Autor Wątek: Samotna wyprawa - zakupy, zabezpieczenie roweru i inne rozterki  (Przeczytany 16978 razy)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Odp: Samotna wyprawa
« 23 Cze 2013, 20:56 »
Serbski i chorwacki mają się do siebie mniej więcej tak jak czeski do polskiego.

nie mogę się zgodzić, są do siebie naprawdę o wiele bardziej podobne niż polski i czeski.

jendrzych, akurat z chlebem tak prosto nie jest.
Chorwaci mówią kruh, Serbowie powiedzą hljeb.

Na Bałkanach ludzie są raczej otwarci i chetni do dogadania sie, więc nawet nie znając języka nie powinno się mieć kłopotów.  :D
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

jendrzych

• Gość
« 23 Cze 2013, 21:04 »
Na Bałkanach ludzie są raczej otwarci i chetni do dogadania sie, więc nawet nie znając języka nie powinno się mieć kłopotów
O tak! Przezabawnie było, gdy w pociągu sypialnym z Belgradu do Podgoricy konduktor zatracił gdzieś dokumenty mojej towarzyszki podróży, osobą, która stanęła w naszej obronie i wyłuszczał mundurowemu nasze racje, był przemiły Rom, który nie znał ani serbskiego, ani chorwackiego :D
« Ostatnia zmiana: 23 Cze 2013, 21:21 jendrzych »

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 23 Cze 2013, 21:12 »
Mialam na mysli sytuacje typu pytanie o nocleg, zakupy w sklepie lub pytania o drogę, co do dogadywania się w pociągach to jest ono dla mnie trudne, a czasami niemożliwe również w języku polskim z Polakami i w Polsce, zatem nie próbuję tej trudnej sztuki w innych krajach.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna roweriprzygoda.pl

• Miasto: DGL
  • Na forum od: 09.06.2013
« 23 Cze 2013, 22:03 »
Dłuższych samotnych wyjazdów do tej pory nie miałem, aczkolwiek zgodzę się z przedmówcami o zaletach i wadach. Lubię się wypuścić w trasę i przemyśleć kilka tematów. Człowiek jest wówczas taki kreatywny. Muzyka? Nie słucham nigdy podczas jazdy. Wolę szum lasu, czy ptaków :D
Zastanawiam się nad kąpielą  w rzekach. Nie boicie się,że z "czymś" wrócicie po takiej kąpieli?
Minimal & Rower

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 23 Cze 2013, 22:11 »
A z czym można wrócić z kąpieli w rzece?

Offline Mężczyzna krajek

• Miasto: Kiekrz/ Poznań
  • Na forum od: 31.07.2012
    • O moich wyprawach rowerowych
« 23 Cze 2013, 22:12 »
Zastanawiam się nad kąpielą  w rzekach. Nie boicie się,że z "czymś" wrócicie po takiej kąpieli?

Jak nie masz innych opcji kąpieli to po takiej podroży z braku higieny i tak możesz z "czymś" wrócić :)  Osobiście korzystam z każdego źródła wody które nie śmierdzi i nie widać kwitnięcia lub  innych zanieczyszczeń powierzchniowych

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 23 Cze 2013, 22:35 »
Z łososiem?

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 23 Cze 2013, 22:58 »

Ja czasem wracam z czyst(sz)ymi ciuchami ;) I bardzo taką zdobycz sobie cenię.

Offline Mężczyzna Student

• Miasto:
  • Na forum od: 16.03.2013
« 24 Cze 2013, 11:32 »
Zastanawiam się jak wasze partnerki na to jak jedziecie?

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 24 Cze 2013, 17:32 »
Jadą z nami:)
A jak nie mogą to się cieszą naszym szczęściem (powaga).

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 24 Cze 2013, 23:41 »
Ja po powrocie z pewnej wycieczki musiałem pójść do lekarza i wydać na lekarstwa kilka stów. Nie warto ignorować pewnych sygnałów - jeśli w danej rzece miejscowi nie kąpią się we wtorki i czwartki to znaczy, że z rzeką jest coś nie halo (np elektrownia i fabryki spuszczające ścieki w poniedziałek i środę wieczorem).
Nie polecam też kąpieli w morzu w pobliżu portów. Raz że morską wodą ciężko się realnie odświeżyć(dużo osób kąpie się również po morskiej kąpieli) i spora część szamponów i mydlin marnie się w słonej wodzie pieni. Dwa, że przy portach woda czysta nie jest. W Odessie na pewno.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum