mój wymysł - to zjawisko zaobserwowało wielu i nieraz tu na forum się z tego śmialiśmy. Co da nieco lepsza przerzutka jak zostanie kaseta, łańcuch i manetki z niższej grupy? Lepszej zmiany przełożeń się praktycznie nie odczuje, dopiero jak się wymieni to wszystko, zamieni system 8 rzędowy na 10 rzędowy - to wtedy rzeczywiście poczujemy lepsza zmianę biegów. A sama lepsza przerzutka - to szkoda kasy.
o tym aspekcie wspomniałem w ostatnim akapicie który pominąłeś mianowicie o Efekt Veblena co w żadnym jednak razie nie jest nacinaniem klienta bo mimo że jeździ się nie wiele lepiej to jednak potrzeba nabywcy jest zaspokajana... Być może ty patrzysz na rower wyłącznie przez pryzmat użytkowy że go tak określę ale jednak motywacje innych nie muszą być aż tak purystyczne... I wielu jest skłonnych zapłacić więcej nie tylko za lepszą przerzutkę ale i inny kolor itp. Przygotowywanie asortymentu, by spełniać takie potrzeby nabywców, czy też jak w tym konkretnym przypadku zmianę konfiguracji przy sprzedaży trudno chyba nazwać nacinaniem klientów, więc może teraz jest ten moment kiedy należałoby powiedzieć zagalopowałem się... bo jakby nie było ta Twoja wyrażona z taką dezynwolturą uwaga dotyczy konkretnego sprzedawcy, którego być może identyfikują jacyś użytkownicy tego forum a może nawet i sam on jest jego użytkownikiem...
pozdrawiam serdecznie

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 7 Lut 2016, 00:37 »
Wilk, nie karm trolla :P

My home is where my bike is.

« 7 Lut 2016, 00:47 »
Wilk, nie karm trolla :P

Dbałość o przestrzeganie elementarnej netykiety przejawiające się brakiem akceptacji dla bezmyślnego formułowania inwektyw, jest Twoim zdaniem trollingiem... no cóż...

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

• Bikestats
« 7 Lut 2016, 20:25 »
Aż boję się napisać bo zaraz się zacznie że źle postąpiłem :/ Ale za zmianą przerzutek poszła zmiana łańcucha i kasety. Manetki pozostały fabryczne. Sakiewka już była pusta.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 9 Lut 2016, 12:57 »
Przedstawiam moje pierwsze i jak dotąd jedyne 29 cali. Specyfikacja fabryczna: http://archive.trekbikes.com/pl/pl/2014/Trek/x_caliber_7#/pl/pl/2014/Trek/x_caliber_7/details
Nieźle się jeździ tym rowerem.
Mam przednią STX'a i działa od lat 90-tych..

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 9 Lut 2016, 17:28 »
A jak to ma się do tego wyżej? Ty masz STXa, a JacekSY ma SLXa...

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 10 Lut 2016, 08:04 »
Ups... nie zakropliłem oczu

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat